Açıklamada İstanbul Sözleşmesi'nin şiddete maruz kalan kadınlar için önemine değinildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: 

"Geçtiğimiz günlerde Muğla’da vahşice katledilen Pınar Gültekin hepimizi derinden üzmüş ve bizlerin ortak acısı olmuştur. 

Yaşam hakkı, umutları ve hayalleri elinden alınan gencecik bir hayat daha… 

Ülkemizde son yıllarda her geçen gün artan kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet olayları, çocuk istismarları ve toplumsal cinsiyet eşitsizlikleri bizleri fazlasıyla kaygılandırmaktadır. Bu bağlamda İstanbul Sözleşmesi’nin ve 6284 sayılı 'Ailenin korunması ve kadına karşı şiddetin önlenmesine dair kanun'un etkili bir biçimde uygulanmasını ve hukukun eksiksiz işlemesinin gerekliliğini dile getiriyoruz.

Ama son günlerde Türkiye’nin İstanbul Sözleşmesi’nden çekilmek istemesi son derece kaygı verici bir karardır. İstanbul Sözleşmesi; kadına yönelik şiddet ve aile içi şiddet konularında devletlerin yükümlülüklerini belirleyen uluslararası insan hakları sözleşmesidir.

İstanbul Sözleşmesi; kadına yönelik şiddetin ortaya çıkmadan önlenmesini, toplumsal cinsiyete dayalı ayrımcılığın son bulmasını, mağdurların korunmasını, faillerin cezalandırılmasını ve gerekli tüm politikaların üretilmesini belirlemektedir.

Kısacası İstanbul Sözleşmesi şiddete maruz bırakılan her kadının güvencesidir.

“İstanbul Sözleşmesi yaşatır”.

Bu nedenle sözleşmeden çekilmek istemek bizlerin güvencesini ve yaşam hakkını elinden almak demektir. Kadının adı her geçen gün şiddet olaylarıyla yok olmaktadır.

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi Kadın Komisyonu olarak; Toplumsal cinsiyet eşitliğine dayalı, temel insan haklarına sahip, yaşama ve çalışma hakkı bulunan, özgür ve eşitlikçi bir toplumda yaşamak için mücadeleye devam edeceğiz. 

Hayatını kaybeden kız kardeşimiz Pınar Gültekin’e Allah’tan rahmet, kederli ailesine baş sağlığı ve sabır diliyor, bu olayların bir daha yaşanmamasını temenni ediyoruz."