Eskişehir'de, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Vilayet Meydanı'nda düzenlenen programa binlerce vatandaş, ellerinde Türk bayrakları ile katıldı. Buradaki törene Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, İYİ Parti Milletvekili Arslan Kabukçuoğlu, AK Parti İl Başkanı Murat Özcan, MHP İl Başkanı İsmail Candemir, AK Parti, MHP, BBP il ve ilçe temsilcileri, teşkilatları, askeri ve sivil erkan ile protokol üyeleri katıldı. Programda siyasiler ve protokol üyeleri birer konuşma yaptı. 

'Halkla beraber sokaklardaydık'

AK Parti İl Başkanı Murat Özcan, 15 Temmuz anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, 15 Temmuz darbe girişiminin halk tarafından engellendiğini söyledi. Özcan, “Gelişen olayları konuşmak lazım. Bugün 16 yıl boyunca memleketin gelişmiş projelerine imzasını atan, dünyanın dört bir tarafından gelen tehlikeleri göğüsleyen, ondan sonra da Türkiye’de her türlü vesayet odaklarına meydan okuyan, darbelere meydan okuyan, muhtıralara meydan okuyan ve 15 Temmuz’da da halkıyla beraber sokakta yürüyerek darbecilere en büyük cevabı veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşı olmaktan mumluluk duyuyorum. Halkımızla beraber oldu bunlar. O gün canlarıyla bunun altına imza atan şehitlerimizin gazilerimizin sayesinde oldu. Onları rahmet ve minnetle anıyoruz. Yeni Kapı ruhuna destek vererek bir daha Türkiye’nin gündeminden darbeleri çıkartan başta MHP ve Genel Başkanı Bahçeli ve BBP ve Genel Başkanı Destici ve bütün bu konuda partilere liderlerine halkına buradan teşekkür ediyorum.

'İktidara değil milli iradeye karşı yapıldı'

MHP İl Başkanı İsmail Candemir, 15 Temmuz anma etkinliklerinde yaptığı konuşmada, “15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sadece iktidarı değil milli iradeye karşı yapıldı” dedi. “15 Temmuz tüm dünyaya millet nasıl olunur göstermiştir” diyen Candemir, “Türk Dünyasının ve İslam Coğrafyasının son kalesi olan Türkiye’ye yüzyıllardan beri kin ve düşmanlık besleyen olduğu gibi 15 Temmuz’da da Türk’ün varlığına tahammül edememişlerdir. 15 Temmuz hain darbe teşebbüsü sadece iktidarı değil milli iradeye karşı yapıldı. Ancak milletin geleceğini karartmak için çekilen perde milletin basireti ve kararlılığı ile yırtıldı. 15 Temmuz gecesi şahadet şerbetini içenler ve yeni kapıda bayraklaşan canlar yeniden doğuşu müjdelerken, milli iradeye kast edenlerin başları önüne düşmüştü. 15 Temmuz tüm dünyaya millet nasıl olunur göstermiştir. Hafızalara kazınmıştır. MHP 15 Temmuz darbe kalkışması ve sonrasında yeni kapıda sergilenen milli ruhu dalga dalga yaymak için siyasi tercihlerini bir kenara bırakıp milli birliği her dem yaşatmayı gaye edindi. Türk insansının basireti inancı ve kararlılığı sayesinde bu demokrasi zaferi 15 Temmuz olarak yansıdı. Ülkemiz yoluna en güçlü şekilde devam etmektedir ve edecektir de. Biz ne mal, ne makam, mevki, para ve şöhretle ayartabilir ne de ölümle korkutulabiliriz. Buradan tüm hainlere ve pazarlık yapmaya alışmış zavallılara bir kez daha haykırıyoruz,  Vatan, millet, devlet, ülkü, şahadet diyoruz. Ne mutlu Türküm diyene”

'Bu millet ilelebet payidar kalacaktır'

