Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak

15 Temmuz 2016’da ülkemiz; milletimize ve demokrasimize alçakça kast eden hain bir darbe girişimine maruz kalmıştır. Türkiye’nin bağımsızlığını, kalkınmasını, hak ve adaletin sesi olmasını hazmedemeyen ve Türkiye’ye, yıllarca kol kanat gerdikleri terör örgütlerin saldırılarıyla baş eğdiremeyeceğini anlayan karanlık güçler, himayesine aldıkları FETÖ Terör Örgütü’nün, aklını ve vicdanını kendilerine teslim etmiş elemanları vasıtasıyla Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Sayın Cumhurbaşkanımızı, polisimizi, stratejik kurumlarımızı hedef alarak devletimizin yönetimini ele geçirmeye çalışmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımız liderliğinde halkımızın çelik iradesi karşısında bu işgal güçleri unutulmaz bir yenilgiye uğramıştır.

15 Temmuz; hür iradesini asla başkalarına teslim etmeyen, canını ve kanını mukaddes bildiği değerlere adamış olan, vatanını ve milletini canından aziz bilen, ölümü gözünde öldürmüş bir milletin tarihin altın sayfalarına yazdığı bir Demokrasi Destanı’dır. Bu destan nesilden nesile aktarılarak milletimizin hafızasında unutulmadan kalacaktır. Demokrasi ve millî irade uğrunda canından vazgeçerek en şerefli makama ulaşmış olan aziz şehitlerimiz ve kahraman gazilerimiz milletimizin yüreğinde daima yaşayacaktır. Ülkemize komplolar kuran, milletimizi ve devletimizi bölme emelleri güden hainler bilmelidirler ki, bu millet şanlı tarihinin her safhasında olduğu gibi destanlar yazmaya her zaman muktedirdir.

Ülkemizin birlik, beraberlik ve bağımsızlığına yönelik 15 Temmuz darbe girişiminin ilk anlarından itibaren, açık ve net bir şekilde millî iradeden, meşru hükümetten ve demokrasiden yana tavır koyan Eskişehirli vatandaşlarıma ve aziz milletimize şükranlarımı sunuyorum. 251 şehidimizi rahmetle yâd ediyorum. 2193 gazimize ve demokrasimiz için sokaklara dökülmüş vatandaşlarımıza minnetimi arz ediyorum. İstanbul’da şehit edilen ilimiz Çifteler ilçesinden 26 yaşındaki Polis Memuru Fatih Dalgıç’a da şehadetinin 3. yıldönümü vesilesiyle bir kez daha Allah’tan rahmet, kederli ailesine ve milletimize başsağlığı diliyorum.

15 Temmuz 2019 Pazartesi akşamı; 251 şehidimiz, 2193 gazimiz ve milyonlarca vatandaşımızla birlikte yazılan Diriliş Destanı’nı yeniden hatırlatmak; milletimizin ülkesine, devletine ve demokrasiye olan inancını bir kez daha göstermek için tüm Eskişehirli hemşehrilerimi ay yıldızlı bayrakları ile Vilayet Meydanı’na davet ediyor, herkese saygılarımı sunuyorum. 

AK Parti MKYK Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Harun Karacan

Ülkemizin istiklali ve istikbali için, gönlünde vatan sevgisi taşıyan aziz milletimizin 15 Temmuz’da yazmış olduğu zaferin yıl dönümündeyiz. 

Türk Milleti kahramanlıkları ve başarılarıyla hain darbecilere geçit vermeyeceğini bir kez daha bütün dünyaya göstermiştir.

Türkiye Cumhuriyeti’nin 2023 hedeflerine hızlı ve sağlam adımlarla ilerlediğini görenler ülkemiz üzerine kirli oyunlarını kurarak, kullandığı birçok maşa gibi FETÖ terör örgütüyle de ülkemizi dize getirmeye çalışmışlardır. Fakat yüzyıldır unuttukları hassas noktayı yine unutmuş yürekleri iman ve vatan aşkıyla dolup taşan, tankların önüne yatarak adeta bir kahramanlık destanı yazan Türk milletinin evlatlarını hesaba katmamışlardır.

Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın dik duruşu ve liderliğiyle, kahraman ecdadımızın bize emanet bıraktığı kutsal vatanımızda; huzurumuza, birliğimize ve dirliğimize kast eden alçak teröristlerle ve yandaşlarıyla kararlı mücadelemiz devam ediyor ve bitene kadar da devam edecektir.

Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde ülkemizin ve milletimizin bölünmez bütünlüğü için canlarını seve seve feda eden 250 şehidimizi ve tüm şehitlerimizi bir kez daha şükran ve rahmetle anıyor, yaşlısıyla genciyle, kadınıyla erkeğiyle gazilik şerefine mazhar olan tüm gazilerimize de minnetlerimi sunuyorum.

