Koronavirüs tedbirleri kapsamında yurt genelinde uygulanan 17 günlük tam kapanmada Eskişehir’de halkın sokak ve seyahat kısıtlamasına genel olarak uyduğu görüldü. Kısıtlama nedeniyle sokak ve caddeler boş kalırken, polis ekiplerince tüm kavşaklarda oluşturulan uygulama noktalarında araçlar ve kişiler tek tek kontrol ediyor. Ana cadde ve sokakların yanı sıra park ile bahçelerdeki yaklaşık 500 mobese kamerasıyla yapılan denetimlerde 2 günde kısıtlamayı ihlal ettiği tespit edilen 100 kişiye idari para cezası uygulandı. Sağlık Bakanlığı’nın risk haritasında 100 bin kişide 535,87 oranla ‘çok yüksek riskli’ iller arasında yer alan Eskişehir’de tam kapanma döneminde günlük pozitif vaka sayısı düştü. Kısıtlamadan önce günlük 550’nin üzerine olan günlük pozitif vakalar kısıtlamanın ilk 2 gününde 245’e kadar indi.

Bir haftada 36 kişi hayatını kaybetti 

Yaklaşık 900 bin nüfuslu kentte pozitif PCR testi pozitif çıkmasına rağmen herhangi bir semptom göstermediği için evinde tedavi edilenlerin sayısı ise 5 bin seviyesinden 3 bin 833’e düştü. Koronavirüs tedavisi uygulanan Yunus Emre Devlet Hastanesi, Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi ve Eskişehir Şehir Hastanesi’nde 37’si entübe, 150’si yoğun bakım olmak üzere toplam 601 hastanın tedavisi sürüyor. Eskişehir’de 36’sı nisan ayının son haftası olmak üzere geçen yıl mart ayından bu yana koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı ise 915’e yükseldi.

HES haritası "kırmızı" 

Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar (HES) uygulamasındaki risk haritasında Eskişehir’in tamamına yakını halen ‘çok yüksek risk’ anlamına gelen kırmızı renkle gösteriliyor. Kentte geçen yıl mart ayından bu yana 602 bin 722 test yapılırken, 83 bin 133 kişinin pozitif olduğu tespit edildi, tedavi gören 77 bin 784 kişi ise koronavirüsü yenerek tabucu oldu.