TKİ (Türkiye Kömür İşletmeleri) tarafından Eskişehir-Alpu-Mihalıççık yolunun üzerindeki ve kent merkezinin çok yakınındaki Sevinç Mahallesi'ne açılmak istenen yer altı kömür ocağı ile ilgili Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünün ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararına karşı, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere, belediyeler, sivil toplum kuruluşları, odalar ve Eskişehir Barosu'nun açtığı davaların sonucunda Eskişehir İdare Mahkemesi verdiği kararla, Valiliğin ‘ÇED Raporu Gerekli Değildir’ kararını iptal edilmişti. Ardından Danıştay 14. dairesi, bu kararı iptal eden Eskişehir 2. İdare Mahkemesinin kararını onamış ve Danıştay 14. Dairesi’nin vermiş olduğu onama kararı ile birlikte Sevinç Mahallesi'nde açılması planlanan kömür madeni için ÇED raporu düzenlenmesi zorunluluk haline geldi.  Ancak bugün Sevinç Mahallesi'nde, Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan Kömür Ocağı Projesi’nin, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yeniden ÇED sürecinin başlatıldığı haberi gündeme geldi.

"Kabus geri döndü"

"Kabus geri döndü" diyen Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy şöyle konuştu;

"Eskişehir’de kömür madeninin çıkarılmaya çalışılması ile son derece tehlikeli bir iş yapılıyor. Proje hayata geçerse birçok ürünün yetiştiği kıymetli Alpu ovamızda tarım ve hayvancılık büyük zarar görecektir. Kömür Partikülü ile dolu meralardan beslenen hayvanlar hastalanacaktır. Eskişehir kent merkezine olan yakınlığı nedeniyle Tepebaşı ve Odunpazarı ilçeleri ile Alpu ilçe merkezimizin ve tüm mahallelerinin havası, suyu kirlenecektir. Pandemi ile temiz suyun önemini bir kez daha hatırladığımız zamanda, maalesef ki günden güne azalan, başta Porsuk olmak üzere bölgedeki su kaynaklarımız da zarar görecektir. Kısacası çok büyük çevre sorunlarına yol açacaktır. Dünya günden güne fosil yakıt ve özellikle kömür üretim ve kullanımını bırakırken, Eskişehir'in geleceğini düşünen herkes bu projenin karşısında olmalıdır. Çünkü gelecek; temiz ve yenilenebilir enerjide. Bizler, bu güzel şehirde yaşayacak çocuklarımızın geleceği için havamızın, suyumuzun ve toprağımızın temizliğini korumakta kararlıyız.

Yaşanılabilir şehirler arasında sürekli üst sıralarda yer alan güzel Eskişehir’imiz ve dört bir yanı güzelliklerle kaplı ülkemizin hiçbir şehri, tüm dünyanın vazgeçtiği bu akılsız ve bilim dışı Kömür Ocağı projelerini hak etmiyor.

Başlatılan ÇED sürecinin biran önce iptal edilmesini istiyor, kıymetli ovamızda ve kıymetli şehrimizde yeraltı kömür ocağı istemediğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Eskişehir Kent Konseyi olarak 20/01/2022 tarihinde Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü tarafından belirlenecek bir yerde gerçekleştirilecek Kömür Ocağı Projesi ÇED süreci Halkın Katılımı Toplantısını ve  tüm süreci, ilk günden bu yana olduğu gibi bundan sonra da yakından takip edeceğimizi bildiriyoruz. Eskişehir'in geleceğini düşünen tüm Sivil Toplum Kuruluşlarımız ve Odalarımızın da bu toplantıya katılarak süreci takip etmelerini önemle vurguluyoruz"