AK Parti Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay

Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde o gece dünyada eşi benzeri görülmemiş bir direniş başladı. Kahraman Türk Milleti, hain FETÖ terör örgütüne karşı tek devlet, tek bayrak, tek vatan ve tek millet olmanın nasıl bir erdem olduğunu öğretti. Darbe girişiminin direnişe dönüştüğünü gösteren aziz Türk Milleti, devletine ve milletine sahip çıktı. Dünya siyaset tarihine altın harflerle bir milletin gücünün, birlik ve beraberliğinin nelere kadir olduğunu yazdırdı. Dünyada bu fedakârlığı, bu kararlılığı, bu cesareti ortaya koyabilecek ne başka bir lider ne de başka bir millet vardır.Aziz Türk milletinin metaneti, cesareti, sükuneti, sağduyusu ve kararlığı ile darbe girişimi bertaraf edildi.
Milletin Meclisinin üzerine bombalar yağdırılmaya başlandığı anlarda, Millet sokakta istiklaline sahip çıkarken “Ya demokrasi Ya ölüm” diyerek yürüdü.Bu millet, söz konusu vatanı, bayrağı ve demokrasisi olduğunda, her türlü bedeli ödemeye hazır olduğunu tüm dünyaya bir kez daha gösterdi. 

Bugünden sonra bizlere düşen görev, bu tarihi dayanışmayı, bu demokrasi destanını yeni nesillere en doğru şekilde aktarmaktır. Daha mutlu yarınlar, daha güçlü bir Türkiye, daha parlak bir gelecek için bu ruhu diri tutmak, milli birlik ve beraberliğimizi pekiştirmektir. 15 Temmuz, Demokrasi ve Milli Birlik Günü olarak ilan edilmiş ve bu milletin asla unutamayacağı özel günlerden biri olmuştur. Yüce Türk Milletinin o gün hayatını kaybeden şehitleri için baş sağlığı diliyor ve gazilerimize Allah’tan şifalar ve hayırlı ömürler diliyorum.  

İstiklalimizi korurken, istikbalimize de birlik ve beraberlik içinde sahip çıkacağız.

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer

CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer 15 Temmuz FETÖ’cü hain darbe girişiminin 3’üncü yıldönümü nedeniyle bir açıklama yaptı. FETÖ’cü hain darbe girişimini lanetleyen Çakırözer, “Bir daha bu acıların yaşanmaması için başta Laiklik olmak üzere, bilimsel, çağdaş eğitime, Atatürk’ün ilke ve devrimlerine sıkı sıkıya sarılmalıyız” dedi.

15 Temmuz kanlı darbe girişiminin, o gece vücutlarını darbeci hainlerin tanklarının önüne kahramanca koyan yurttaşlar sayesinde engellendiğini dile getiren Çakırözer, şu açıklamalarda bulundu: “Vatansever, sağduyulu halkımızın ve isimsiz kahramanların darbecilere karşı verdiği demokrasi mücadelesinde hayatını kaybeden şehitlerimizi saygı ile anıyorum. O gece aralarında Çiftelerli hemşehrimiz Fatih Dalgıç’ın da olduğu 251 aziz şehidimize ve yaralanan binlerce kahraman gazimize sonsuza kadar minnettar kalacağız. Bu darbe girişimi laik, demokratik Cumhuriyetimizin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha ortaya koymuştur.” 

Çakırözer, “ Bu kanlı 15 Temmuz darbe girişimini yapan Fethullahçı cunta ile onları destekleyenlerden en ağır şekilde hesap sorulmalıdır.” diyen Çakırözer, “ Sorulmalıdır ki Türkiye bir daha böyle büyük bir acı yaşamasın. Ama bu hesap sorma süreci hukukun üstünlüğü ilkesinden sapmadan yapılmalıdır. Darbe ile ilgisi olmayan binlerce siyasetçi, akademisyen, gazeteci ve kamu görevlilerinin tutuklanması, ihraç edilmesi, açığa alınması gibi uygulamalar sadece ve sadece darbecilerle mücadeleye gölge düşürmekte, büyük zarar vermektedir. Başta Laiklik olmak üzere, bilimsel, çağdaş eğitim yolu, Atatürk’ün ilke ve devrimleri bizim yolumuz olmalı kibir daha bu acılar yaşanmasın" dedi. 

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç

15 Temmuz 2016 tarihini, ülkemizin maruz kaldığı alçak darbe girişimi olarak, demokrasi tarihimize kara bir leke olarak geçti. Bu saldırı karşısında tüm siyasi partilerin kararlı duruşu, yüce Türk Milleti'nin Cumhuriyet ve demokrasimize sahip çıkması demokrasi dışı girişimin başarılı olmasına engel oldu. Bu süreçte birçok vatandaşımız ve güvenlik görevlimiz hayatını kaybederken, tarihinde ilk defa Türkiye Cumhuriyeti'nin ve demokrasimizin temsil merkezi, Mustafa Kemal Atatürk'ün Gazi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne bombalar düştü. Darbelerin karanlık yüzünü defalarca görmüş Türk halkı, siyasi parti ve etnik köken gözetmeksizin bu saldırı karşısında dimdik durdu. Uluönder Atatürk'ün de söylediği gibi ‘Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir.’ Türk milleti de sivil ya da askeri hiç bir otoriter gücün kendi egemenliğini yok saymasına, laik ve demokratik yönetim şeklinin ortadan kaldırılmasına izin vermeyecektir. Hiçbir güç, laik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti'nin birlik, beraberlik ve barış içinde yaşama arzusunun önüne geçemez. 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde, darbe girişimi sırasında hayatını kaybeden kahraman şehitlerimize Allah'tan rahmet, yakınlarına ve ulusumuza başsağlığı dilerim.

Osmangazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak

15 Temmuz 2016 gecesi emperyalizm maşası hainler, Peygamber ocağı kahraman ordumuzun üniformalarını kirleterek; ülkemizi, milletimizi, demokrasimizi ve aslında topyekûn geleceğimizi yok etmek amacıyla darbe girişiminde bulunmuşlardır. Amaçlarına ulaşmak için her türlü ahlaki tutumu göz ardı eden FETÖ hainleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ni, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ni; vatanına, milletine ve devletine bağlı asker ve polislerimize ait karargâhları alçakça bombalamışlar, darbeye karşı koyan sivil vatandaşlarımızın üzerine acımasızca ateş açmaktan da hiç çekinmemişlerdir. 

Durumun vahametini bilen aziz milletimiz, Sayın Cumhurbaşkanımız’ın da çağrıları ile sokaklara dökülmüş, bedenini siper ederek, ülkemizi karanlığa sürüklemeyi hedefleyen kanlı darbe girişimini durdurmuş ve tüm dünyaya Türk milletinin özgürlüğü ve demokrasisinden asla ödün vermeyeceğini alenen göstermiştir. Milletimiz, vatanını koruma ve bağımsızlığına sahip çıkma konusundaki kararlılığını, 15 Temmuz’u takip eden süreçte de tuttuğu demokrasi nöbetleriyle perçinlemiştir. 

Türkiye Cumhuriyeti’nin emperyalizmin kontrolüne girmesini sağlamak ve Anadolu’yu Türk yurdu olmaktan çıkarmak için, dün 15 Temmuz darbe girişiminde bulunanlar, bugün de başka başka oyunlar, yol ve yöntemlerle var güçleriyle çalışmaktadırlar. Bunlara karşı uyanık olmak, birlik ve beraberliğimizi bozmadan dik durmak milletçe en başta gelen görevimiz ve tavrımız olmalıdır. Bilinmelidir ki, 15 Temmuz’da iradesini bağımsızlıktan ve demokrasiden yana koyan aziz milletimiz, bu türden hain emel ve hedeflere asla geçit vermeyecektir. Birliğimize kastetmeyi planlayan karanlık odaklar, bundan sonra da milletimizi karşılarında tam bir birliktelik şuuruyla kenetlenmiş olarak bulacaklarını ve bu aziz milletin dün olduğu gibi bugün ve gelecekte de nice Ömer Halisdemirler yetiştireceğini kesinlikle bilmelidirler.  

Ülkemiz artık 15 Temmuz öncesinden daha güçlüdür. Milletimiz geleceğe daha güvenle bakmaktadır. Devletimizin içine sızarak zafiyet yaratan FETÖ yandaşları önemli ölçüde temizlenmiştir, temizlenmeye de devam etmektedir. Bizlere düşen ise 15 Temmuz’u asla unutmamak, unutturmamak ve gelecek nesillere de tüm yönleriyle aktararak gençlerimize bayrak, vatan ve millet sevgisini aşılamaktır.      

Bu duygu ve düşüncelerle 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nde bayrağımız,  vatanımız ve bağımsızlığımız uğruna canlarını feda eden bütün şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükran ve saygılarımı sunuyorum.  

ETO Başkanı Metin Güler

Ülkemiz üç yıl önce 15 Temmuz gecesi hain bir darbe girişimi ile karşılaşmış, aziz milletimiz kararlı duruşu ve canı pahasına sergilediği mücadele ile darbecilere geçit vermemiş adeta demokrasi zaferi kazanmıştır. 15 Temmuz 2016’da ülkemizin geleceğini ve demokrasiyi hiçe sayan hainlere halkımız birlik ve dirlik içinde hak ettiği cevabı vermiş, demokrasiye olan inancını ve güvenini bir kez daha ispat etmiştir. Toplumun her kesiminden darbe girişimine karşı tavır sergilenmiş, odalarımız, borsalarımız, sivil toplum kuruluşlarımız da milletimizin ve devletimizin haklı mücadelesine destek olmuştur. Bu duygu ve düşüncelerle, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü vesilesiyle, milletimiz için canını feda eden şehitlerimizi rahmetle yad ediyor;  gazilerimizi minnetle anıyorum. 

AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan

15 Temmuz tarihi dünya üzerinde eşine çok az rastlanacak bir milli birlik ve beraberlik ruhudur ve milletimizin yazdığı kahramanlık destanı tarihe damga vurmuştur. Vatan savunması ve milli mücadele uğruna nice şehitlerimiz ve gazilerimiz oldu. Darbeci kurşunlara siper olan kahraman şehitlerimiz, meydanlarda tanklara iman gücüyle karşı duran gazilerimiz..Ülkemiz her zaman olduğu gibi bu zorlu sınavdan da alnının akıyla çıktı ve kahramanlık sıfatı milletimize bir kez daha çok yakıştı. Tankın, uçağın silahın karşısına yüreğiyle karşı duran aziz milletimiz, istiklaline uzanan hain ihanet çetesini şanlı tarihine yakışan bir duruşla yok etti. 15 Temmuz gecesi cesaretleri, kararlılıkları ile canını hiç tereddüt etmeden ortaya koyan ve adını tarihe altın harflerle yazdıran kahraman şehitlerimizi saygıyla, rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz. Toprağı vatan yapan aziz şehitlerimizin hatırasını her zaman yaşatacağız ve onlara layık bir neslin inşası için çalışacağız.

