Turnike Sistemi nedir?

Turnike sistemleri kontrollü ve güvenli giriş veya çıkışın sağlanacağı mekanlarda kullanılmakta olup, kullanılan yere ve amaca göre çeşitlenmektedir. Geçiş kontrolünün yanında üzerinde bulunan ve tetik verebilme özelliğine sahip; kart okuyucu, parmak izi okuyucu, yüz tanıma cihazları, avuç içi damar tanıma cihazlarıyla kontrolü sağlamaktadır.

Online ya da offline çalışabilme yeteneğine sahip okuyucularla entegre çalışabilen turnikeler, yazılımlar sayesinde geçişlerin kayıt altına alınması, geçiş yetkilendirilmesi ve bunun raporlanıp sisteme aktarılması da sağlayabilmektedir.

Turnike Sistemlerinin Çeşitleri nelerdir?

Turnikeler çeşit ve yapı olarak bel turnikesi, boy turnikesi, hızlı geçiş turnikesi, Vip-engelli turnikesi, yaprak turnike, bağımsız turnikeler olarak çeşitlere ayrılmaktadır. Bel turnike sistemleri erden ortalama 1 metre yüksekliğe ve 50 cm geçiş aralığına sahiptir. Bu turnikeler tripod yani üç kollu şekilde çalışmaktadır. Ayrıca bu turnikelerde acil durum anlarında veya elektrik kesintilerinde düşen kol özelliği sayesinde ilgili alanın geçişi serbeste döndürülerek kısa sürede tahliyesi sağlanması amaçlanmaktadır. Boy turnikelerinde ise genel amaç kontrollü ve kayıtlı geçişin yanı sıra güvenlikte ön plandadır. Hızlı geçiş turnikeleri ise genellikle iç ve sessiz mekanlarda kullanılırlar. Hem sessizlik hem de estetik ön planda olan hızlı geçiş turnikeleri kullanıcılar tercih sebebi olmuştur. Vip veya engelli geçiş turnikeleri de Vip veya üst düzey yöneticilerin geçişi, tekerlekli sandalye, sedye ya da eşya ile geçiş için kullanılmakta olup geçiş aralığı ortalama 80 cm'yi bulmaktadır. Genel olarak turnikeler tekli (single) ya da çiftli (double) olarak çalışmaktadır. Geçiş yapacak kişilerin yoğun olduğu bölgelerde turnikeler yan yana ve birbirine senkronize ya da bağımsız çalışarak geçiş yoğunluğunu ve sirkülasyonu kontrol edebilmektedir.

Turnike Sistemleri nerelerde kullanılır?

Turnikeler çeşitleri bakımından bel turnikeleri genellikle fabrika, okul, işyeri, site ve rezidanslar, alışveriş merkezleri, yemekhaneler, spor salonları, yüzme havuzlarında tercih edilmektedir. Boy turnikeleri; stadyum, metro, metrobüs, otopark, şantiye giriş ve çıkışları gibi güvenlik sağlaması açısından kullanılmaktadır. Hızlı geçiş turnikeleri kapalı veya iç mekânda kullanılmakta olup rezidanslar, plazalar, site girişleri, alışveriş merkezleri, oteller vs. yerlerde tercih edilmektedirler. Vip ya da engelli geçiş turnikeleri de yine hızlı geçiş turnikeleri gibi kapalı veya iç mekanlarda konumlandırılıp tekerlekli sandalye, sedye veya valiz, bavul tarzı eşyalarla geçiş için tasarlanmıştır.

Turnike Sistemlerinin Kontrolü

Kullanım yeri ve amacına göre değişiklik gösteren turnikeler geçiş kontrolü olarak üzerine kart okuyucu, parmak izi, yüz tanıma cihazı gibi cihazlar konularak geçişlerin kayıt altına alınmasını sağlar. Kayıt altına alınan bu geçişler sayesinde kimin, hangi saatte o turnikeden giriş veya çıkış yaptığı belirlenerek kullanılan yazılım üstünden kayıt altına alınır ve raporlama yapılabilir. Bu Yazılımlar Access ve Pdks yazılımı olarak ikiye ayrılır.

Access yazılım üzerinden yetkilendirme yapılarak geçiş imkânı sağlanırken, Pdks yazılımı üzerinden ise personellerin mesai saatlerine riayet edip edilmediği belirlenir. Bu alınan raporlar sayesinde kişilerin bulundukları yer tespit edilerek, güvenlik ve kontrol edilmesi sağlanır. Ayrıca yemekhane girişlerinde yemekhane takip programlarıyla da entegre bir biçimde kullanılan turnikelere yemekhane de öğün, zaman ve hak takibi yapılmasına dahil olarak kullanım alanlarını da genişletmişlerdir. Günümüzde spor tesisleri girişlerinde de kullanılan turnikeler ve üye takip yazılımları ile üyelerin abonelik işlemleri de kontrol edilerek geçiş yapacakları bölümler de kontrol altına alınmıştır.

Access yüz tanıma ve yetkilendirme yazılımlarıyla da kişinin geçiş yapacağı turnikeden geçiş yetkisi olup olmadığı yazılım sayesinde kontrol edilerek eğer geçiş yetkisi varsa turnikeye tetik vermek suretiyle geçişin kontrol altına alınması ve yetkisiz kişiler tarafından kullanılmasının da önüne geçilebilmektedir. Toplu kullanımın yoğun olduğu umumi tuvaletlerde ve ücretli geçiş sağlanması istenen turnikelere jeton ünitesi takılarak kişilerin ücretli olarak aldıkları jetonları kullanarak turnikelerden geçiş yapması sağlanmaktadır.

Elektriksel olarak kuru kontak tetiği ile turnike geçiş koluna yönüne uygun olacak şekilde tetikleme sinyali giderek, turnike kolunun bir tur dönerek diğer tetik gelene kadar kendini kilitlemesi ve kaçak geçişinin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Herhangi bir geçiş raporlama ve geçişlerin kayıt altına almak istemeyen işletmeler çözüm olarak yine üniversal kullanıma uygun olan turnikeler herhangi bir stand alone ve röle çıkışı olan cihazlarla da kullanılabilmektedir.

Turnikeler ile günlük hayatın hemen her alanında karşılaşabildiğimiz gibi kullanım amaçları her geçen gün daha da artmaktadır. Bu taleplere cevap verebilmek açısından üretici firmalar turnike çeşitlerini ve niteliklerini geliştirerek modern hayatın her alanında karşılaşmamızı sağlamaktadır.