Eskişehir Ekspres

NTV'de Ahmed Arpat ve Seda Öğretir'in konuğu olan Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, yapmış olduğu balmumu heykellerinin yer aldığı ‘Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi’ ile ilgili merak edilenleri cevapladı. Büyükerşen balmumu yapmaya nasıl başladığını anlattı.

Büyükerşen, “Heykel konusu benim hayatıma doçentliğim sırasında geldi. Doçent olduktan sonra İngiltere’ye gitmiştim. Orada Atatürk’ü görmek istiyordum ve fotoğraf çektirmek istiyordum. Atatürk öldüğünde ben bir yaşındaymışım. Hep hayal etmiştim onu. Fakat müzede Atatürk heykelini görünce hayal sükutuna uğradım. Çünkü dünyanın birçok yerinden gelen turistlerin gezdiği bir müze. Buraya gelenler ünlü Devlet adamlarını orada görüyordu. Atatürk omuzları düşük bir şekilde karşımdaydı. O kadar üzüldüm o kadar canım sıkıldı ki. Türk büyük elçiliğine gittim. Hemen görüşemedim. Öğrenci müfettişine çıktım. Çok sıkıldım ama. O imaj Mustafa Kemal değil bir müdahale edin dedim. O heykeli gören soluğu burada alıyor ancak değiştirmeye yanaşmıyorlar dediler. Yapacak pek bir şeyimiz yok dedi. Hayal sükutuyla döndüm. Türkiye’de heykeltıraş arkadaşlarıma dedim ki, bir heykel yapın da hediye delim. Mazeretler söylendi. Eğer bana bir şey biz yapamayız denirse ben son derece sinirleniyorum ve tahrik oluyorum. Niye olamaz. Biz yaparız iddiasına kalkıyorum. Bunun gibi pek çok şey olmuştur. Derhal yurt dışından kitaplar getirdim ve çalışmaya başladım. Alçıdan yapıyorum kilden yapıyorum fakat iş kalıba gelince çalışmıyor. Gözler ayrı bir problem. Camdan göz yapan firmalar vardı. Gideyim bir daha tetkik edeyim dedim. Tekrar İngiltere’ye gittim. Başladık, başladıktan sonra kendi kendime yapıyorum. Osmanlı padişahlarından başladık. Elimde heykeller birikti. O sırada Rahmetli Mustafa Koç, golf sahası varmış, İbrahim Fırtına ile golf oynarlarken konu buraya dönmüş dolaşmış. Onlar da şikayetçiymiş bu durumdan. İbrahim Fırtına da benim Balmumu çalışmalarımı biliyor. Londra’da pazarlıklar yapıldı. Aradan bir iki hafta geçti Koç ailesi tekrar telefon etti. Çeşitli fotoğraflarını vermiştim ben de Atatürk’ün. Londra’ya gitmem gerekti telefon geldi tavsiyelerine ihtiyaçları var, görmende fayda var dediler. Belediye başkanıyım o sırada, nasıl gideceğim. Ayrı ayrı üç defa Londra’ya gittim, sonunda yapıldı” dedi.

HİZMET EDENLERİN HEYKELLERİNİ YAPIYORUM: Diğer illerde yer alan çalışmalarından da bahseden Büyükerşen, heykel yapacağı kişileri nasıl seçtiğini ise şu şekilde açıkladı, “Anıtkabir’de çalışma masasındaki Atatürk heykel bana aittir. Ege bölgesi Sanayi Odası istedi. Bir tane orada var. Seçmem biraz da kamuoyunda televizyon dizilerinde oynayan filmlerde oynayan kişiler. Vefat edip de Türkiye’ye gerek sanatçı gerek devlet adamı olarak hizmet etmiş kimseler. Çok Atatürk yapmış olmama rağmen zaman zaman karizması var yok tartışması oluyor. Bu tür müzelerde özellikle Atatürk konusunda halk fotoğraf çektirmek istiyor.

BASIN MÜZESİ MÜJDESİ: Eskişehir’deki müzenin önünde kuyruk olur. Geliri de kız çocukları ve engellilerin eğitimine gidiyor. Heykellerimiz ile çok fotoğraf çektiriyorlar. Londra’ya ilk gidip de fotoğraf çektirmek isteğimi şimdi kendi heykellerimde yapıyorum. Eskişehir’deki müze çok büyük bir müze. Yüz altmıştan fazla heykel var. Ben heykel yaparken dinleniyorum. Ben hangi görevi yaparsam yapayım hep karşı çıkan olmuştur. Bir direnme olmuştur. Heykelleri yaparken malzeme hiç karşı çıkmıyor. Buradaki Atatürk gerçekten karizmasını verebildiğim bir Mustafa Kemal Atatürk. Ziyaret edenler sevdikleri favorileri olan heykellerle fotoğraf çektirebiliyorlar. Birkaç sene daha yapmaya devam edersem yazılı ve elektronik medyadakilerle birlikte bir basın müzesi çıkacak apayrı balmumu heykellerinden. Dolayısıyla çok mutlu oluyorum. Cumhurbaşkanları var mesela. Genç kuşaklara soruyorsunuz, gençler Cumhurbaşkanlarını bilmiyor.