Büyük Birlik Partisi (BBP) Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) Üyesi Ahmet Namık Akdoğan, “Milletimiz bu alçaklara bu terör örgütlerine bu FETÖ alçak terör örgütüne alçak PKK terör örgütüne gerekli hassasiyeti ortaya koyup hep karşı çıkmıştır” dedi. Akdoğan, “Şerefli, onurlu göz bebeğimiz Türk silahlı kuvvetlerimizin, emniyet mensuplarımızın, aziz şerefli her Türk gencinin gıptayla baktığı o şerefli elbiseleri giyip sinsice alçakça şeytani planlarını yaparak, 15 Temmuz’da Türk Milleti’nin, Türkiye Büyük Meclisi’ne, Cumhurbaşkanlığı külliyesine ve göz bebeğimiz özel harekatımızın bağlı bulunduğu yere bombalar atarak, silahlar sıkarak alçakça girişimin yapıldığı günün ikinci yıl dönümündeyiz bugün. Türk milleti nasıl 15 Temmuz’da üzerine düşen görevini yaparak 250 tane şehidimizi verdiyse o günden bu güne de demokrasi dendiğinde devlet, millet dendiğinde en onurlu bir şekilde bu alçaklara bu terör örgütlerine bu FETÖ alçak terör örgütüne alçak PKK terör örgütüne gerekli hassasiyeti ortaya koyup hep karşı çıkmıştır. Bundan dolayıdır ki bu millet ilelebet payidar kalacaktır Allah’ın izniyle”

'Türk’ün Türk’den başka dostu yoktur'

MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, 15 Temmuz Anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, “15 Temmuz 2016 şer hareketi Türk’ün titreyip kendine dönmesine uyanışına ve dirilişine ve Kızıl elmasına dönmesi hasebi ile hayırlı bir güne dönmüştür. Türk’ün Türk’den başka dostunun olmadığı ve birlik-beraberlik içerisinde olduğu sürece yıkılmayacağını yedi düvele göstermiştir. Bu birliğin daim olması hak hukuk adalet ve milli kalkınma içinde devam etmesi dileğiyle tüm şehitlerimizi rahmetle yad eder, gazilerimize sağlıklı ömürler dilerim” dedi. 

'Dünyaya en güzel mesajı verdik'

AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, 15 Temmuz Anma etkinliğinde yaptığı konuşmada, “15 Temmuz 2016, hepimiz daha dün gibi hatırlıyoruz. 15 Temmuz Milet iradesini ve vatan sevgisini her şeyden üstün olduğunun gösterildiği gecedir” dedi. Günay, “15 Temmuz, demokrasi mücadelenin nasıl verileceğinin gösterildiği gecedir. 15 Temmuz, demokrasi, insan hakları diyenlerin o gün nasıl kayıtsız kaldığının tarihe yazıldığı gecedir. 15 Temmuz bir milletin ellerinde bayrakları, kalbinde iman gücü ve vatan sevgisi ile teröristlere nasıl cevap verdiğinin gecesidir. Kısacası 15 Temmuz 2016 hain darbe girişiminin değil, Türk milletinin direnişinin dirilişinin gecesidir. Bundan sonraki yıllarda da bu bu şekilde görülecek ve anılacaktır. 15 Temmuz’da bizim bildiğimiz ve ismini belki bilmediğimiz o karanlık geceyi aydınlık sabaha çıkaran çok önemli kahramanlarımız var. Türk milleti direnişini dirilişini gösterdi. İşte şimdi şahlanış zamanı. Bu karanlık gecede isimsiz kahramanlarımızla birlikte çok değerli Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarımız, emniyet güçlerimiz içinde vatan sevgisiyle bire bir mücadele eden milletimizle birlikte bütün bu kahramanlarımızı tekrar anıyoruz. Şehitlerimize Allah’tan rahmet, gazilerimize hayırlı uzun ömürler diliyoruz. Bu millet olduğu sürece inşallah bir daha 15 Temmuzlar yaşanmayacak. En güzel örneğini de 24 Haziran’da liderinin arkasında durduğu gibi 15 Temmuz’da liderinin bir talimatı ile ülkesine sahip çıkan bu millet 24 Haziran’da bütün dünyaya liderimizin arkasındayız deyip bütün dünyaya en güzel mesajı verdi.

'Çanakkale ve Kurtuluş Savaşı ruhuyla...'

