Selin Uz | Eskişehir Ekspres

EOSB Başkanı Nadir Küpeli OSB seçimleri ile ilgili basın açıklaması düzenledi. Toplantıya Sanayi Odası Başkanı Savaş Özaydemir ve Müteşebbis Heyeti Başkanı İsmail Kunduracı ile Yavuz Ayva da katıldı. 

Nadir Küpeli toplantının amacının anlayış farkının kesinleşmesi olduğunu söyledi. Önemli konularda kanaat önderliği yaptıklarını belirten Küpeli "Biz sanayiciyiz; işimiz üretmek. Hep işimize odaklandık. Sanayicimizin gücüyle, sanayicimizin ve sanayimizin geleceği için çalışmaya odaklandık. Ağustos ayından bugüne çok şey başardık. Başta 2018 olmak üzere 4 yıllık bir planlama içinde de çok şeyler yapacağımızı göreceksiniz. 2018 yılı için yatırım bütçemiz 260 milyon lira. Sanayicilerimizle yoğun bir iletişim halinde, dinamik bir ekiple sahada çok hızlı çözüm üretmeye başladık. Yerli otomobil veya milli hızlı tren gibi büyük meselelerde kente kanaat önderliği yapıyoruz. Bu kentin tüm kurumları ile birlikte işbirliğinde işler yürütüyoruz. Tam bu süreçte, bu yaklaşımımız bazılarının hoşuna gitmedi. Ses etmedik. Kendi tercihleridir dedik. Ancak, kırmızı çizgimiz olan dürüstlük ve hakkaniyet çizgisini geçen söylemler olduğunda buna bir çizgi çizdik" dedi.

SEÇİM USULSÜZ DEĞİL: Küpeli seçimin usulsüz olmadığını vurgulayarak "Biz hep aynı şeyi söyledik; 26 Temmuz’da yapılan seçimler, 2 yıl kuralı ile ilgiliyken 7 Şubat'ta yapılacak seçimler ise onaylı parsel sayısı ile ilgilidir. Devlet, usulsüz bir seçim yapan yönetimi görevinden almak yerine, neden yeni seçimleri de bu yönetime yaptırsın?" diye konuştu.

TEK TEK ANLATTIK: 7033 sayılı kanunun çıkmasının ardından 166 parselin onaylanması durumuyla ile ilgili bakanlıkla yazıştıklarını belirten Küpeli yazışmaların sonlandığı zaman seçim kararı alınması için Müteşebbis Heyet’e başvurduklarını ifade etti. Küpeli "Ancak bazıları, bunu önceden öğrenerek, kamuoyunu yanlış yönlendirmeye çalıştılar. Bu konuda madem bu kadar haklılar; neden bir tane yazılı dilekçeleri yok? Bu söylediklerimizi, 300’e yakın sanayiciye tek tek anlattık. Ve sanayicilerimizin, haklılığımızı görmesi maksimum 2 dakikayı aldı. Ancak bu soruların cevaplarını bilmelerine rağmen, hakkımızda, “yalan söylediler”, “sanayici kandırıldı”, “biz haklı çıktık” ve “kimseye bakacak yüzleri kalmadı”, “sadece yönetim değil, Müteşebbis Heyet de, Denetim Kurulu da suçlu” demeye devam ettiler." dedi. 

YANLIŞ YÖNLENDİRİLMİŞLER: Küpeli açıklamasını şöyle sürdürdü: "Kendilerine ait ve geçerliliği olmayan yorumlarını hukuki gerçek gibi medyayla paylaştılar. Televizyonlara çıkıp eksik ve yanlış olduğunu bildikleri yorumları gerçekmiş gibi anlattılar. Kanunu kasıtlı yanlış yorumlayan birilerinin hazırladıkları e-mailler aracılığıyla, bu yanlış bilgileri medya temsilcilerine göndererek, onlara da hata yaptırmaya çalıştılar. Bu yorumlarla ilgili de, konuya hâkim olduğunu düşündükleri birinden destek almışlar ama o kişi, arkadaşları gerçekten yanlış yönlendirmiş. Ya da bu yönlendirme, bu arkadaşların işine gelmiş." 

BAKANLIĞA SORDUK: "Bakanlığa 08.01.2018 tarihinde, net bir şekilde süreçle ilgili soruları içeren bir dilekçe yazdık. Her detayla ilgili, gündemde olan bütün konuları sorduk. Bir nevi, onların yapması gerekeni biz yaptık. Bu soru dilekçesinde, örneğin; 26 Temmuz seçimleri usulsüz mü? Genel Kurul’a gitme sürecinde bir eksiklik, bir yanlış var mı? Bizim yönetimimizin yaptıklarında, kanunlarımıza aykırı bir durum var mı? Genel Kurul’u mevcut yönetimin yapmasında usulsüz ve kanunsuz bir durum var mı? diye belirttik. Bu soruları ve sürece ait tüm tespitleri içeren yazımıza, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Bölgeleri Genel Müdürlüğü’nden resmi bir cevap aldık. 

BAKANLIĞIN CEVABI: "07.02.2018 tarihinde yapılacak ilk genel kurulda yönetim kurulunun da görev süresinin sona ereceği ve seçimlerin yapılacağı, yönetim kurulu üyelerinin 2 yıllığına seçilmiş olmasının önemli olmadığı ayrıca genel kurul süreci ile ilgili olarak Bakanlığımıza gönderilen evraklar incelendiğinde herhangi bir eksikliğin bulunmadığı anlaşılmış ve 10.01.2018 tarihli ve 105 sayılı yazımızla da genel kurul toplantısına katılacak Bakanlık temsilcileri tarafınıza bildirilmiştir."

