Sangaçal Terminali’ndeki törene başta Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev olmak üzere, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC) Genel Sekreteri Muhammed Barkindo, Güney Gaz Koridoru projesinin ortağı ülke ve şirketlerin yetkilileri katıldı. 

Erdoğan'dan Aliyev'e davet: Törende, Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Erkan Özoral da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın mesajını okudu. Cumhurbaşkanı Erdoğan mesajında şu ifadelere yer verdi: Azerbaycan gazını, Türkiye ve Avrupa’nın diğer ülkelerine ulaştıracak olan Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı’na ilk gazı verecek terminalin, Güney Gaz Koridorunun açılışı vesilesiyle düzenlenen bu törenin hayırlara vesile olmasını diliyorum. İkili, gerekse bölgesel işbirliğimiz bakımından örnek bir proje olan TANAP’ın tamamlanması hepimiz için gurur kaynağıdır. Geçmişte başarıyla hayata geçirdiğimiz Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis Erzurum Boru hatları ve son olarak ulaştırma alanında Bakü-Tiflis-Kars demiryolundan sonra TANAP da bölgenin kaderinin değiştirecek önemdeki işbirliğimizin bir başka meyvesidir. Birlikte attığımız adımlar bu tarihi projenin hızlı ve sorunsuz tamamlanmasında önemli rol oynamıştır.

"Bu tarihi ana şehitlik etmek için...": Bundan sonraki süreçte Avrupa'ya yeni bir kaynaktan gaz akışını mümkün kılacak Güney Gaz Koridoru'nun diğer projelerinin de zamanında tamamlanması önem taşıyor. Bugün TANAP'a ilk gazın verilmesinin ardından 12 Haziran tarihinde Eskişehir'de büyük bir törenle hattın açılışını gerçekleştireceğiz. Bu tarihi ana şahitlik etmek üzere sizleri de Eskişehir'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duyacağız. Öte yandan bu sene 25’incisi düzenlenen Hazar Petrol ve Gaz Konferansı’nın tertip edilmesinde emeği geçenleri kutluyor, bu önemli etkinliğin başarısını artarak devamını diliyorum aldı. TANAP’ın başta Türkiye ve Azerbaycan olmak üzere bölgemize hayırlı olmasını temenni ediyor, tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum” ifadeleri yer aldı.

"Güney Gaz Koridoru": Törendeki konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı İlham Aliyev vanayı açarak Güney Gaz Koridoru üzerinden Şahdeniz 2’den çıkarılacak doğalgazın Türkiye ve Avrupa’ya iletilmesini başlattı. Bakü-Tiflis-Erzurum Doğalgaz Boru Hattı’nın genişletilmesi gibi görülen bu projede, Şahdeniz 2’den çıkan doğalgaz, TANAP ve TAP’la Avrupa’ya ulaştırılacak. Bu proje kapsamında üretilecek doğal gaz Azerbaycan, Gürcistan, Türkiye, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk ve Adriatik denizinin dibinden geçerek İtalya’ya kadar giden 3 bin 500 kilometreden fazla uzunluktaki doğal gaz hattıyla Avrupa pazarlarına ulaştırılacak.