Eskişehir Ekspres

Sözcü'den Özlem Gürses'e konuşan Büyükerşen, termik santralin Eskişehir için felakete yol açacağını söyledi. Eskişehir'in yaşanbilir kentler sıralamasında hep ilk üç sırada yer aldığını belirten Büyükerşen, Bu tür tesislerin dünyanın her yerinde havayı, suyu, toprağı kirlettiği görüldü. Basit bir kirlilik değildir bu. Geri dönüşü olmayan, zararlı, zehirli bir kirliliktir. Çünkü santralin kurulacağı alan 1541 futbol sahası büyüklüğünde. Ve daha vahimi, bu alan, verimli tarım toprağı. Vahametin bir başka boyutu da şu; 422 futbol sahası büyüklüğünde bir alan, zehirli atık olan, yanık kül depolama alanı olacak. Düşünün, 422 futbol sahası!" dedi.

  • AKIL DIŞI BİR PROJE: Projeyi "akıl dışı" olarak nitelendiren Büyükşehir Belediye Başkanı, "Eskişehir'in böyle bir projeye ihtiyacı var mı?" sorusuna "Hayır efendim, yok öyle bir şey. Değil Eskişehir'in, Türkiye'nin böylesi akıl dışı projelere ihtiyacı yok! Santralde, 1 milyon 250 bin evin bir günde yaktığı kömür kadar, kömür yakacaklar, her gün! Örneğin Porsuk Çayı Havzası ne olacak? Zehirli atık su, nereye deşarj edilecek? Bunların hepsi muamma. Tesiste her gün, binlerce ton soğutma suyu kullanılacak. Bu su nereden gelecek? Yetecek mi? Yeraltı sularımız nasıl etkilenecek? Lületaşı ne olacak? Gerçi ilgililer “santrali soğutacak su kilometrelerce uzaktaki Gökçekaya Barajı'ndan gelecek” diye açıklama yapmışlar. Ancak soğutmada kullanılan suyun nereye atılacağı sorusu da ortada duruyor" yanıtını verdi.
  • KANDIRMACALARLA YÜRÜTÜYORLAR: Kent halkının da projeye karşı çıktığının altını çizen Büyükerşen, "Tabii, bilgisizlik ve iş vaadi kandırmacasına inananlar ile, o bölgede kamulaştırılacak arazileri olan rant düşkünü bir azınlığı saymazsak! Ancak, santrali yapmak istedikleri bölgede bulunan, Beyaz Altın Köyü Muhtarı, ki bu kişi aynı zamanda Eskişehir Kızılay Başkanı, diyor ki; “Burada fabrika kuruluyor. Hepiniz işe gireceksiniz.” Bakın Özlem Hanım, dünyada sadece İspanya ve Eskişehir'de bulunan lületaşı (sepiolid) maden ocaklarının olduğu bir alandır burası. O yüzden de o köyün adı, Beyaz Altın Köyü olarak değiştirilmiştir" diye konuştu.
  • KANSERE SEBEP OLUYOR: Termik Santral'in yapılacağı alanın tarım arazisi olduğuna dikkat çeken Büyükerşen "Aslında tarım amaçlı koruma alanıdır burası. 2016 yılında bizzat hükümet ‘tarımı desteklemek için' Büyük Ova kararı aldı burası için. Karara göre, bu topraklar tarım dışı amaçla kullanılamaz. Yol yakınken, insana, doğaya zarar veren bu maceradan vazgeçilmeli. Eskişehir ve Türkiye'nin geleceği için ileri ülkelerin bir bir terk ettiği bu tür enerji kaynakları yerine, temiz enerji, yani güneş ve rüzgar enerjisine yönelmeliyiz. Kalitesiz kötü kömürün kimseye faydası yoktur. Kömürü çıkarma ve işleme maliyetleri, sadece kağıt üzerinde maliyetlerdir. Asıl maliyet, insan ve çevre sağlığına verdiği zararlarla oluşan maliyettir ki, bu da, bu tür yatırımların maddi boyutunun çok üstündedir. Çünkü bu santraller havaya saldıkları partiküller ile toprağa yayılan küller ile insan ve hayvanlarda, bitkilerde, meyvelerde kansere sebep olmaktadır. Dört bir yanı güzelliklerle dolu bu eşsiz vatanımız, topraklarımız, suyumuz, havamız, bizlerin anlık yanlış kararlarıyla ve emperyalizmin kirletici, yok edici oyunlarıyla heba edilmemeli" ifadelerini kullandı.