Eskişehir Ekspres

Vali Özdemir Çakacak başkanlığında toplam 10 üyenin katılımıyla yapılan toplantı sonucunda yapılan oylamada, 1225 hektarlık tarım toprağının tarım dışı amaçla kullanımına açılması için 6 üye kabul oyu kullanırken, 4 üye ret oyu kullandı. 

Toplantıda kabul oyu verenlerin listesi ise şöyle, Vali, Tarım İl Müdürü, İl defterdarı, Çevre ve Şehircilik il müdürü, ESOGÜ Ziraat Fakültesi Temsilcisi, DSİ Bölge Müdürlüğü. Kurul dokuz kişiden oluşuyor, Toprak Koruma Kurulu üyesi olmayan DSİ, söz konusu tarım alanı üzerinde DSİ projesi olduğu için katıldı. 

Toplantıda ret oyu verenler ise, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Temsilcisi, Ziraat Mühendisleri Odası Temsilcisi, Ziraat Odası Temsilcisi ve söz konusu yörede toprak ile ilgili konularda çalışan bir STK temsilcisi olarak katılan TEMA. 

2/3 KABUL OYU GEREKİYOR: Normalde 9 üyeden oluşan kurul, bu sefer DSİ’nin de katılımıyla 10 kişi olarak toplandı. Oran 2/3 oy (nitelikli oy çokluğu arıyor), bu da kararın kabul edilebilmesi için en az 6.66 “KABUL OYU” gerekiyor. Ancak oylamada 6 kabul oyu çıktı. Bu da yapılan oylamada,1125 hektarlık tarım toprağının tarım dışı kullanımının kabul edildiği anlamına gelmiyor.

Valilikte yapılan toplantı sonrasında oylama yapıldı ancak karar metni henüz yazılmadı. O nedenle karar metninde “kabul ya da ret” konusunda kesin bir ifade kullanılıp kullanılmayacağı bilinmiyor.