TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, koronavirüs aşısındaki son durumu anlattı. NTV'de konuşan Mandal, "Çok hızlı bir şekilde ilerledik. Hem aşıda hem de ilaçta güzel sonuçlar elde etmeye başladık" dedi. 

NTV'de konuşan Prof. Dr. Mandal "Haziran ayında biliyorsunuz Favipiravir ilacımız başarıyla çalışmaları tamamlandı. Bu bir sentez ilaçtır. Dolayısıyla ülkemizde üretilen ham maddeden başlayarak direk etken maddenin ülkemizde üretildiği bir ilaç. Bu ülkemizde geliştirildi. Sevindirici ve müjdeli haber ise aşı konusunda… Bunu Sayın Cumhurbaşkanımız kampüsümüzde Mükemmelliyet Merkezleri’mizin açılışında iki aşı projesinde hayvan deneylerinin başarıyla tamamlandığını, birisinde de Etik Kurulu izninin alındığını ve bu izinle birlikte Sağlık Bakanlığı’mızın Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’na başvurusunun yapıldığını açıklamıştı. Bu çalışmalarımızda da hızlıca ilerliyoruz. Hedef noktamız inşallah Ekim ayında bu sürecin tamamlanması ve insanlar üzerinde faz1 dediğimiz aşılama sürecinin başlaması. İnşallah Mart ayına kadar bu sürecin tamamlamak istiyoruz. Mart 2021’de aşılarımızdan biri insanlarda kullanabilir, yani kontrol grupları üzerinde, önce ülkemizin vatandaşlarında sonra tüm dünya insanlığı için kullanılabilir aşı üretmek için gece gündüz var gücümüzle bunun için çalışıyoruz” dedi. 

Türkiye'deki 8 aşı ve 10 ilaç projesinin koordinatörü Gen Mühendisi ve Biyoteknoloji Müdürü Prof. Dr. Şaban Tekin ise ''2021 Mart tarihinde aşımızın çıkmasını bekliyoruz. Her şey yolunda giderse, hem teknik hem bürokratik anlamda işlerimiz yolunda giderse biz bu işi yapabileceğimize inanıyoruz'' ifadelerini kullandı.