Binayla ilgili bilgi veren İYİ Parti'li Ekmen "Önünde bulunduğumuz bu bina uzun yıllar İsmet İnönü ve Malhatun gibi tarihi şahsiyetlerimizin adıyla İlköğretim Okulu olarak bölge çocuklarının eğitimlerinin yapıldığı ocak olarak hizmet vermiş, UNESCO 1991 Yunusemre Dünya Sevgi Yılı kapsamında Yunusemre Etnografya Müzesi ve Malhatun Müzesine dönüştürülmüştür. Ancak, böylesi önemli ve yüce bir hizmet bir süre sonra her nedense sonlandırılmış, bina 2010 yılında bir dönem Eskişehir Müftülüğü Eğitim Ve Kültür Merkezi olarak kullanılmıştır. Ardından bina kaderine terk edilmiştir" dedi.

Ekmen tarihi binanın virane haliyle tehlike yarattığını ifade eden Ekmen şöyle konuştu;

"Gördüğünüz gibi, bina duvarları çatlamış, sıvaları dökülmüş, viraneye dönmüştür. Bu haliyle bina büyük tehlike yaratmaktadır.

Yunusemre, Dünyanın saygı duyduğu, şehrimizin ve Ülkemizin en büyük tasavvuf ehillerinden biridir. Binanın kapısında halen Yunusemre ismi yer almaktadır. Bildiğiniz gibi vefatının 700. Yıldönümünde bu sene de Cumhurbaşkanlığı tarafından Yunusemre ve Türkçe Yılı ilan edilmiştir. Böylesine bir yıl dönümünde, böylesine metruk ve virane bir binada Yunusemre’nin isminin hala yazılı olması bile büyük aymazlıktır. 

Odunpazarı bölgesi ise Şehrimizin en önemli tarihi, kültür turizm bölgesidir.

Bina, Odunpazarı dokusuna aykırı duruşuyla turizme zarar vermekte, kamuoyunu üzmektedir. Odunpazarı bölgesinde böyle bir binanın bulunması utanç vericidir.

Yaptığımız araştırmalarda, binanın halen Eskişehir Valiliği uhdesinde olduğunu öğrendik. Kamuoyunun bazı kesimlerinde ise, Valiliğin, binanın kaymakamlık binası olarak kullanılmak üzere resterasyon, bakım ve onarımının yapılması konusunda Odunpazarı Kaymakamlığına talimat verdiği ancak Birlik Vakfının binayı kendilerine istediği ve bu nedenle Kaymakamlıkça tasarrufunu engellediği dile getirilmektedir.

Diğer yandan, Odunpazarı Belediyesinin de binayı kültür hizmetlerinde kullanmak amacıyla kendilerine tahsis edilmesini istedikleri bilinmektedir.

Bu bina, bir an önce kurtarılmalı, Odunpazarı Bölgesinin dokusuna ve ismini taşıdığı Yunuemre’nin adına layık hale getirilmelidir. Bina ya Eskişehir Valiliğimiz tarafından restore edilerek kültür hizmetlerine tahsis edilmeli, ya da Odunpazarı Belediyesi'ne tahsis edilerek halkın ve turizmin hizmetine sunulmasının önü açılmalıdır"