Ecem Firzeviç | Eskişehir Ekspres

Platform temsilcileri ve üyeleri, uzatılan OHAL'ın kaldırılmasını istiyor.

Platforma adına basın açıklaması yapan DİSK Eskişehir Bölge Temsilcisi Günay Ayaz, OHAL "On altı aylık sürede Anayasa fiilen ilga edilmiş, yasama-yürütme ve yargı tamamen tek bir kişinin emrine verilmiştir. Tek bir kişinin akşam aklına gelen, sabah kanun olabilmektedir" dedi.

OHAL kararnameleri üzerinde yargının hiç bir hükmünün olmadığının altını çizen Günay Ayaz, bugüne kadar çıkarılan 28 Kanun Hükmünde Kararname ile 113 bin 440 görevden ihraç yapıldığını ifade etti. 

Ayaz açıklamasında ayrıca "Kanun Hükmünde Kararname baskısından esnaf, demokratik kitle örgütleri, sivil toplum örgütleri ve vatandaş rahatsızdır. Demokrasiden uzaklaşan bir ülkenin yöneticilerinin, dış ilişkilerdeki kötüleşme ve ekonominin bozulmasından şikayet etme hakkı yoktur. Medya konuşamamakta, yazarı yazamamaktadır. İlimizde ise; OHAL yasasının içeriğinden faydalanarak yeni uygulamalar gündeme getirilmektedir. Basın açıklamasına yazılı başvuru, para cezası kesmek, basın metnini önceden istemektedir. Basın açıklamasına katılan öğrenci yurttan atılmakta, kredisi kesilmektedir. Buradan yetkililere sesleniyoruz.Demokrasilerde bu uygulamalar baskı oluşturmak hak ve hürriyetleri engelleme anlamına gelir. Bizler yasaları ve yönetmelikleri biliyoruz. Yaptığımız, yasalar çerçevesinde görüş ve düşüncelerimizi belirtmek, savunmadığımız uygulamalara muhalefet etmektir. 912 lira para cezası, demokrasiden, hak ve hürriyetlerden yana olan kimseyi yıldırmayacaktır. Referandumda hayır demek, hiçbir dava görülmeden işten atılanları savunmak ve müftülere nikah yetkisi verecek yasaya muhalefet etmek bu ülkede yaşayan her insanın en doğal hakkıdır. Bu sürecin uzatılması ülkeye yapılan en büyük kötülüktür. OHAL acilen kaldırılmalı, demokrasiye dönülmelidir" ifadelerini kullandı.