Koronavirüs Bilim Kurulu bugün bir kez daha Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında toplandı.

Fahrettin Koca'nın konuşmasından öne çıkanlar:

Mücadelenin ne kadar daha süreceğini bilmediğimiz için hayatı yeniden planlıyoruz. Bahar havasını yaşayamadığınız bugünlerde müjde yüklü konuşmak isterdim ancak gerçekçi değil. 

Ramazan Bayramı uyarısı 

Bayramı çok dikkatli geçirmeliyiz. Bu bayramı eskisi gibi kutlarsak salgının tekrar tırmanışa geçmesini izleyebiliriz. Bayramda tedbirlere uyarsak sonrasında daha özgür oluruz. Bayram sonraki günler daha özgür olacak. Evlerimiz güvence altında olmaya devam edecek ancak daha özgür olacağız. Bu hayat tarzına ''Kontrollü sosyal hayat'' diyoruz.

İşyerleri için kurallar rehberi  

Riskli hareketlilik olduğu yerlere test kurduk ve kurmaya devam ediyoruz. 20 Mayıs'tan sonra işyerlerinde kuralları gösteren afişlerle karşılaşacaksınız. Normalleşme sürecinde açılabilecek işyerleri hakkında rehber de hazırlamaktayız.

HES kodu ile yolculuk dönemi  

HES kodu ile kısa mesaj ile alınabilecek. Bu kod ile seyahatte en üst düzeyde güvenlik sağlanacak. Risk varsa onay verilmeyecek. Yolculuklarda bu güvenliğimizi sağlayacak. Her yolculukta farklı bir HES kodu alınacak. Önümüzdeki günlerde yaygın kullanılması hayatımızı yolculuk ederken HES kodu rahatlatacak. Ulaşımda risk taşımadığını belirten belgeler istenecek. 

Kontrolleri firmalar yapacak  

Seyahatlerde sağlık durumlarının kontrolü, ilgili seyahat firması tarafından sağlanacak. Virüs bulaştığı tespit edilirse yolculuk esnasında temas ettiği kişilerin takibi yapılacak.

HES KODU NEDİR? NASIL ALINIR?: Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim kurulu toplantısı sonrasında yaptığı açıklamada önemli HES Kodu hazırlığını duyurdu. Bakan Koca’nın verdiği bilgilere göre, HES Kodu mobil uygulama üzerinden alınacak. Kodu kullanarak uçak ve tren seyahati yapılabilecek. HES Kodu öncelikle şehirler arası ulaşımda kullanılacak. Hayat Eve Sığar mobil uygulaması üzerinden alınacak HES Kodu kullanılarak uçak ve tren seyahati yapabilecek.

Öğrenciler maskeyle mi sınava girecek?

Biz bu konu ile ilgili bir rehber hazırlıyoruz. Bütün öğrencilerin maske ile sırasına oturması istenecek. İmtihan anında mesafe korunabilirse maskeyi çıkarabilecekler. 

65 yaş üstü vatandaşlara memleket izni  

65 yaş üstü vatandaşlar için, sabit bir yere gittiğinden eminsek, memlekete gideceklerinden emin, 1 aylık tek yönlük gidiş içerisinde bir izin durumu yarından itibaren söz konusudur. Sağlık durumları da göz önünde bulundurulacak. Ve kaymakamlıklardan izin alınacak.