MHP İl Başkanı İsmail Candemir

15 Temmuz 2016 tarihinde aziz milletimizin iradesine yönelik Fethullahçı Terör Örgütü mensuplarınca gerçekleştirilen hain silahlı darbe girişiminin bozguna uğratılmasının ve dolayısıyla tarihimizin en önemli dönüm noktalarından birisinin 3’üncü yıldönümüdür. Milletçe bu destansı direnişin gurur ve coşkusunu hep birlikte yaşıyoruz. 

15 Temmuz’un Türk Milletinin karşısına çıkan tüm engelleri milli birlik ve beraberlik içerisinde, kardeşlik ruhuyla, büyük bir inanç, azim ve kararlılıkla aşmasının somut bir ifadesidir. Şüphesiz ki Türk Milletini tarih boyunca payidar kılan yüce değerler, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonra da bu ve benzer badireleri aşmamızı sağlayacaktır.

Yöntemleri ne olursa olsun, kullandıkları piyonlar kim olursa olsun hiç kimse, vatanımızın bütünlüğünün ve milletimizin birliğinin bozulmasına dair kötü emellerine asla kavuşamayacaktır. Milletimizin 15 Temmuz gecesi tüm farklılıklarını geride bırakarak tek millet, tek bayrak, tek vatan ve tek devlet ilkeleri etrafında birleşerek yaptığı kahramanlıklaryaşadığımız badireleri atlatmamızda ve istikbale yürüyüşümüzde bizlere ilham kaynağı olmaya devam edecektir.

Bu vesileyle; MHP Eskişehir Teşkilatı olarak yediden yetmişe tarihî destanı yazan necip Türk Milletimizin 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Destan Günü kutluyor, hain darbe girişimine gözlerini kırpmadan, tankların karşısına dikilen, kurşunlara göğsünü siper eden ve şehadet şerbetini içen aziz şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, gazilerimize şükranlarımı sunuyorum. 

Ne Mutlu Türküm diyene.

İYİ Parti İl Başkanı Mehmet Ektaş

15 Temmuz 2016’da Ülkemize; Milletimize ve demokrasimize alçakça kast eden FETÖ’cu hain hain kalkışmanın 3. yıldönümünde; bedenlerini tankların paletleri, ağır silahların kurşunları önüne korkusuzca, gözünü kırpmadan atarak; özgürlüğümüze, demokrasimize, milli irademize ve geleceğimize siper eden şehitlerimizi minnet ve rahmetle anıyor, gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz.

15 Temmuz 2016’da Aziz şehit ve gazilerimiz, Türk Milletinin bağımsızlık tutkusunun destanını yazdılar, Dünyaya bir milletin gücünün, birlik ve beraberliğinin nelere kadir olduğunu gösterdiler. Dünyada bu fedakârlığı, bu kararlılığı, bu cesareti ortaya koyabilecek tek bir  millet vardır, Türk Milleti. Aziz Türk milletinin metaneti, cesareti, sükuneti, sağduyusu ve kararlığı ile FETÖ’cu hain darbe girişimi bertaraf edildi.

Ancak, kalkışmanın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen, FETÖ/PDY yapılanmasıyla etkin bir şekilde mücadele edilemediği de ortaya çıktı.

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kurulan Darbeleri Araştırma Komisyonunun başta FETÖ’nün siyasi ayağının araştırılması olmak üzere darbe girişimi ile çalışmaları yetersiz kalmıştır.

Aradan 3 yıl geçmesine rağmen, FETÖ/PDY’nin devlet içinde yapılanmasına ve devletin bir çok kurum ve kuruluşunu ele geçirmesine olanak sağlayan, önündeki engelleri temizleyerek alan yaratan, koruyan, himaye eden siyasi ayağı ortaya çıkarılmamış, bu konuda hiçbir çaba harcanmamış, başta İYİ Parti olmak üzere muhalefet partilerinin verdiği araştırma önergeleri ret edilmiştir.

Diğer yandan kamuoyu, FETO’dan boşalan kamusal alanın diğer tarikat ve cemaatlerle doldurulmasını, 17-25 Aralık sonrası FETO hainine övgüler düzen Onun avukatlığına soyunan kişilerin Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu Üyeliklerine kadar atanmalarını üzülerek izlemektedir.

15 Temmuz benzeri travmaların yaşanmaması için öncelikle sorumlularının tamamından hesap sorulmasının ve Devlet içinde FETO benzeri tarikat ve cemaatlerin yapılanmasına, paralel devlet yapıları kurmasına izin verilmemesinin gerektiği kuşkusuzdur.

Acılarımızı, keder ve hüzünlerimizi paylaştığımız bu günde, geleceğe dönük umutlarımızı yeşertmek üzere siyasal iktidar sahiplerini hain kalkışmanın siyasal ayağının ortaya çıkarılması için Meclis Araştırma Komisyonu kurulması konusunda verilen önergeleri desteklemeye, Devlet içinde yuvalanmaya çalışan dinci odaklarla mücadeleye davet ediyoruz.