BAKANLIK TEYİT ETTİ: "Yazıdan da anlaşılacağı gibi sorduğumuz soruların cevabı olarak gelen içerik çok net. Sürecin tamamında, gönderilen evrakların incelenmesi neticesinde herhangi bir eksiklik bulunmamıştır.Yapılan seçimlerde bir hata veya usulsüz bir uygulama olmamıştır.Genel Kurul süreci tamamen onaylı parsel sayısı ile ilgilidir. İşleyen genel kurul sürecinde de gösterdiğimiz hassasiyet meyvesini vermiş, her zaman olduğu gibi yapılan tüm işlemler eksiksiz ve hukuka uygun bir şekilde devam etmektedir. Türkiye Cumhuriyeti’nin, OSB’lerle ilgili resmi en üst kurumu, bizim bugüne kadar söylediklerimizi teyit etmiştir." 

BEYANLAR GERÇEK DIŞI: "Koskoca bir kurumun Yönetim Kurulu’na, Müteşebbis Heyeti’ne ve Denetim Kurulu üyelerine kaynağı belli olmayan ve gerçek dışı beyanlarda bulunuldu. Ama en üzücüsü de,kişisel itibarlarımıza saldırı oldu. Ne için? Sanayicinin ve sanayinin gündemini bu gibi meselelerle işgal ederek kafa karıştırmak için. Hatta sanki bir suiistimal varmış da; Müteşebbis Heyet’teki arkadaşları zarar görmesin diye, suç duyurusunda bulunmuyormuşlar gibi konuyu saptırdılar. Onlara her zaman ve her platformda dedik, “İnanıyorsanız dediklerinize, ihbar edin bizi. Gidin suç duyurusunda bulunun.” Dürüstün korkusu olmuyor işte. Onların yapmadığını biz kendimiz yaptık. Resmen bir dilekçe ile kendimiz Bakanlığa konuyu bildirdik."

ÖZÜR DİLENMELİ: "Müteşebbis Heyetimizden ve Denetim Kurulu Üyelerimizden, Kafalarını karıştırmaya çalıştığınız ve gündemlerini işgal ettiğiniz bu kentte vergisini ödeyen, bu kentte yaşayan ve bu kent için üretim yapan sanayicilerden, Yanlış bilgi ve yorum paylaşarak hatalar yaptırmak için çalıştığınız basın mensuplarından, dediklerinize inanarak, sahada bu gerçek dışılığı anlatıp itibar kaybeden arkadaşlarınızdan özür dilemelisiniz."

İDDİALAR DOĞRU DEĞİL: Nadir Küpeli'den sonra Müteşebbis Heyet Başkanı İsmail Kunduracı söz aldı. Kunduracı gündeme gelen iddiaların doğru olmadığını söyledi. Kunduracı "Gündeme bu tip gerçek olmayan iddialar geldiği dönemde bu süreçte hukuka aykırı bir şey yok diye söylemiştik. Projesi olmayan, gündeminde başka konu bulunmayan bu arkadaşlar son günlerde yönetim kurulu ile yetinmeyerek, kendince bir cephe daha açmaya kalktı. Gerçekle ilgisi olmayan yeni iddialar ortaya atarak, Müteşebbis Heyet’in ve Denetim Kurulu’nun da süreçte hatalarının olduğunu söyledi. Kanun maddeleri ile ilgili kendi yorumlarına dayanarak. Bizler, gönüllülük esasına göre çalışan ve şahsiyeti dahil, her şeyiyle elini taşın altına koymuş insanlarız. Ne kendimin, ne de Müteşebbis Heyet’te yer alan hiçbir arkadaşımın bu tip asılsız iddialara maruz kalmasına göz yumamam. Arkadaşlarım benden bir açıklama bekliyorlardı.  Gerek kalmadı. Gelen bu resmi cevap, bu asılsız iddialara verilen en net cevaptır" diye konuştu.

KONU VE DOSYALARI İNCELEDİK: EOSB Denetim Kurulu adına konuşan Haza Tınas "4 yılı aşkın süredir, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi'nin denetim Kurulu görevini yerine getirmekteyiz. Denetim Kurulu üyeleri olarak görev süremiz boyunca sanayi bölgemize ait tüm konu ve dosyaları inceledik ve incelemeye de devam ediyoruz. Tespit ettiğimiz hata ve yanlışlıkları Yönetim Kurulumuza ve Müteşebbis Heyet Başkanına rapor halinde bildirerek; hataların giderilmesi ve gereğinin yapılmasını sağladık. Denetim Kurulu üyeleri olarak, ilk günden beri yaptığımız her çalışmadan emin olduğumuz gibi arkasındayız. 30 yılı aşkındır Eskişehir’imize hizmet vermekteyiz. Kazandığımız itibarı, basında yer alan asılsız ve gayri ahlaki haberler; doğrudan şahsımızı ve itibarımızı hedef alan iftiralar bizleri üzmüştür. Basında yer alan asılsız haberler sadece ve sadece bilgisizliğin ve ustaca yapılmaya çalışılan çarpıtmanın ürünüdür. 2017 yılı Temmuz ayında yapılan kanun değişikliğini öne sürerek kongre yapılması gerekliliği yönündeki eleştirilere cevabi belgemiz; Bakanlığımızdan alınan resmi belgeyle aydınlatılmış ve çıkan haberlerin tamamen asılsız olduğu ispatlanmıştır." ifadelerini kulandı.