CHP'li milletvekilleri ve STK'ların da katılımı ile gerçekleştirilen 'termik santral istemiyoruz' yürüyüşünde gergin dakikalar yaşandı. Çevik kuvvet ekipleri, aralarında bazı CHP milletvekilleri ve belediye başkanlarının da yer aldığı grubun yürüyüşüne 'izinsiz' olduğu gerekçesiyle müsaade etmedi. Gerekli uyarıları yapan polis, daha sonra grubun yürüyüşüne izin verdi.

Gündüzler Köyü’nden Fehime Babadağ: Termik santralin kurulmasını hiç istemiyoruz. Büyüklerim çok yardımına ihtiyacımız var. Eskişehir’in en verimli ovası Alpu. O kadar verimli arazimi varki Eskişehir Ticaret Borsası’nı bizim ovamız ayakta tutuyor. Bir tane ziraat mühendisi gelip bizi desteklemiyorlar. Son zamanlarda Ticaret ve Sanayi Odası termik santrale evet diyorlar. Bu parti meselesi değil. Ben AK Parti’ye en çok üye yapanlardanım. Firmamın adı da AK Tarım. Bu halkımızın ekmek yediği bir mesele. Termik Santral çok büyük zararlı var, biliyoruz. Dışarıdan kömür gelecek dünya masraflarla. Asitler, oksitler, artan zararlılar nereye gidecek.

Bizim ovamızın o kadar güzel suyu varki. Arkamız orman bizim. Bizim ovamız dümdüz ova. İki üç çeşit ürün alıyor halkımız. Biz çok büyük atılımlar yapmak istiyoruz. Bu kararla kolumuz kanadımız kırıldı. Bahçe yapanlar var, daha da çok köye dönen var. Nasıl olacak? Termik santral kurulursa 15-20 sene sonra ortaya çıkan bunun zararları. Arkadan yetişen yavrularımıza zarar değil mi? Bu termik santrali istemiyoruz. Rüzgar enerjisi ile güneş enerjisi ile kurulsun. Zararımızı karşılayacaklar mı. Siz merkezde de bu kadar rahat olamayacaksınız. Porsuk bir yerlere varmıyor mu? Bu belediyelerden Allah razı olsun çiçek gibi yaptılar buraları. Ben her gün Eskişehir’e geliyorum. Devlet daireleri biri anyada bir Konya’da. Bir biletle gidip geliyoruz Eskişehir’e. Bu iş siyasi iş değil. Bu iş ak parti kara parti işi değil. Bu iş bizim gelecekteki yavrularımız için mücadele etmemiz gereken bir iş. Yeter yaşadığımız bizim. Yavrularımıza yazık. 

Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç: Bu ne AKP’nin ne CHP’nin diğer hiç bir partinin sorunu değil, bu herkesin sorunudur. Eskişehir, Türkiye’de havası temiz altı kentten biridir. Bırakın kömürü, güneş var. Allah güneş vermiş. O masrafı güneş enerjisi için yatırın. Çocuklarımızı, torunlarımızı kanser yapmayacağız. Termik santrali kurdurmayacağız. 

Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt: Termik santrallerin zehir saçtığını bütün Dünya biliyor, Türkiye biliyor, Eskişehir biliyor. Bir tek hükümet bilmiyor. Milliyetçilik böyle olur, hamasi laflarla olmaz. 30 yıl sonra doğacak çocukların sağlıklı ortamda yetişmesini istiyorsak, milliyetçiyiz. Anlamayanlara, anlatana kadar devam edelim. Birlik içinde termik santralin yapılmasını engelleyebiliriz. Yüzyıllardır tarım yapılıyor, yüzyıllarca da yapılacak. 30 yıl sonra da bu termik santral işe yarayacak mı? Santral yaparsak, tarım da bitecek, santral da bitecek. Biz her türlü yardımı katkıyı yapmaya hazırız. Yeter ki birlikte olalım. 

İYİ Parti İl Başkanı Arslan Kabukçuoğlu: İYİ Parti olarak kömürlü termik santrali desteklemiyoruz. Yapılmamalıdır. 

CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Fehime hanım, kendini değil, sizlerin torunlarını düşündüğü için bu yola çıktı. Bİn yıldır Anadolu topraklarında yaşıyoruz. Binlerce yıl daha bu topraklarda yaşayacağız. Enerji başka yollardan elde edersiniz. Toprağı başka bir şekilde elde etmeniz mümkün değil. Alpu Ovası’nın altını komple kapsamaktadır o rezerv. Biz nasıl vatan toprağı için direndiysek, Alpu Ovası’nın kaybedilmemesi için de direneceğiz. Topraklarımızı kaybetmeyelim.

