Eskişehir'de saat 16.30'da duyulan şiddetli patlama sesi 220 kilometre uzaklıktaki Sakarya'nın Hendek ilçesini de alarma geçirdi. Eskişehir'deki patlama sesinin Sakarya Hendek'te de aynı şekilde yankılandığı iddia edildi. Patlama sesinin ardından ilçede Jandarma, AFAD, Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, bölgeye sevk edildi. İlçede panik yaşanırken, ilginç görüntüler oluştu. Patlama sesinin Düzce'de de yankılandığı iddia edildi. Sonik patlama, bir uçağın ses hızından daha hızlı uçtuğunda duyulan "gök gürültüsü benzeri" bir gürültü olarak tanımlanıyor. 

Sonik patlamada dışarı çıkan vatandaşların panik anları kamerada

3 Temmuz 2020’de ilçede meydana gelen havai fişek fabrikasının patlaması sonrası tedirgin olan vatandaşlar, duydukları şiddetli patlama ses ile tekrar paniğe kapıldı. Uçağın ses duvarını aşmasından kaynaklı meydana gelen patlama sesiyle kendilerini dışarı atan vatandaşların panik anları ise güvenlik kamerasına yansıdı. Güvenlik kamerasına yansıyan görüntülerde, iş yerinde duran iki kişinin sesi duyup paniğe kapılarak dışarı çıkması ve yolun karşısına geçerek diğer vatandaşlar ile sesin geldiği yöne doğru bakmaları yer alıyor.

Eğitim uçuşu sırasında sonik patlama

Sakarya Valisi Çetin Oktay Kaldırım, sosyal medyadan yaptığı açıklamada il genelinde herhangi bir patlama ya da olumsuzluk yaşanmadığını bildirirken, duyulan sesin Eskişehir’de askeri havaalanından eğitim uçuşu için kalkış yapan ve alçak uçuş sırasında ses hızını aşan savaş uçaklarının oluşturduğu sonik patlama olduğu iddia edildi.

"Bir anda patlama oldu" 

Patlama sesi duyduğunu söyleyen Ali Rıza Doru, "Ben dışarda çalışırken bir anda patlama oldu. Biz de etrafa bakındık ama bir anlık uçak sesi duyduk. Başka hiçbir şey yoktu. Bakıyorum, arıyorum fakat bir şey göremedim” dedi.

Taksi şoförü Ali Yiğit, "Arkadaşlar ile birlikte etrafa bakınıyorduk. Meydanda aniden bir patlama sesi duyuldu. İnsanlar panikle dışarıya çıktı. Deprem oldu zannettik. Aynı havai fişek fabrikasındaki patlama gibi ses duyuldu. Patlama bir sefer oldu. Bir anda gümledi. Daha sonra çalan siren sesleriyle birlikte insanlar sokağa döküldü. Ne olduğu hala açıklanmadı. Ne olduğunu bilmiyoruz. Tedirginiz, bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Hendek’te işletme sahibi olan Adnan Gülen, "Yazın yaşanan patlamadaki gibi korku dolu anlar yaşadık. Bugün de saat 4.30 sıralarında bir patlama oldu. Dükkanımızda camlar salladı, binanın sarsıldığını hissettik. Panikle dışarı çıktık” diye konuştu.

Eskişehir Büyükşehir'den açıklama 

Konuyla ilgili resmi açıklama Eskişehir Büyükşehir Belediyesi'nden geldi.

Açıklamada "Kıymetli hemşehrilerimiz, şehrimizin birçok noktasında duyulan yüksek ses, uçağın ses duvarını aşmasından kaynaklanmıştır. İtfaiyemiz başta olmak üzere belediyemize ulaşan olumsuz bir durum söz konusu değildir" denildi.