Açıklamada şu ifadelere yer verildi;

"Covid-19 pandemisinde yaklaşık 1,5 yılı geride bıraktık. Fakat sağlık çalışanlarının pandeminin başlangıcından bu güne kadar olan sorunları çözülmediği gibi gün be gün katlanarak artmıştır. 

Pandeminin başından beri bilimsel verilere dayalı, şeffaf pandemi yönetimi yapılmayıp, kısa vadeli, kalıcılığı olmayan sadece kısıtlamalara dayalı pandemi savaşında yük tamamen sağlık çalışanlarına kalmıştır. Pandemi başlangıcında eksik kişisel koruyucu malzemeler ve aşılamanın ancak Ocak 2021’ de başlaması nedeniyle çok fazla sağlık çalışanı kaybı yaşanmıştır. Pandeminin üstünden geçen 1 yılı aşkın süreden sonra ise pandeminin getirdiği yük, sağlık sisteminin sıkıntılarının sağlık çalışanlarına şiddet olarak yansıması, idarecilerin çalışanlar üzerindeki baskısı nedeniyle sağlık çalışanlarında dayanacak güç bırakmamıştır.

Sayın Sağlık Bakanının günlük yayınladığı turkuaz tablo ve haftalık olarak yayınlanan aşılama ve insidans tabloları sadece görülmekte, tablonun bilimsel değerlendirilmeleri yapılıp yerel tedbirlerin alınması gerekirken bu konuda fikir, bilgi, tecrübe sahibi olan TTB ve Tabip Odalarının söylediklerine dikkat edilmemektedir.

Eskişehir Covid-19 aşılamasında Türkiye ortalamasının üzerinde değerlere sahipken, aynı zamanda da hastalığın yaygınlığı açısından da üst sıralardadır. Bu veriler bize Eskişehir özelinde genel tedbirler haricinde yerel tedbirlerinde gerekliliğini göstermektedir.

Covid-19 hastalarının bulaşı azaltmak için diğer hastalardan ayrı yerlerde, izole edilerek bakım ve tedavisinin yapılması gerekmektedir. Oysa biliyoruz ki hastanelerde Covid polikliniklerinin sayısı azaltılmıştır. Şehir hastanesinde Covid acil polikliniği kapatılmış; bu kapanma sağlık çalışanlarında hastalık bitti rehaveti getirmiş, Covid (+) ve şüpheli hastalardan hastaneye yatırılması gerekmeyen fakat kısa süreli bakım ve gözlem gerekenler yeterli tedaviye ulaşamazken bu durum sağlık çalışanlarına da şiddet olarak yansımaktadır. Acil Covid polikliniğinin kapatılması triaja engel olduğundan hastalar ortalıkta dolaşmakta, bulaşı artırmaktadır. 

Yöneticiler, haksız soruşturmalar, günübirlik değişen kararlarla hekimleri ve sağlık çalışanlarını yormakta, tükenmişliğe neden olmaktadır.

Vaka sayılarının artışı beklenen bir durumken tüm uyarılara rağmen uzun bayram tatilinde gerekli önlemleri almayarak Covid polikliniklerinde yığılmalara neden olmuşlardır.

Tüm bu yönetememe durumunda; üzülerek öğrenmiş bulunuyoruz ki ilimizde sağlık yöneticilerinin sözleşmeleri 3 ay daha uzatılmıştır. Hiç olmazsa Sağlık Bakanlığının Yeni Koronavirus Hastalığına İlişkin Acil Serviste Yapılacak Düzenlemeleri uygulanmalıdır. 

Covid’le mücadele eden hekimlerin ve sağlık çalışanlarının her zaman yanında olacağımızı bir kez daha kamuoyuna duyururuz"