Selin Uz | Eskişehir Ekspres

Milletvekili Utku Çakırözer, DİSK Emekli Sen Eskişehir Şube Başkanı Suat Başaraner ve işçiler katıldı. Açıklamasında hükümet yetkilileri tarafından kafa karıştıran açıklamalar yapıldığını söyleyen Başkan Ali Özçelik taşeron işçilik meselesinin gündemi değiştirmek için kullanıldığını savundu. En son 2015 Kasım seçimlerinde taşeron işçilere kadro sözü verildiğini hatırlatan Özçelik "Genel olarak sermaye, özel olarak da patron açısından taşeronlaşmanın sebebi açıktır. Düşük ücret, istendiği zaman işten çıkarılabilme, sendikasızlık, esnek çalışma saatleri, tazminat ödememe. 2002 yılında 387 bin olan taşeron işçi sayısı 2011 yılında 1 milyon 611 bin kişi ile rekor seviyeye ulaşmıştır. Türkiye'deki iş kazalarının yüzde 90'ı taşeron işyerlerinde görülüyor" dedi.

MADDELERİN NE OLDUĞU BİLİNMİYOR: Taşeron işçilere kadro verilmesi ile ilgili yapılacak açıklamalarda bir netlik bulunmadığını vurgulayan Özçelik açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Düzenlemelerle ilgili 12 maddenin ne olduğu hala bilinmiyor. Tahminlerden itibaren açıklamalar yapılıyor. Taşeron işçilerin talepleri gayet açık ve net. Kamudaki taşeron işçiler kayıtsız, şartsız kadroya alınmalıdır. Merkezi yönetimlerde çalışan taşeron işçiler sınav- güvenlik soruşturması gibi sebepler aranmaksızın kadrolu işçi olmalıdır."

VERİLEN SÖZLER TUTULMADI: Toplantıda açıklama yapan Milletvekili Utku Çakırözer "Taşeron işçilere güvenceli, sendikalı kadro için sonuna kadar mücadele edeceğiz" dedi. Çakırözer AK Parti hükümetinin taşeron ile ilgili verdiği sözleri tutmadığını belirterek "CHP'nin ve emekçilerimizin gayretleri sayesinde taşeron işçileri hatırlayan AKP hükümeti seçim meydanlarında vaat ettiği sözleri yıllardır tutmadı. Şimdi bir yasa meclise gelecek. Henüz resmi açıklama yapılmadı ama hükümet yetkililerinin yaptığı açıklamalara bakılırsa be taşeron yasasında maalesef yine çok büyük eksikler olduğu anlaşılıyor. Bu konunun kamuoyuna anlatıldığı gibi yasalaşması durumunda çalışma hayatı çok büyük yara alacak. Aynı işi yapan işçilerden bir kısmına kamuya geçme hakkı verilirken, bir kısmına bu hak verilmeyecek. CHP olarak hükümete adil bir kanun yapma çağrısında bulunuyoruz " diye konuştu.