Hilal Köver | Eskişehir Ekspres

Hak sahiplerinin sorduğu teknik personelin cevap verdiği toplantıya katılım bir hayli yoğun oldu. Toplantıda öne çıkan ve vatandaşların cevaplanmasını istedikleri sorular şöyle; 

UZLAŞMA NASIL SAĞLANACAK?Uzlaşmada tek tek çağıracağız. Uzlaşma masalarımız var. Sokak sokak çağıracağız. Tek tek gelip görüşebileceksiniz. Yasaya göre Belediye, yüzde sıfır bile olsa vatandaşın hiçbiri bile istemese kamulaştırıp burada proje yapabilir. Böyle garip bir şey. Fakat bizim derdimiz maksimum çoğunluğa ulaşmak. Bu kadar zamandır çaba sarf etmemizin sebebi bu. Çoğunluk sağladığımız zaman projeye başlayacağız. Ancak meclis onayı olmadan altını çizelim hiçbir şey yapamayız. 

UZLAŞMA NE ZAMAN BAŞLAYACAK?Artık beklemeyeceğiz, bizim sabrımız kalmadı. Hemen uzlaşmaya hazırız. On gün içinde herkesi çağırmaya başlayacağız. Ancak meclis bu projeyi değiştirme yetkisine sahip, değiştirirse bizim bunları revize etmemiz gerekir. Bizim yaptığımız proje meclisteki proje. Bire bir onaylanırsa geçer. 

ESNAFIN DURUMU NE OLACAK? PARA KAZANAMAYAN ESNAFIN DURUMU NE OLACAK?: Kira ve taşınma yardımı yapılacak tabi. Ama bu süreçte maalesef yapılacak bir şey yok. Ticari olarak böyle bir yardım yapılır diye bir şey yok. Taşınıp yerine tekrar gelebilir. Bununla ilgili çözüm üretmeye çalışabiliriz. 

BU PROJEYİ TOKİ Mİ YAPACAK?: Biz bu işi belediye şirketi kanalıyla özel bir bankayla görüştük. Türkiye’nin büyük bankalarından birine proje anlatıldı ve destek veriyorlar. İhalesi yapılacak. Müteahhidin finansmanını banka sağlayacak. Yani TOKİ değil özel bir müteahhit yapacak. Ve bununla ilgili şartnameler hazırlanacağı için belediye ve şirketimiz tarafından bunun takibi de belediye tarafından yapılabilecek. Burada vatandaşın müteahhitlerle karşı karşıya kalma gibi ya da TOKİ ile bu işi bu projeyi götürme gibi bir durum yok. 

BİNALAR NASIL OLACAK?: B sınıfı dediğimiz enerji verimli bina olacak. Bunların hepsi şartnameye konulacak. Mantolaması olacak. Yüksek kalitede olacak. Masrafları düşük olan ısınma, elektrik ve çevre düzeni olan daha verimli yapılar olacak. 

KAPIMIZ SİZE HER ZAMAN AÇIK: Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Engin Çakmak  konuyla ilgili olarak, “Hepinizin aklında çeşitli sorular var. Bizler on gün içerisinde sizleri çağırmaya başlayacağız. Aklınızdaki soruları cevaplandırmadan biz bu işi yapmayacağız. Ortada bir kanun var. Bu kanun Gündoğdu Mahallesi’nin bina yapısı değişecek diyor. Mevcut imar hakkı çok sınırlı. Bir çoğunuz yeşil alanda oturuyorsunuz. Oraya hiç ev yapmamış adam hiçbir zaman ev yapamayacaktır zaten. Bu proje büyük, küçük hepinize bir şeyler verecek. Biz bunu yapmaya çalışıyoruz. Lütfen buradan bakın. Görüşmeye geldiğinizde aldığınız cevaptan tatmin olmazsanız gidip bir hukukçuya danışabilirsiniz. Biz bu projenin hepimizin menfaatine olmasını istiyoruz. Biz işimizi yapıp meclise gönderdik. Bunu sonuçlandırıp bir karar verecekler. Bir sorunuz olursa kapımız açık, her zaman bekliyoruz.” dedi.

TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ: Gündoğdu Mahalle Muhtarı İbrahim Akdağ ise, “Konunun takipçisi olacaklarını belirterek, “Borçsuz daire istiyoru. Başka bir beklentimiz yok. Yerimize göre daire istiyoruz. Hak kaybı olmazsa Gündoğdu güzel olabilir. Proje hakkında kaygılarımız vardı izah ettik. Vatandaş mağdur olmasın borçlanma olmasın. Müteahhit kaçtı, yarın gelen para isteriz derse ne olur. Noter yoluyla olsun, devlet garantisi olsun bu işin. Vatandaşın her hakkına garanti verilsin. Belediye burada kefil oluyor. Biz buna tamam dedik. Biz müteahhidi tanımayız biz belediyeyi tanırız. Proje güzel itirazımız yok mağduriyet olmasın. Emek, Batıkent gelişti. Bizim mahallemiz gelişmedi. Benim mahallemin suçu ne? Görüş ne olursa olsun birlik beraberlik olsun. Muhtar olarak üzülüyorum. Vatandaş şu anda evine ne tamir ne sıva yapabiliyor. Çıktıkları zaman kiraları ödenmeli. İnsanlar zor geçiniyor. Bunları vereceğiz dediler. Ben sordum. Ben halkımı temsil ediyorum. Belediye garanti verdi, biz de takipçisiyiz.” dedi. 

HAK KAYBI YAŞANMAMALI: Toplantı sonrası görüşlerini bildiren vatandaşlar, “Bu projenin Belediye tarafından hayata geçirilmesini ve hak kaybı yaşanmamasını bekliyoruz. Gündoğdu’nun belirtildiği gibi güzelleştirilmesini istiyoruz.” diye konuştular