ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınmasını ve İsrail'in kuruluş yıl dönümü olan Nekbe'nin (Büyük Felaket) 70. yılını protesto etmek için Gazzeliler İsrail sınırında günler öncesinden çadırlar kurdu.

Bu sabah başlayan ve yarın da sürecek "milyonluk yürüyüş" adında kapsamlı gösteriler düzenleyen Filistinliler, İsrail'in sert müdahalesiyle karşılaştı. İsrail askerleri, ABD'nin Kudüs'te büyükelçilik açmasını protesto etmek için abluka altındaki Gazze sınırındadüzenlenen gösterilere katılan 62 Filistinliyi şehit etti.

Açıklamada ayrıca Gazze Şeridi'nin İsrail sınırında düzenlenen gösterilerde şu ana kadar 448'i gerçek mermiyle olmak üzere, şarapnel, gaz kapsülleri ve göz yaşartıcı gaz nedeniyle 2 binin üzerinde Filistinlinin yaralandığı kaydedildi.

Yaralananlardan 9'u gazeteci

Filistinli Gazeteciler Sendikası'ndan yapılan yazılı açıklamada, aralarında Reuters'in kameramanı Ahmed Zakkut ve Cezayir Televizyon muhabiri Ömer Hamdan'ında olduğu 9 gazetecinin yaralandığı ifade edildi. 

El-Mizan İnsan Hakları Merkezi'nden yapılan açıklamada da İsrail'in gösterilere karşı aşırı ve öldürücü güç kullandığı kaydedilirken, yaralanan gazetecilerden 9'unun da İsrail askerleri tarafından atılan gerçek mermilerle vurulduğu aktarıldı.

İsrail İHA'larla sivillerin üzerine gaz bombası yağdırdı

İsrail askerlerinin sert müdahalelerine rağmen Gazze sınırın farklı bölgelerinde binlerce Filistinli, gösterilerine devam ediyor. Gerçek mermiyle göstericilerin üzerine ateş açan İsrail askerleri, insansız hava araçlarıyla (İHA) da protestocuların üzerine göz yaşartıcı gaz yağdırıyor. 

İsrail çadırları ateşe vermeye çalıştı

İsrail ordusunun, sınırda kurulan çadırları insansız hava aracıyla (İHA) ateşe vermeye çalıştığı, Filistinli grupların yangına kısa sürede müdahale ettiği ifade edildi. İsrail güçlerinin ayrıca İHA'lardan attıkları yakıcı maddelerle, Filistinlilerin Gazze sınırına yığdıkları araç lastiklerini ateşe verdiği belirtildi. 

İsrail, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan etti

Bu arada İsrail ordusunun, Gazze sınırını "kapalı askeri bölge" ilan ettiği bildirildi. 

Ordudan yapılan yazılı açıklamada, sınırda tel örgülerin olduğu bölgenin "kapalı askeri bölge" ilan edildiği ve buradaki herhangi bir hareketliliğin ordunun onayını gerektirdiği belirtildi.

Filistin hükümetinden "İsrail’in katliamını durdurun" çağrısı

Filistin Hükümeti Sözcüsü Yusuf el-Mahmud tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Arap ve İslam hükümetleri ile dost ülkelere Gazze’de İsrail tarafından akıtılan kanı durdurmaları için her tür çabayı göstermeleri, İsrail işgal gücü ile mücadelesinde Filistin Yönetiminin yanında yer almaları çağrısında bulunuyoruz.” denildi.

ABD'nin Kudüs Büyükelçiliği açıldı

ABD'nin Tel Aviv'deki büyükelçiliği düzenlenen törenle işgal altındaki Kudüs'e taşındı. Törene İsrail Cumhurbaşkanı Reuven Rivlin, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD tarafından Dışişleri Bakan Yardımcısı John Sullivan, Hazine Bakanı Steven Mnuchin, Başkan Trump'ın damadı ve danışmanı Jared Kushner ile kızı Ivanka Trump'ın yanı sıra 4 Cumhuriyetçi senatör katıldı.