Selin Uz | Eskişehir Ekspres

Eskişehir Baro Başkanı Rıza Öztekin "İl Toprak Koruma Kurulu'nda alınan arazinin tarım dışı kullanılabilir kararı hukuken geçerli değildir. Reddedilmiştir. Buradaki sonuç 7’ye 4 çıkmadığı için geçerliliği yoktur. Siyasi 6 kabul oyuna özel olarak 24 Ocak’ta yönetmelik değişikliği yapmış ve Eskişehir halkını yok saymıştır. Yönetmelik çıksa da geriye dönük işleyemeyecektir. Dolayısıyla il toprak korumakta kurulu tekrar toplanacaktır. Bu sadece Eskişehir için değil tüm Türkiye için tehlikeli bir karar. İl Toprak Koruma Kurulu adı üstünde toprağı korumak için var. Bu kuruldan halkın beklentisi iktidarın baskı altında kalmadan toprakların koruması için karar vermesidir” dedi.

Öztekin rektörlere de seslenerek “Neden termik santral ile ilgili bir şey söylemiyorsunuz” diye konuştu.

Rıza Öztekin, toprak koruma kurulunda oy kullanan kişilere halkın mektup yazmasını önerdi. Öztekin “Ey kurul üyesi ben Eskişehir de yaşıyorum. Burada yaşamaya devam edeceğim. Ne olur Eskişehir’in yok olmasına izin vermeyin” diye Eskişehir halkı mektup yazmalı. Bizler mektup yazmaya başlayacağız” dedi.

Öztekin, çıkan yeni yönetmeliği hukuk katliamı olarak tanımladı.

Baro daha sonra bir açıklama daha yaptı. Açıklamada madde madde İl Toprak Koruma Kurulu'nun aldığı kararla ilgili görüşler açıklandı. İşte o kararda yer alan maddeler: 

1- Eskişehir Valiliği bünyesindeki İl Toprak Koruma Kurulunun 02.01.2018 tarih ve 2018/1 sayılı kararı ile; Kömürlü Termik Santralin yapılacağı 1.sınıf tarım arazilerinin "tarım dışı kullanımı"; kabul oyu veren üyelerin sayısının 2/3'e ulaşmaması nedeniyle (her ne kadar şeklen kabul oyu çıktı algılaması yaratılsa da) hukuken RED edilmişti. Böylece İl Toprak Koruma Kurulu Kömürlü Termik Santralin yapılacağı yerdeki 1.sınıf tarım arazilerinin "tarım dışı kullanımına izin vermemişti".

2- "Tarım dışı kullanım izni olmadan", ÇED Raporu, 1/1000 ölçekli Çevre Düzeni Plan Değişikliği, Özelleştirme Yüksek Kararı, İhale ile işletme hakkının özel bir şirkete devri gibi bir çok hukuki işlemin yapılması mümkün değildir. Yapılsa da iptal edilme riski çok fazladır.

3- Bu riski göze alamayan ve "nasıl olsa Kurul'daki 6 kabul oyu veren üyenin oyu garantide" düşüncesinde olan siyasi iktidar 6 kabul oyuna özel olarak 24.01.2018 tarihinde yönetmelikte değişiklik yapmış ve Eskişehir İl Toprak Koruma Kurulunun "tarım dışı kullanıma izin vermeme" kararını, 1.sınıf tarım arazilerinin varlığını ve dolaylı olarak aslında Eskişehir Halkını "yok" saymıştır.

4- Bu değişiklik sonrası muhtemelen İl Toprak Koruma Kurulunda yeni bir oylama yapılacaktır. 6 kabul oyu garanti görüldüğünden tekrar 6 kabul 4 red oyu çıksa da Kömürlü Termik Santralin yapılacağı yerdeki 1.sınıf tarım arazilerinin "tarım dışı kullanımına" maalesef "izin verilmiş" olacaktır.

5- Her şeye rağmen Kurul'da daha önce 6 kabul oyu veren üyelerden, Eskişehir Halkı'nın çıkarlarını her şeyin üstünde göreceklerine ve siyasi iktidarın iradelerine ipotek koymasına izin vermeyeceklerine dair yurttaşlarımızda haklı bir beklenti olduğu açıktır.

6- Kömürlü termik santral Eskişehir'de büyük bir çevre katliamına yol açacaktır. Hukuk bunun için engel olarak görüldüğünden "çevreden önce hukuk katledilmektedir." Eskişehir İl Toprak Koruma Kurulunun "tarım dışı kullanıma izin vermeyen" kararını yok saymak için yapılan değişiklik bu zihniyetin ürünüdür.

7- Eskişehir Barosu olarak hukukun üstünlüğünü ve insan haklarını savunmak ve korumak ayrıca bu kavramlara işlerlik kazandırmak görevimiz kapsamında siyasi baskı ve dayatmalarla yapıldığı açık olan yönetmelik değişikliğine karşı bugün yürütmeyi durdurma talepli olarak dava açtığımızı ve açılacak davaların bununla sınırlı olmayacağını, Eskişehir Barosunun daha önce olduğu gibi bundan sonra da "Eskişehir Halkının Avukatı" olmaya devam edeceğini kamuoyuna saygılarımızla bildiriyoruz.