Yeni tip koronavirüsle (Covid-19) mücadeleye yönelik alınan önlemler kapsamında yeni bir karara kadar her hafta sonu sokağa çıkma yasağı uygulanmaya başlandı.

Eskişehir'de başlayan kısıtlama Pazartesi sabah 5'e dek sürecek. Kısıtlamanın başlamasıyla Eskişehir'in en işlek caddeleri sessizliğe büründü.

İl Emniyet Müdürlüğü ekipleri tüm kavşaklarda görev alarak yasağın başladığı saatlerde tüm araçları tek tek kontrol etti. Yasaktan muaf olanların dışında sokaklarda kısa sürede kimsenin kalmadığı gözlendi

Eskişehir'de de hayata geçen kısıtlamada manav, kasap, marketler ne zaman hizmet verecek? Kuryeler çalışacak mı? Toplu taşıma araçlarında seferler nasıl işleyecek? İşte hafta sonu yasaklarına ilişkin merak edilenler...

Ne zaman başlayıp ne zaman bitiyor?

Hafta sonu kısıtlamaları bugün saat 21.00’de başladı 

Cuma akşamı 21.00'de başlayan kısıtlama pazartesi sabahı saat 05.00'e kadar kesintisiz devam edecek.

Bakkal, manav ve marketler açık mı?

Kısıtlamanın olduğu cumartesi ve pazar günleri market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek.

Aynı saatler arasında market, bakkal, manav, kasap, kuruyemişçiler ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabilecek.

Fırınlar nasıl çalışacak?

Kısıtlama sürecinde (65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altında bulunanlar hariç) unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlar hariç) yürüme mesafesindeki fırına gidilebilecek.

Fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, ekmek dağıtım araçlarıyla sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacak.

Seyahatlar HES koduyla

Sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde (hafta içi ve hafta sonunda uygulanacak) aşağıda belirtilen zorunlu hallerde şehirlerarası seyahatlere izin verilecek.

Zorunlu haller sayılacak durumlar

Tedavi olduğu hastaneden taburcu olup asıl ikametine dönmek isteyen, doktor raporu ile sevk olan ve/veya daha önceden alınmış doktor randevusu/kontrolü olan,

Kendisi veya eşinin, vefat eden birinci derece yakınının ya da kardeşinin cenazesine katılmak için veya cenaze nakil işlemine refakat edecek olan (en fazla 4 kişi)

Bulunduğu şehre son 5 gün içerisinde gelmiş olmakla beraber kalacak yeri olmayıp ikamet ettikleri yerleşim yerlerine dönmek isteyen (5 gün içinde geldiğini yolculuk bileti, geldiği araç plakası, seyahatini gösteren başkaca belge, bilgi ile ibraz edenler)

ÖSYM tarafından ilan edilen ve diğer merkezi sınavlara katılacaklar ve refakatçileri,

Askerlik hizmetini tamamlayarak yerleşim yerlerine dönmek isteyen,

Özel veya kamudan günlü sözleşmeye davet yazısı olan,

Ceza infaz kurumlarından salıverilen,

Hayvan Besleme Grubu üyeleri ile sokak hayvanlarını besleyecek olanlar, ikametinin önü ile sınırlı olmak kaydıyla evcil hayvanlarının zorunlu ihtiyacını karşılamak üzere dışarı çıkanlar.

Lokantalarda paket servis!

Lokanta ve restoran tarzı iş yerleri paket servis haricinde hizmet veremeyecek.

Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu cumartesi ve pazar günleri 10.00-20.00 saatleri arasında sadece paket servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabilecek.

Kuryeler çalışacak mı?

Genelgede ''Ürün ve/veya malzemelerin nakliyesinde ya da lojistiğinde (kargo dahil), yurt içi ve yurt dışı taşımacılık, depolama ve ilgili faaliyetler kapsamında görevli olanlar istisna kapsamındadır" denildi.

Eskişehir'de toplu taşımada yeni düzenleme

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan açıklamada hafta sonu sabah 06.00-10.00 ve 16.00-21.00 arasında istisna kapsamında olan vatandaşların görev yerlerine ulaşımı için seferler devam edecek. Hastaneler ve hastane bağlantılı otobüs seferleri, seferlerini saat 23.00’e kadar seyreltilmiş olarak sürdürecek. Saat 23.00 sonrasında ise Otogar kalkışlı ‘Gece Ring Hattı’ 06.00’ya kadar çalışacak.

Sokağa çıkma kısıtlaması olan Cumartesi ve Pazar günleri kırsal mahalle ve merkez dışında kalan ilçelere otobüs seferleri yapılmayacak olup, hafta içi ise bu otobüsler seferlerine aynı şekilde devam edecek.

Halk Ekmek, Halk Süt, Halk Yumurta

Halk Ekmek, Halk Süt ve Halk Yumurta satışının yapıldığı büfeler, sokağa çıkma kısıtlaması olan hafta sonlarında yalnızca Cumartesi günleri 10.00-17.00 saatleri arasında hizmet verecek. Kalabak Su dağıtımıda sakalar aracılığıyla haftanın 7 günü gerçekleşmeye devam edecek.

Su yükleme

Hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarında su yüklemesi yapması gereken vatandaşlar 10.00-17.00 saatleri arasında ikametlerine en yakın sumatikten yükleme gerçekleştirebilir. Bu saat aralığı dışındaki acil su yüklemeleri için ALO 185 üzerinden kayıt oluşturarak ESKİ ekiplerinden destek alınabilecek. Her türlü su kesintiler 7/24 ALO 185 Çağrı Merkezine iletebilecek.