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık

15 Temmuz 2016'da ülkemiz, milletimizin birlik ve bütünlüğüne göz dikerek demokrasimize alçakça kast eden FETÖ/PYD terör örgütü mensuplarının hain darbe kalkışmasına maruz kalmıştır.

Türkiye'nin bağımsızlığını ve güçlü duruşunu hazmedemeyen kökü dışarda karanlık bir yapı devlet büyüklerimizi, Türkiye Büyük Millet Meclisini, aziz milletimizi ve devletimizin stratejik kurumlarını hedef alarak devletimizin yönetimini ele geçirmeye çalışmıştır.

Milletin silahını millete doğrultarak kendi menfaatleri için başkalarının maşası olmayı marifet sayan hainlere karşı halkımız sokaklara dökülmüş tanklara, uçaklara ve ölüm saçan silahlara göğsünü siper ederek milletimizin iradesini hiç bir zorbaya teslim etmeyeceğini tüm dünyaya göstermiştir.

Aziz milletimizin korkusuz ve dik duruşu şerefli asker ve polislerimizin kahramanca mücadelesi ile bir gecede bastırılan hain kalkışma neticesinde çoğunluğu sivil vatandaşlarımız olmak üzere 248 vatan evladı şehit olmuş 2196 vatandaşımız yaralanmıştır.

Devletimiz bu ihaneti unutmamak ve gelecek nesillere unutturmamak için bu günü '15 Temmuz Şehitlerini Anma, Demokrasi ve Milli Birlik günü' olarak ilan etmiştir. Bizler hain darbe girişiminin 3. yılında aziz şehitlerimizi anmak ve milli birlik ruhunu tüm dünyaya göstermek için yine meydanlarda olacağız.

Bu duygu ve düşüncelerle devletimizin sonsuza dek payidar kalması birlik ve beraberliğimizin daim olması ve ülkemizin böyle ihanetlerle bir daha karşı karşıya kalmaması ümidiyle 15 Temmuz gecesi canlarını ortaya koyarak bayraklaşan Ömer Halisdemir'i, Çiftelerli hemşehrimiz demokrasi şehidi Fatih Dalgıç'ı ve tüm aziz şehitlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum.

Saadet Partisi İl Başkanı Fesih Bingöl

Bugün, devletimizi, milletimizi, mukaddesatımızı ve ordumuzu hedef alan 15 Temmuz hain darbe teşebbüsünün 3. yıl dönümünü idrak ediyoruz. 

Bu girişim, eşi benzeri az görülen, büyük bir cesaret ve özveriye sahip olan aziz milletimizin gayreti ve fedakarlığı ile o gece önlenmişti.

Üzülerek ifade etmeliyiz ki; bu kalkışma öncesi yapılan büyük hatalar, ehliyet ve liyakate gereken özen gösterilmeyerek, devlet kadrolarının bir guruba teslim edilmesi, milletimizin 15 Temmuz darbe girişimi ile karşı karşıya kalmasının esas sebebidir.

Bu süreçten sonra atılması gereken en önemli adım, hain darbe girişiminin siyasi ayağının bir an evvel ortaya çıkarılması olmalıydı. Ancak, anlam veremediğimiz bir şekilde 15 Temmuz'un siyasi ayağı bugüne kadar hiç araştırılmadı.

Buna mukabil, darbe girişiminde etkili olma ihtimali bile olmayan öğrenci, öğretmen, memur gibi toplum kesimlerinin üzerine gidildi ve ciddi mağduriyetler ortaya çıktı.

Bu çerçevede, 15 Temmuz sonrası OHAL uygulamaları ile oluşan bu mağduriyetlerin bir an önce giderilmesi ve toplumda meydana gelen kutuplaşmanın ortadan kaldırılması da atılması gereken önemli adımlardandır.

İnanıyoruz ki, birlik ve beraberliğimiz tesis edildiği takdirde, ne içeriden ne de dışarıdan ülkemize kastetmek isteyenler asla başarılı olamayacaklar, benzer bir teşebbüse cesaret bile edemeyeceklerdir. 

Bu sebepledir ki, 15 Temmuz'u gösterişli, büyük programlarla anmaktan ziyade bu teşebbüsün arka planını tam manası ile anlamak ve gerekli tedbirleri almak mecburiyetindeyiz. 

Önemli bir husus da, olağanüstü hal uygulamalarından bir an önce kurtulmamız gerektiğidir. 

En kısa zamanda, adli sürecin normal olarak işlemesi sağlanmalı, toplum sürekli bir gerginliğe mahkum edilmemelidir.

Milletimize bu kara geceyi yaşatanları, hain darbeye teşebbüs edenleri bir kez daha şiddetle kınıyor, o gece şehadet şerbeti içen kardeşlerimizi rahmetle, gazilerimizi minnetle anıyorum.

Rabbim milletimize bir daha böyle bir gece yaşatmasın!

