Eskişehir Valiliği İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu, kentte artan koronavirüs vakalarının ardından Vali Erol Ayyıldız başkanlığında toplanarak yeni tedbir kararları aldı. Kurul kararına göre, vatandaşların kamu kurum ve kuruluşlara girişlerinde zorun olarak HES kodu istenmesine, banka, elektrik, internet, su abonelikleri, posta dağıtım gibi işlemleri yürüten işletmelere, 250 personelden fazla çalıştıran fabrika, atölye ve üretim tesislerine, alışveriş merkezine girişlerde HES kodu sorgulaması yapılması zorunluluğu getirildi. Ayrıca kurul, kamu kurumlarının yanı sıra, oturma kapasitesi 10 masadan fazla olan veya günlük giriş-çıkış sayısı 100 kişiden fazla olan umuma açık istirahat ve eğlence yerleri gibi yerlerde de HES kodu sorgulaması yapılması kararı aldı.

Belediye girişlerinde HES Kodu sorguluyor 

Valiliğin aldığı HES kodu uygulama kararının ardından Eskişehir Büyükşehir Belediyesi de girişlerde HES kodu sorgulamasına geçti. Belediye ana hizmet binası başta olmak üzere dış birimler ve merkezlerde HES Kodu sorgulamaya başlandı. HES Kodu olmayan vatandaşlara yönlendirmeler yaparak Hayat Eve Sığar mobil uygulaması veya SMS üzerinden kod almalarına yardımcı olan ekipler, sorgulama sonucunda uygulamada 'risksizdir' yazısını gördükleri vatandaşları binaya kabul ediyor. HES Kodu'nun toplu taşıma ve kamu kurum kuruluşlarında zorunlu hale geldiğini hatırlatan yetkililer, vatandaşları zorunlu olmadıkça evden çıkmamaları konusunda uyardı.

Toplu taşımada son tarih 20 Kasım 

Sağlık Bakanlığı'nın mobil uygulaması Hayat Eve Sığar programı üzerinden alınan HES kodu, Eskişehir'deki toplu taşıma araçlarında 20 Kasım itibarıyla uygulamaya konacak. 5 Kasım'dan itibaren toplu taşımada tek kullanımlık biletlerin satışının durdurulacağı ve tüm toplu taşıma kartları için HES Kodu sorgulamasının zorunlu hale getirileceği ifade edildi.

Kentte son koronavirüs rakamları  

Mart ayından bu yana Eskişehir'de 200 kişinin koronavirüs nedeniyle hayatını kaybettiği, pozitif vaka olarak evde 5 bin 200 kadar kişi, üç hastanede ise 600 kadar koronavirüs hastasının tedavisinin sürdüğü öğrenildi. Eskişehir’deki koronavirüs vakalarındaki artışı Sağlık Bakanlığı'nın HES mobil uygulamasına da yansıyor.

Kent geneli kırmızıya boyandı

Eskişehir’in risk haritasında kent neredeyse tamamında 'yüksek risk' anlamına gelen kırmızı renge boyandı.

Eskişehir Milletvekili Sazak da koronavirüse yakalandı 

MHP Eskişehir milletvekili Metin Nurullah Sazak da koronavirüse yakalandığını açıkladı. Sazak, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, "Cuma gününden beri hekimlerimizin takdirleri doğrultusunda Covid-19 tanısıyla müşahede altındayım. Özveriyle çalıştığına şahit olduğumuz sağlık personellerimize bir kez daha teşekkür ediyorum. Maske ve sosyal mesafe kurallarına göstereceğimiz hassasiyetin bu dönemde hepimiz için en büyük destek olacağını unutmayalım" dedi.

İki okulda koronavirüs çıktı

Eskişehir Ekspres'in edindiği bilgiye göre Eskişehir'in merkez Tepebaşı ilçesinde bulunan iki okulda bazı öğrencilerde koronavirüs semptomları görülmesi üzerine öğrenciler evlerine gönderilerek izole altına alındı. Ülkü İlkokulu'nda üçüncü sınıf, Dumlupınar İlkokulu'nda ise iki birinci sınıf öğrencileri tedbir amaçlı olarak 14 günlük karantinaya alındı. Olayla ilgili okul yönetimleri ve sağlık ekipleri çalışmalarını sürdürüyor. 

97 kişiye 305 bin lira ceza 

Eskişehir Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi ekiplerince yapılan denetimlerde 2 dernek binasında sosyal mesafe kuralına uymadığı tespit edilen 97 kişiye 3 bin 150'şer TL'den toplam 305 bin 550 TL idari para cezası kesildi.