Selin Uz, Ecem Firzeviç | Eskişehir Ekspres

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Su Ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ESKİ) genel kurul toplantısı Başkan Yılmaz Büyükerşen başkanlığında toplandı. Büyükerşen gündem maddelerini oylarken AK Partili üyeler gündeme ret oyu verdi. AK Parti Meclis Üyesi ahmet Yapıcı "Gündemi bize gönderdiniz 5 gün önce. Böyle olunca gündem kabul edilmiş sayılır. Bunun için ret oyu verdik" dedi. Bunun üzerine Başkan Büyükerşen "Siz benimle dalga mı geçiyorsunuz? Meclis dalga geçme yeri değildir. 18 yıldır meclis başkanıyım bu böyledir" diye tepki verdi.

TEKRAR KOMİSYONA GÖNDERİLDİ: Toplantıda, Büyükerşen'in veto ettiği Aşağı Ilıca Barajı'nın yatırım ve performans programından çıkarılması istenen maddeler yeniden komisyonlara gönderildi. Birleşimin ikinci oturumunda komisyon raporları okundu. Komisyon raporlarının tamamının değil sadece veto edilen kısmının meclis gündemine getirilmesine AK Partili üyeler hukuksuz olduğu gerekçesiyle karşı çıktı. Konunun reddi AK Partili üyelerin oy çokluğu ile karar kabul edildi. Büyükerşen duruma "Gün gelecek, devran dönecek. O günler yakında" dedi. Büyükerşen komisyona göndermek üzere teklifi geri çekerek oturumu kapattı.

HUKUKİ DEĞİLDİ: AKP Odunpazarı Meclis üyesi Ahmet Yapıcı: "Vetolu 4.maddeye kadar görüştüğümüz 3 madde vardı. Bunların içerikleri yeniden görüşülmek üzere başkan tarafından iade edilen 3 maddeden oluşuyordu. Yatırım programı performans programı bütçeyle ilgiliydi. Yarım saatlik bir ara verildi. Konular komisyona havale edildi, komisyondan geldiği şekilde de komisyon raporu görüşüldü. Burada bizim baştaki görüşmelerde de ifade ettiğimiz gibi, konunun meclis gündemine gelişi hukuka aykırıydı. Meclis kararının tamamının gelmesi gerekirken, başkan bir kısmını getirmişti. Dolayısıyla burada hukukilik bulunmuyordu. AKP’nin oy çokluğuyla komisyon raporları kabul edildi" dedi.

RESEN GETİRİLDİ: Yapıcı konuşmasında şu ifadeleri kullandı: "Şimdi ki 4. kısımda ESKİ’nin taşınır taşınmaz mal yönetmeniyle ilgili bir çalışmaydı. Bu, belediye başkanının resen getirdiği bir konu. Daha önceki toplantıda komisyona havale edilmişti. Ama 3-4 günlük bir ara vardı. Komisyon Büyükşehir programını ve performans programını görüşürken süre çok dar olduğu için 3-4 günlük bir sürede bunu görüşememişti. Dolayısıyla komisyon gündeminde bekliyordu. Başkan bunu Belediye Kanununun 21. Maddesi gereği resen getirdiği için komisyondan düştü konu ve o konunun görüşülmesiydi. Resen geldiğini gördüğümüzde de bizim komisyondaki arkadaşlar, belediyenin getirmiş olduğu yönetmeliğe tadilen hazırladılar ve onu da sundular. Şimdi her iki Belediyenin de kendi hazırlamış olduğu yönetim ve bizim arkadaşların tadilen hazırlamış oldukları raporlar görüşülecek. Uygun olanı kabul edilecek. Durum bundan ibaret."

HAYATİ DERECEDE ÖNEMLİ: CHP Tepebaşı Meclis üyesi Abdülkadir Adar: "Olağan genel kurulunda yatırımla ilgili bir maddemiz reddedildi. Bu Eskişehir Halkına hayati öneme haiz olan bir konu. Bugün de görevde olan yönetim Eskişehir’i sağlıklı suya kavuşturma adına 2008 yılında bir adım atmış, bu adım Ilıca Barajı'ydı ve o hukuksal süreçler tamamlanarak gelmiş. Ilıca Barajı'nda sadece bir vatandaşın itirazı üzerine, kamulaştırmaya itirazı üzerine dava açılmış ve bu dava süreci içerisinde İdari Mahkemesi vatandaşı haklı bulmuş. Hem ESKİ’yi hem Tarım Bakanlığı'nı bu yönde haksız bularak yürütmeyi durdurma kararı almış.Bunun üzerine de ESKİ faaliyetlerini durdurmuş ama barajın o dönemde %80'lik kısmı tamamlanmış" dedi.

YANLIŞ  BİR KARAR: Adar "Zaman içerisinde bu durdurma süreci uzayınca su tehlikeli bir noktaya kadar yükselmiş ve bunun üzerine İl koruma Kuruluna vilayete yeniden başvurularak bunun devam edip edemeyeceği sorulmuş. Vilayet de 2016 yılı içerisinde bunu ilgili kurula sevk etmiş, bakanlıktan olumlu görüşü almış ve vilayet devam edebilir kararı verdikten sonra da ESKİ barajın geriye kalan kısmını tamamlamış. Baraj bugün bitme noktasında. Yapımı devam edecekti ama dediğim gibi mahkeme işi durdurduğu için ona itibar edildi ve durduruldu bu güne kadar. Ve en son alınan idari kararda evet bu devam edebilirden sonra bu yeniden hızlandırıldı. Olay bundan ibaret. Ama ne yazık ki meclisimizde kabul görmedi. Bana göre son derece yanlış bir karardı" diye konuştu.