Tuncay Döğeroğlu, 1985 yılında lisans derecesini, 1988 ve 1993 yıllarında ise yüksek lisans ve doktora derecelerini Anadolu Üniversitesi Kimya Mühendisliğinden almıştır. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi, Çevre Mühendisliği Bölümüne Yardımcı Doçent olarak atanmıştır. 2003'de Doçent, 2008'de ise Profesör unvanını almıştır. Hava kirliliği ve kontrolü, çevre yönetimi ve mühendislik istatistiği konularında lisans ve lisansüstü düzeyde dersler vermekte ve hava kirliliğinin sağlık etkileri ve pasif örnekleyici geliştirilmesi konularında araştırma yapmakta ve ulusal ve uluslararası projeler yürütmektedir. Çalışma alanında 100'ün üzerinde yayını, çok sayıda atıfı ve bir faydalı modeli bulunmaktadır. Uluslararası Teorik Fizik Araştırmaları Merkezi (ICTP) burslusu olarak 2000-2001 yılları arasında İtalya'da Roma CNR Hava Kirliliği Araştırmaları Enstitüsünde doktora sonrası araştırmacı olarak çalışmıştır.

2004-2010 yılları arasında Anadolu Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı, 2010-2016 yılları arasında yine aynı Fakültenin Dekan olarak görev yapmıştır.

Geçmişte Kalite Derneği (KalDer)Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi, Mühendislik Dekanları Konseyi (MDK) Genel Sekreteri, Küresel Mühendislik Dekanları Konseyi (GEDC) Yönetim Kurulu Üyesi ve Sekreter Saymanı, Avrupa Mühendislik Eğitimi Dermeği (SEFI) Yönetim Kurulu Üyesi ve Uluslararası Mühendislik Eğitimi Derneğinin (IFEES) Yönetim Kurulu üyesi olarak görev yapmıştır. Halen Mühendislik Dekanları Konseyinin (MDK) Yürütme Kurulu üyeliği ve Mesleki Yeterlilik Kurumu TYÇ Kurulu üyeliği devam etmektedir.

Eskişehir Teknik Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi olan Tuncay Döğeroğlu, Haziran 2015'ten bu yana Yükseköğretim Kurulu Kurum Danışmanı, Aralık 2015'ten bu yana ise Yükseköğretim Kalite Kurulu Üyesi ve Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır.

Döğeroğlu, Eskişehir Teknik Üniversitesi'nin ilk rektörü olarak atanmıştır.