BBP İl Başkanı Şaban Bozbal

Büyük Birlik Partisi (BBP) Eskişehir İl Başkanı Şaban Bozbal, “15 Temmuz, yüce Meclis’in tek vücut olarak hain namlulara direndiği, vatandaşlarımızın teröristlere geçit vermediği bir destandır” ifadesini kullandı. Bozbal, 15 Temmuz darbe girişiminin 3. yılı dolayısıyla mesaj yayımladı. Mesajında, Türk milletinin demokrasiye olan inancını hiçbir zaman kaybetmediğini ve bundan böyle de her zaman onun koruyucusu olacağını, Millet iradesinin her zaman en büyük güç olacağının altını çizen Bozbal, şunları kaydetti: 

“15 Temmuz 2016 gününün akşamında Cumhuriyet ve rejim düşmanlarının işgal ve darbe girişimine şahit olduk. Tarihi, vatan topraklarını korumak için savaşmış, zaferlerle dolu olan ülkemizde bu girişimin başarısız olmasının en büyük nedeni milletimiz ve onun sarsılmaz kararlılığı olmuştur. Cumhuriyet ve demokrasinin her zaman koruyucusu olan milletimiz, sokaklara çıkarak üzerine düşen görevi cesaretle ve korkusuzca yerine getirmiştir. Darbeyi lanetlediğimiz bu günlerde darbeyi ve darbecileri kınarken asla ve kata, gazi ordumuzu ve kahraman askerlerimizi incitecek ve tamamını darbeci gibi gösterecek her türlü söz, eylem, fiil, davranış ve görselden uzak durulmalıdır"

15 Temmuz’u 16 Temmuz’a bağlayan gecenin ülke ve siyasi tarihi açısından yeni bir milat olduğunu söyleyen Bozbal, “Bundan sonra yeni bir darbe planlamaya kalkışacak olanlar şunu bilsinler ki 15 Temmuz’da 250 şehit veren bu büyük Türk milleti gerekirse Çanakkale’de olduğu 250 bin şehit verir ama devletini, ülkesini, milletinin geleceğini ve iradesini işgalcilere ve hainlere teslim etmez. Milletimiz; üzerine düşeni yapmış, devletinin varlığına, ülkesinin bütünlüğüne, milletin istiklâline ve istikbaline kast edildiği, her zorlu süreçte olduğu gibi ayağa kalkarak yüce Allah’ın inayetiyle belayı defetmiştir. 15 Temmuz hain ve vahşi FETÖ darbe girişimini,içerde ve dışarıdaki tüm unsurlarını bir kere daha şiddetle lanetliyoruz. Aziz Şehitlerimizi rahmet ve minnetle anıyor, Gazilerimize şükranlarımızı sunuyoruz" dedi.

Türkiye Kamu Sen Eskişehir İl Temsilcisi Haydar Urfalı

Suret-i Hak’tan görünerek vatandaşlarımızın milli ve manevi duygularını istismar eden, açtıkları bu yolla yandaşlarına menfaat devşiren, içimizdeki devlet ve millet düşmanlarının dış güçlerle iş birliği yapıp, seçimle gelmiş iktidarı silah zoruyla indirerek ülkemizin anahtarlarını küresel şer odaklarına teslim etmek üzere yola çıktığı hain darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. Türkiye, 15 Temmuz 2016 tarihinde Fetullahçı teröristler tarafından tam kalbinden hançerlendi. FETÖ kalkışması, sadece bir darbe girişimi değildi. Emperyalizmin uşaklığını yapan bu ihanet şebekesi; Türk Silahlı Kuvvetleri içine yerleştirdiği militanları ile devletimizi ele geçirmek, çıkarılacak bir iç kargaşa ve hatta iç çatışmayla seçilmiş Hükümeti alaşağı ederek demokratik sistemi işlemez hale getirmek amacıyla hain bir planı uygulamaya koydu.

FETÖ’nün bu operasyonu fikren ve ruhen devşirdiği TSK personeliyle yapmış olması, aynı zamanda, ordumuzun itibarına da bir saldırıdır. Gelenekleri ve kabiliyetiyle dünyanın en muteber ordularından olan Türk Silahlı Kuvvetleri’ni, zafiyet ve acziyet içerisinde bir duruma düşürmeyi hedeflemiş olan FETÖ kalkışması, bu açıdan da önemle değerlendirilmesi gereken bir durumdur.

O gün ülkemizi uçurumun kenarından döndüren güç; her türlü siyasi, ideolojik ve sosyal farklılıklarını bir tarafa bırakarak vatanına, milletine, devletine ve cumhuriyetine sahip çıkan, vatanın varlığını, milletin geleceğini tehlike altında görerek meydanlara koşan Türk milletinin ortaya koyduğu bağımsızlık ruhuydu. Şükürler olsun ki; 15 Temmuz ihanet kalkışması, başta TSK içerisindeki milli unsurların direnci, kahraman polis teşkilatımız ve diğer devlet kurumlarımızın refleksi ve en önemlisi de milletimizin Devletimiz etrafında saf tutması sayesinde bertaraf edildi. Türk milletinin, geçmiş asırların defalarca şahit olduğu feraseti ve demokrasiyle yoğrulmuş milli bilinci o gece bir kez daha şaha kalkarak  Türk’ün haysiyet ve hürriyet aşkını tarihe bir kez daha hatırlattı.

