Eskişehir’de kurulması planlanan Alpu Termik Santral projesinin ihtiyaç duyacağı kömürü sağlayacak olan Eskişehir Odunpazarı ilçesine bağlı Sevinç Mahallesi'ndeki Kömür Ocağı için verilen ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını, Eskişehir İdare Mahkemesi iptal etmesine rağmen, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden ÇED süreci başlatıldı. ÇED bilgilendirme toplantısı, mahalle sakinlerinin tepkileri nedeniyle yapılamadı. 

"Doğa katliamına karşıyız" 

Eskişehir Odunpazarı ilçesi Sevinç Mahallesi'nde açılmak istenen kömür ocağı ile binlerce dönüm sulama arazilerinin talan olacağını, bölgede tarım ve hayvancılığın biteceğini öne süren mahalle sakinleri, ÇED bilgilendirme toplantısını yaptırmadı. Sevinç Mahallesi Odunpazarı Belediyesi sosyal tesislerinde düzenlenen toplantının başkanlığını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik yaptı. Toplantıya CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, CHP'li Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, mahalle sakinleri, çevreciler ve çeşitli sivil toplum örgütü temsilcileri katıldı. Toplantıya katılan çevreciler, 'Madenlerimizin çıkartılmasına karşı değiliz. Doğa katliamına karşıyız', 'Ovana, dağına, suyuna sahip çık', 'Madencinin parası mezarda geçmez', 'Su fakiri olmayalım' yazılı döviz açtı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik'in toplantıyı açmak istemesiyle birlikte mahalle sakinleri ÇED bilgilendirme toplantısı nedeniyle 'Bilgilendirilmek istemiyoruz' diyerek toplantıya tepki gösterdi. 

Gergin anlar yaşandı 

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik'in toplantıda olumlu veya olumsuz bir karar alınmayacağını açıklaması üzerine, toplantıya katılanlar kömür ocağına itiraz ettiklerini ve bilgilendirilmek istemediklerini söyledi. Salonda yaşanan gerginlik sonrası jandarma ve emniyet güçleri tarafları sakinleştirmeye çalıştı. Eskişehir Barosu İnsan Hakları Komisyon Başkanı Hüseyin Akçar, 'Burada halk bilgilenmek istemiyor. Burada toplantı yapılmasını da istemiyoruz. Biz bilgilenmek istemiyoruz. Bilgilenmek istemediğimize dair de bir tutanak tutulmasını istiyoruz. Salonda bir kişi dahi kalsa toplantının yapılacağını söylüyorlar. Buyurun salonu boşaltalım ve salondaki duvarlara anlatsınlar" şeklinde tepkisini gösterdi. 

"Bu şartlar altında toplantı yapılamaz"

Toplantı nedeniyle gerek jandarma gerekse emniyet güçleri tarafından alınan geniş güvenlik tedbirlerine de tepki gösteren Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, "Bu köy, bizim belediye sınırları içinde yer almaktadır. Davet üzerine geldik. Ancak şu şartlar altında hiçbir bilgilendirme toplantısı yapılamaz. Ben bu ortamda, sağlıklı bilgi alacağımı düşünmüyorum. Bu kadar polisin, bu kadar jandarmanın, bu kadar karışıklığın olduğu ortamda bize hiçbir teknik bilgi verilemez. Ben bunu anlayamam. Dolayısıyla bu toplantıyı yapmayın. Bu toplantıyı yaparak insanları birbirine kırdırmayınız. Burada yapılmak istenen kömür ocağı yanlıştır. Yanlış olduğu geçmişteki mahkeme kararlarından, bilirkişi incelemelerinden bellidir. Dolayısıyla ne Sevinç Mahallesi ne de Odunpazarı Belediye sınırları içinde verilecek zararlı bir işin içinde biz olamayız. Ben toplantıyı terk ediyorum" şeklinde konuştu.

Tutanak tartışması

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Eskişehir İl Müdürü Hikmet Çelik, salonda bir kişi dahi kalsa bilgilendirme toplantısını yapacağını belirtmesi üzerine salonda bir kez daha gerginlik yaşandı. Çelik, bilgilendirme toplantısının yapılmadığına dair bir tutanak istememesi üzerine, katılımcılar kendileri bir tutanak hazırladı. Sevinç Mahalle muhtarları ve vatandaşların tutanağı imzalamasının ardından Çelik de tutanağı imzalamak durumunda kaldı.

"Kimden korkuyorsunuz" 

CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, toplantıda; Sağlık Bakanlığı tarafından 1-7 Ocak haftasına ilişkin salgın risk haritasında 900 bin nüfuslu Eskişehir'de vaka sayısının 100 bin kişide 825,92 seviyesinden 533,62 artışla 1359,54'e yükselerek en çok vaka olan Eskişehir'de böyle bir toplantının düzenlenmiş olmasının da yanlış olduğunu söyledi. Süllü, "Eskişehir, vaka sıralamasında Türkiye'de birinci sıradayken böyle bir toplantıyı nasıl yapabiliyorsunuz? Burada savaş varmışçasına, güvenlik açısından, dünyada 12'inci, Türkiye'de birinci sırada olan Eskişehir'de bu kadar jandarmanın, bu kadar silahlı kuvvetin ne işi var? Çevik kuvvet var ya' Kimden korkuyorsunuz? Demek ki kötü bir şey yapıyorsunuz. Sizin bakanlığınızın adı; Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği değil Çevre, Şehircilik ve İklim Değiştirme bakanlığı" diye konuştu.

Muhtar da karşı çıktı 

Mahalle Muhtarı Tekin İşli de köylerinde şu an 12 bin büyükbaş, 6 bin 500 küçükbaş hayvan bulunduğunu ifade ederek, "Meralarımız zaten bitiyor. Bizim başka gelirimiz yok. Sevinç, 75. Yıl, Yassıhöyük, Gökdere, Çavlum, Ağapınar, Kireçköyü mahallelerimiz olmak üzere 7 mahallemiz bu maden ocağından etkilenecek. Biz 7 mahalle muhtarımız bir araya geldik konuştuk.  Biz bu kömür ocağına karşıyız. Kömür ocağı projesi yaklaşık 15 bin dönüm alanda 1100 hektar üzerinde yapılacak. Kömür ocağı projesi hayata geçerse hayvancılık bitecek, tarım bitecek, temiz havamız, suyumuz, bereketli topraklarımız gidecek" dedi. 

Toplantı yapılamadı

Toplantıya katılanların tepkileri üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden gelen görevliler, toplantının yapılamadığı yönünde tutanak tutuldu.