Türkiye'de Mart ayından itibaren koronavirüs tedbirlerine ilişkin yeni bir modele geçilecek. Mart ayında uygulamaya alınacak normalleşme adımları Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan il bazında koronavirüs vaka tablolarına göre şekillenecek, vaka sayılarının düşük olduğu illerde kontrollü bir şekilde işletmeler açılacak, yüz yüze eğitim dönüşümlü olarak uygulanmaya başlayacak ve hafta sonu kısıtlamaları kaldırılacak.

Mart ayında uygulamaya alınacak normalleşme adımları Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan il bazında koronavirüs vaka tablolarına göre şekillenecek, vaka sayılarının düşük olduğu illerde kontrollü bir şekilde işletmeler açılacak, yüz yüze eğitim dönüşümlü olarak uygulanmaya başlayacak ve hafta sonu kısıtlamaları kaldırılacak. Yüksek risk grubunda bulunan şehirlerde ise normalleşme için vaka sayılarının düşmesi beklenecek.

İller; düşük, orta, yüksek ve çok yüksek riskli olarak sınıflandırılacak

Vaka sayısı ve aşılanma oranları göz önünde bulundurularak iller 'düşük', 'orta', 'yüksek' ve 'çok yüksek riskli' olarak sınıflandırılacak ve illerin normalleşme takvimi buna göre şekillenecek.

Yüz binde 10'un altında vaka görülen iller "düşük riskli, yüz binde 11-35 arası vaka olan iller orta riskli, yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller yüksek riskli, yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller ise çok yüksek riskli olarak belirlenecek. Düşük riskli iller "mavi", orta risk "sarı", yüksek risk "turuncu", çok yüksek risk "kırmızı" ile gösterilecek.

Güncellemeler iki haftada bir yapılacak

İşletmelere uygulanan kısıtlamalar ile hafta sonu yasaklarına yönelik verilecek güncelleme ise iki haftada bir Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanacak. Şayet bir ildeki vaka sayısı artışa geçerse o ile yönelik kapanma ya da tam tersi vaka sayısında azalma olursa açılma gündeme gelecek. Yeni modeller bir nevi illerin kaderini o ilde yaşayan vatandaşlar belirlemiş olacak. Salgın sürecinde tedbiri elden bırakmayan ve kurallara eksiksiz uyan illerde tedbirler kontrollü bir şekilde gevşetilecek.

Yüz yüze eğitim dönüşümlü olarak uygulanacak

Koronavirüs risk grubunda düşük seviyede yer alan illerde 1 Mart tarihinden itibaren tüm okullarda da yüz yüze eğitime geçilecek. Ancak kademeli normalleşme döneminde dönüşümlü eğitim modeli uygulanacak. Sınıflar ikişerli gruplara bölünecek ve Pazartesi, Salı ve Perşembe, Cuma şeklinde okullarda eğitim verilecek Çarşamba günlerinde ise okullarda dezenfeksiyon işlemi gerçekleştirilecek.

Eskişehir orta riskli iller arasında

Orta düzey risk grubunda yer alan illerde ise haftalık vaka sayılarına göre il pandemi kurulları tarafından alınan kararlar doğrultusunda farklı uygulamalara gidilebilecek ve kontrollü açılışın uygulanacağı alanlar değişiklik gösterebilecek. Yüksek risk grubunda yer alan illerde ise normalleşme için vaka sayılarının düşmesi beklenecek. Eskişehir'de anlık durumuyla orta riskli iller arasında yer alırken, gözler İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu'nun alacağı kararlara çevrildi. 

Orta riskli: Yüz binde 11-35 arası vaka olan iller

Eskişehir, Batman, Van, Mardin, Muş, Diyarbakır, Kars, Siirt, Afyonkarahisar, Çankırı, Iğdır, Gaziantep, Bingöl, Şanlıurfa, Ağrı, Uşak, Kastamonu, Kırşehir, Denizli, Sivas, Isparta, Karabük, Bursa, Aydın, Çorum, Bilecik, Ankara.

Yüksek riskli: Yüz binde 36-100 arası vakası bulunan iller

Çanakkale, Erzurum, Tunceli, Kahramanmaraş, Yozgat, Malatya, Manisa, Kırıkkale, Düzce, İzmir, Bartın, Bolu. Elazığ, Kütahya, Kırklareli, Kilis, Zonguldak, Niğde, Muğla, Tekirdağ, Kayseri, Adana, İstanbul, Erzincan, Bayburt, Hatay, Ardahan, Edirne, Nevşehir, Yalova, Burdur, Sakarya, Antalya, Artvin, Sinop, Balıkesir, Kocaeli, Mersin, Konya, Aksaray, Amasya, Gümüşhane.

Çok yüksek riskli: Yüz binde 100'ün üstünde vaka seyri görülen iller

Adıyaman, Tokat, Karaman, Osmaniye, Samsun, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon.