Bilecik’in Bozüyük ilçesi Murat köyü mevkiinde işletilen bakır-molidren maden tesisinin kapasite artırımına ve yeni tesisler yapılmasına ilişkin yürütülen çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) kapsamında halkın katılım toplantısı gerçekleştirildi.  Proje kapsamında 36 bin ağacın kesilmesi, günde 500 ton su kullanılması planlanırken, Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer ve Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği üyeleri Muratdere’de projeye karşı çıkan bölge halkına destek verdi. 

SİYASİLER, STK’LAR DESTEK VERDİ

Köy meydanında gerçekleşen toplantıya, CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, siyasi parti temsilcileri ile sivil toplum örgütleri katıldı. Bölge halkı Muratdere Madenciliğin yapacağı çalışmalara ilişkin görüş belirtirken, Milletvekili Tüzün, Bilecik iline gelecek olan yatırıma karşı olmadıklarını belirtirek madencilik faaliyetine ilişkin hukuki, siyasi ve toplumsal boyutlara dikkat çekti. 

DOĞAYA, İNSANA ZARAR VEREN MADENCİLİĞE KARŞIYIZ

Toplantıya katılan CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, bölgede planlanan projenin Eskişehir'i de ilgilendirdiğine dikkat çekerek, madenciliğe karşı olmadıklarını ancak çevreye, doğaya, insan sağlığına zarar verecek her türlü projeye karşı olduklarını söyledi. Çakırözer, “Bu bölgeler hepimizin ortak yaşam alanı. Toprağını, havasını, suyunu hep birlikte korumalıyız. Madenciliğe karşı değiliz ama havamızı, toprağımızı, suyumuzu elimizden alan madenciliğe karşıyız. Eskişehir’de de, Bilecik’te de, Kütahya’da da, Kazdağları’nda da, Artvin’de de karşıyız. Eskişehir’in, Kütahya’nın, Bozüyük’ün tüm Anadolu’nun sesine kulak verilsin. Bizler Muratdere halkı ile tam dayanışma içindeyiz” dedi.

BÖLGE HALKININ YANINDAYIZ

Bölge halkına destek veren Dernek Başkanı Sadık Yurtman ise, “Muratdere projesi bizi de ilgilendiriyor. Maden arama projesiyle birlikte binlerce ağaç yok olacak. Bölgenin içme suyu kaynakları yok edilecek. Bölge halkı zehir solumaya mahkum edilecek. Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği olarak projeye karşı çıkan bölge halkının yanında ve destekçisiyiz” dedi.