15 Temmuz ihanet kalkışmasına karşı cesaretle göğsünü siper eden, devletimizin bekası ve milletimizin selameti için hiç düşünmeden canını feda eden yiğitlerimizi rahmetle anıyoruz. Şehit ailelerimizi ve gazilerimizi hürmetle selamlıyor, saygıyla önlerinde eğiliyoruz.

15 Temmuz, milletimiz için çok önemli bir sınavdır. Türk milleti bu sınavı başarıyla geçmiştir. Bu ülkeyi 15 Temmuz’a sürükleyen gelişmeler de devlet hayatımız için ciddi bir tecrübedir. Yaşanan sürecin yabana atılmaması, ülkemizin geleceği adına hayati önemde bir meseledir. Özellikle, kamusal alanın, kamu gücünün bir gruba mensubiyet üzerinden tanzim edilmiş olmasının Devleti ne hallere düşürdüğü en acı şekilde görülmüştür. Devlet memuriyetinde olanların, devletin dışındaki yapılara sadakat gösteriyor olmalarının ülkemizin sıhhatini nasıl katlettiği en kahredici şekilde tecrübe edilmiştir. İşte bu tecrübe, bundan sonra en önemli kılavuzumuz olmalıdır. Devlet işleri, yalnızca devlete sadakat gösteren kadrolarla yürütülmelidir. Kamu yönetimi ve devlet kadroları, sadece ehliyet ve liyakat kriterleri üzerinden adaletle tanzim edilmelidir. Memuriyete ve kamu yönetimine talip olanların siyasi görüşü, mezhebi, meşrebi, sosyal mensubiyeti belirleyici olmamalıdır. Bu, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilelebet payidar kalması ve Türk milletinin sonsuza dek birlik ve beraberlik içerisinde onuruyla yaşaması için elzemdir.

Devletimiz, kendini gizleyen ve fakat hala milletimizin birliğine kasteden yapıları ifşa etmeli ve gereğini yapmalıdır. Bu ülkenin bir daha aynı ihaneti yaşamaya tahammülü yoktur. Bir kez daha net şekilde ifade ediyoruz ki; devletimizin, başta FETÖ olmak üzere bütün terör örgütlerine karşı yürüttüğü mücadeleyi sonuna kadar destekliyoruz. Hangi kaynaktan beslenirse beslensin ayrım gözetmeksizin tüm terör unsurları bertaraf edilmelidir. Terör örgütlerine uşaklık eden, ekonomik, bürokratik ve siyasi lojistik sağlayan her kişi ve kuruluş rengine bakılmaksızın hak ettiği muameleyi görmelidir. Özellikle ülkeyi yönetme sorumluluğunda olanlar, bu anlamda ortaya koyacakları zaafiyetin, milletimizin geleceği adına faturasının ağır olacağını bilmelilerdir.

Şu gerçeği artık herkes görmelidir: Bu ülkede kim ki, hala, kamusal alanda belli mensubiyetlerin tahakküm ve tasarrufuna imkan veriyorsa, kamu gücünü aidiyetler üzerinden tanzim etmeye devam ediyorsa, kamu çalışanlarını siyasi görüşü, sendikası, sosyal mensubiyetleri üzerinden ayrıştırıyor ve ötekileştiriyorsa, FETÖ'nün kripto uşağıdır!

Benzer acıların bir daha yaşanmamasının anahtarı milli birliğimizin muhafazası, milli birliğimizin anahtarı ise kamu başta olmak üzere her alanda adaletin tesis edilmesi, ehliyet, liyakat ve hakkaniyetin hâkim kılınmasındadır. Terör örgütünün yılar boyunca, sinsi bir planın parçası olarak toplum ve kamu kurum ve kuruluşları nezdinde açtığı bu yarayı sarmak, ayrılıkların, adam kayırmaların, torpillerin, haksızlıkların üzerini bir daha açılmamacasına kapatmak bugün yetkililerin üzerine düşen en büyük sorumluluktur. 

15 Temmuz gecesi bir kez daha Türk’ün şamarını kirli suratında hisseden emperyalizm ve uşakları da şunu bilsin ki; her karışını aziz kanlarıyla sulayarak bu toprakları bize vatan yapan aziz şehitlerimizin emanetini koruyacağız, terörle mücadeleyi tavizsiz sürdüreceğiz ve kesinlikle başaracağız.

Bu vesile ile 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’nünde; başta devletimizin kurucusu ölümsüz lider Atatürk ve silah arkadaşları olmak üzere, 15 Temmuz 2016 gecesinde kahraman atalarının emanetine canlarını feda ederek sahip çıkan yiğitlik abidesi şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla anıyoruz. 

Ruhları şad olsun. Türk Milleti var olsun. Türk Devleti sağolsun.

 

KESK Şubeler Platformu Başkanı Faik Alkan

Konfederasyonumuz 15 Temmuz darbe girişiminin 3. yıldönümü nedeniyle darbe girişimini lanetlerken, “Askeri ve siyasal darbelere hayır, acil demokrasi” demektedir.

15 Temmuz darbe girişiminin üzerinden 3 yıl geçti. 15 Temmuz 2016 tarihinde tanklar, savaş uçakları, helikopterler ile meclise, devlet kurumlarına ve halkın üzerine ateş açılmış, 251 vatandaşımız yaşamını yitirmiş, iki binden fazla vatandaşımız yaralanmıştır. Bir kez daha darbe girişimini şiddetle kınıyor, başta siyasi ayağı olmak üzere darbenin tüm yönleriyle açığa çıkarılmasını ve sorumluların yargı önünde hesap vermesini istiyoruz.