ÖDP, EMEK, Vatan Partisi, LDP İl Başkanları: Burda bir cinayet işleniyor, bu cinayeti anca biz durdurabiliriz. Bu termik santralin hiç bir faydası yok. Rant çıkar için yapılacak bir iştir. Termik santralin bize zehir solutmak için, yandaş şirketleri devlet hazinesinden zengin etmeye çalışıyorlar. Zehir solutarak, memlekete faydalı olunacağını düşünmüyoruz.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca: Her türlü terörün karşısındayız. Termik santralle Eskişehir’i yok etmek isteyen doğa terörünün de karşısındayız. Eskişehir’in sesini Türkiye’ye duyurmaya geldik. Neden Alpu Ovası seçildi diye araştırma yaptım. Üzerinden bir yıl bile geçmedi, Alpu Ovası tarımsal sit alanı ilan edildi. Bu hükümet tarafından ilan edildi. Alpu Ovası ne ekersen yüz veren oldukça verimli tarım arazisiydi. Bir yılda ne değişti de termik santral kurmaya kalktılar. Tüm gelişmiş ülkeler kömürlü termik santralleri kapatıyor, vazgeçiyor. Çünkü insana doğaya, havaya zehir saçan santralleri gelecekleri ve çocukları için geri dönülmesi zor zararlar açacağı için kapatıyorlar.

Hükümet neden ısrar ediyor. Önce bunu cevaplasınlar.Enerji fazlamız olduğu söyleniyor. Neden kömürlü termik santral için halk bu şekilde perişan ediliyor. Termik santraller hep verimli tarım arazileri üzerine kuruluyor. Kredi alabilmek için verimli topraklara ihtiyaç var. Bu iktidar bu saantrali kurduğunda vatandaşın kanser hastalığının artacağını bilmiyor mu? Havanın toprağın zehirleneceğini bilmiyor mu? Bence hepimizden daha iyi biliyorlar. Peki neden? Yıllardan beri Eskişehir’i teslim alamadığı için Eskişehir’in kaynaklarını yandaşa peşkeş çekemediği için olabilir mi? Alpu Ovası’nda termik santral kurulduğunda 500 futbol sahası büyüklüğünde atıklar ortaya çıkacak. Zehirli atıklar önce toprağı sonra suyumuzu zehirleyecek. Barajdan gelecek suyla soğutma yapılacak. Soğutmadan sonra bu su nereye gidecek. Porsuk Çayı’na bırakılacak. Eğer gerçekten yerli ve milli hükümet olduğunuz iddiasındaysanız aldığın kredinin karşılığında vereceğin Alpu Ovası’ndan elini çekmek zorundasın.

İş aş sağlacak diyorlar. Alpu Ovası’ndan geçimini sağlayan üreticiler, sizin o zehir soluyan santralde işe ihtiyacınız var mı? Zaten sizi orada işe de almazlar. Oradaki şirket diyorki mühendisini, çalışanını ben göndereceğim diyor. Size aş vadedenler ancak size santralin yapımında amelelik vaadedecekler. Alpu Ovası’nda yetişen hiç bir ürün satılamayacak. O zehirli otları yiyen hayvanların satılacağını mı zannediyorsunuz. Çocuklarımız gelişim bozuklukları yaşacayacak. Gökyüzüne baktıklarında mavi bir gökyüzü göremeyecekler. Rant için yandaşa peşkeş için termik santrale izin veren hükümetin çocukları için de ‘hayır’ diyoruz.

Bir de lületaşı var. Alpu Ovası’nda linyit kömürü çıkarılmaya başlandığında lületaşı madenleri yok olacak. Rantı bırakın, yandaşları bırakın, yerli üretime destek olun, Eskişehirlileri rahat bırakın. Buğdayı nohutu fasulyeyi dışarıdan getirme. Siyaset değil gelecek için yaşanabilir Türkiye için mücadele edeceğiz. Sinop halkı direndi ve başardı. Sinop halkının direnişi ile oradaki çalışma engellendi. Siyasi düşünceniz ne olursa olsun bu termik santral hepimizin geleceğini karartacak. Eskişehir halkı termik santrale direnecek, her şeye direnecek. Bu termik santrali kurdurtmayacağız.