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan, "O hain geceye ve sonrasında yaşananlara baktığımızda milletimizin önünde hiçbir gücün duramayacağı bir kez daha görülmüştür. Böylesi bir alçaklık ve ihanete teşebbüs edenlere de unutamayacakları bir ders verilmiştir." dedi. Karacan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü kapsamında Valilik Meydanı'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, tarihi kahramanlıklar ve destanlarla dolu olan büyük Türk milletinin, 2 yıl önce 15 Temmuz 2016'da yeni bir tarih ve destan yazdığını söyledi. Asker kıyafetine bürünmüş alçakların millete kurşun sıkıp, bomba yağdırdığı o karanlık ve uzun gecede aziz Türk milletinin yazdığı kahramanlığın asla unutulmayacağını ifade eden Karacan, "O gece milletini seven, bayrağını kutsal sayan, vatanını her şeyin üzerinde tutan, devletine bağlı asker ve polisimiz halkıyla beraber hainlere korku, halkımıza güven vermiştir. Aziz milletimiz üzerine açılan ateşlere, atılan bombalara, yöneltilen tehditlere, gözlerinin önünde şehit edilen vatandaşlarımıza rağmen Cumhurbaşkanı'mız, Genel Başkan'ımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın çağrısıyla sokaklara adeta sel gibi dökülerek meydanı hain darbecilere bırakmamış adeta Çanakkale Savaşı ve Kurtuluş Savaşı ruhu ile alçaklara geçit vermeyerek 'dur' demiştir. O hain geceye ve sonrasında yaşananlara baktığımızda milletimizin önünde hiçbir gücün duramayacağı bir kez daha görülmüştür. Böylesi bir alçaklık ve ihanete teşebbüs edenlere de unutamayacakları bir ders verilmiştir" dedi. Karacan, vatan için hiç düşünmeden canını ortaya koyan Türk milletiyle bu günlere geldiklerini dile getirerek, şöyle devam etti: Şanlı geçmişimizden devraldığımız 15 Temmuz direniş ve diriliş ruhu, bizlere rehberlik etmeye devam edecektir. Ülkemizin FETÖ ve benzeri her türlü vesayet ve terör odaklarına yönelik haklı mücadelesinin büyük bir azim ve kararlılıkla sürdürüleceğinin en önemli göstergesi milletimizin birlik ruhu ve liderine sadakatidir. Hainlere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Vatana ihanetin nedeni olmaz, er ya da geç bedeli olur.' sözünü hatırlatıyor, vatanımız, birlik ve beraberliğimiz için mücadele ederken ebediyete intikal eden tüm şehitlerimize ve Ömer Halisdemir gibi demir yürekli demokrasi şehitlerimize Allah'tan rahmet, kahraman gazilerimize sağlıklı ve uzun ömürler diliyorum."

'Milletimizin cesareti ve kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir'

Eskişehir Valisi Özdemir Çakacak da Türk milletinin o hain darbe girişimini boşa çıkardığı gibi kıyamete kadar unutulmayacak bir de demokrasi destanı yazdığını ifade etti. Bu gece, o menfur girişimin ikinci yılında, ay yıldızlı bayraklarla, her görüşten insanla birlik ve beraberlik ruhu içerisinde meydanları doldurarak darbenin arkasındaki hain odaklara en anlamlı cevabı bir kez daha verdiklerini anlatan Çakacak, şunları kaydetti: Şüphesiz ki milletimizin cesareti ve kendi iradesine sahip çıkma kararlılığı her türlü takdirin üzerindedir. Çanakkale'de, Dumlupınar'da, Sakarya'da yedi düvele meydan okuyan ruhun, yüz yıl sonra aynı heyecanla, aynı kararlılıkla saatler içinde ortaya çıkması bu milletin ne kadar yüksek ferasetli ve vatan sevgisiyle dolu olduğunu bir kez daha göstermiştir. Milletimize, maddi, manevi acılar ve kayıplar yaşatan 15 Temmuz ve benzeri ihanetlerin bir daha yaşanmaması için hepimize büyük sorumluluklar düşmektedir. Bu sorumlulukların ağır olduğunu ve büyük özveri gerektirdiğini hepimiz gayet iyi biliyoruz. Yine hepimiz gayet iyi biliyoruz ki bu coğrafyada var olabilmenin, güçlü ve müreffeh olabilmenin temel şartı, birliğimizi, beraberliğimizi ve kardeşlik ahdimizi korumaktır. 

'Bir büyük destan yazılmıştır'

AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı da şehitlere Allah'tan rahmet, gazilere acil şifalar diledi. 15 Temmuz'un bir milletin yeniden direniş destanının tarihi ve miladı olduğunu belirten Avcı, "O gece dünya tarihinde bir başka örneği olmayan bir büyük destan yazılmıştır. Dünya siyaset tarihinde halkın kendiliğinden, sanki çok önceden örgütlenmişçesine bir darbe teşebbüsünü bu kadar net, kesin, kararlı bir tavırla önlediği, püskürttüğü ve cezalandırdığı bir örnek yoktur. Bu aziz millet bütün dünyaya büyük bir ders vermiştir. O gece meşru hükümetine, devletine sahip çıkan herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.