Konfederasyonumuz tüm sendikaları ve bir bütün olarak üyeleriyle birlikte 15 Temmuz darbe girişimi karşısında daha ilk gün “Ne Askeri Darbe, Ne Sivil Darbe! Çözüm: Eşit-Özgür-Demokratik Türkiye!” başlıklı açıklaması ile duruşunu net olarak ortaya koymuştur. Defalarca bedeli ne olursa olsun her tür darbeye karşı olduğumuz, karşı bir duruş sergileyeceğimiz, temel hak ve özgürlükleri kim çiğnerse çiğnesin onlara karşı bir mücadele içerisinde olacağımız belirtilmiştir.

Ülke tarihinde darbe girişimleri ve darbelerle yuzlesmeyen iktidarlar mevcut durumu kullanap hep Türkiye siyasetini dizayn etmişlerdir. Yakın tarihte de olan bu olmuştur.OHAL uygulamaları ile suçsuz binlerce insan adeta sivil ölümlere mahkum edilmiştir. 

Son olarak FETO yapilanlanmasinin devlet içindeki konumunu kimler sağladı?Siyaset kurumu bu konuda üzerine düşeni tarihsel olarak yerine getirmiş mıdır? Bu sorular cevaplanmadan 15 Temmuz ile yüzlesilmeden gerçek anlamda demokratik bir ülke inşa edemeyiz.

KESK olarak diyoruz ki:İhraç edilen arkadaşlarımız tekrar görevlerine dönünceye, OHAL kaldırılıncaya, iş güvencesini ortadan kaldırmayı hedefleyen düzenlemeler geri çekilinceye, eşit, özgür, laik ve demokratik bir ülke yaratıncaya kadar kesintisiz bir mücadele yürütecek, her türlü darbeye karşı kararlı ve ilkeli duruşumuzdan bedeli ne olursa olsun taviz vermeyeceğiz. 

Sağlık Sen Eskişehir Şube Başkanı Hasan Hüseyin Köksal

Bu yıl 15 Temmuz hain darbe girişiminin 3. Yılındayız. 15 Temmuz bize iki şey hatırlatıyor. Birincisi FETÖ’cü ihanet, ikincisi ise kahramanca direniş, vatana sadakat, şehadet ve yeniden diriliş. İhaneti de sadakati de unutmayacağız ve unutturmayacağız. Çünkü gaflete uyuyan ihanete uyanır. 15 Temmuz bir şehadet geçididir. Çanakkale’nin kınalı kuzularının, Kafkasların, Sarıkamışların, Yemenlerin hikâyesidir. 15 Temmuz bir şehadet şölenidir! 15 Temmuz bir diriliş gecesidir! 15 Temmuz bir iman manifestosudur! 15 Temmuz’u unutmayacağız, unutturmayacağız. 

Hain darbe ve işgal girişiminde 8 binden fazla askeri personel, 35 uçak, 37 helikopter, 74 tank, 246 zırhlı araç, 3 askeri gemi ve 4 bine yakın silah bu millete karşı kullanıldı. Meclis, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Özel Harekât Daire Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve MİT saldırıya uğradı. Genelkurmay, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü, TRT ve onlarca kurum işgal edildi. Onlarca kurumun işgalini ise millet engelledi. Darbe girişimi sonucu 251 kahraman kardeşimiz şehit, 2 bin 193 kardeşimiz de gazi oldu. 

O gece herkes gibi Memur-Sen ve Sağlık-Sen teşkilatları olarak da ayaktaydık. Teşkilatımızın her bir üyesi aileleriyle birlikte hainlere karşı durmak için meydanlarlaydı. 

15 Temmuz hain darbe girişiminin ilk dakikalarında mesajlarla üyelerimizi meydanlara davet ettik. 26 gün boyunca çadır kurduk. Sabahın ilk ışıklarına kadar meydanlardan ayrılmadık. 

Yine o gece sağlık çalışanlarımız da bir destan yazdı. Bombalara rağmen, kurşun yağmurlarına karşı darbeye direnen vatandaşlarımızı kurtarmak için canla başla mücadele ettiler. 

15 Temmuz gecesi yaralı kurtarmaya giden ambulanslarda yaşanan trajediler, hastanelerde sağlık çalışanlarımızın kucağında cennete giden demokrasi şehitleri ve özellikle meydanlarda olan sağlık çalışanlarımız milletimizle beraber büyük bir kahramanlık örneği gösterdi. 

O gün ne kadar cesursak, bugün de aynı his ve bilinçle teyakkuz halindeyiz. 15 Temmuz’da kanımızla kurtardığımız emanetimizin, davamızın, geleceğimizin, inancımızın, sinsi stratejilerde kaybedilmesine izin vermeyeceğiz. Yeni tuzaklara karşı uyanık olacağız. 

Bu vesile ile 15 Temmuz şehitlerimize rahmet, gazilerimize acil şifalar diliyor ve kendilerini şükranla anıyoruz.