Selin Uz | Eskişehir Ekspres

ZMO Genel Başkanı Özden Güngör, Ziraat Mühendisleri Odası Eskişehir Şubesi’nde basın açıklaması yaptı. Özden Güngör “Son 15 yıl incelendiğinde ülkemizin tarım açısından durumu içler acısı” dedi. Son 15 yılda tarım alanlarının 26.5 milyon hektardan 23 milyon hektara, mera alanlarının da 16.5 milyon alandan son alınan kayıtlara göre 8 milyon hektar alana düştüğünü söyledi. Yapılmasını planlanan termik santralinin rant odaklı olduğunu belirten Güngör “Alpu Ovası’na yapılması planlanan kömürlü termik santral nedeniyle ovadaki 1’inci sınıf tarım arazilerinin tarım alanı vasfından çıkarılması için 2 Ocak 2018’de İl Toprak Koruma Kurulu toplanmıştır. Toprak Koruma Kurulu’nda nitelikli 2/3 çoğunluk sağlanmamasına karşın, oy çokluğu sağlandığı gerekçesiyle skandal bir şekilde ova sit alanının ‘Tarım dışı’ kullanıma açılması kararlaştırılmıştır” dedi.

VİCDANINIZ SIZLAMIYOR MU: Toprak koruma Kurulu’nda olumlu oy kullanan kurumları kınayan ve bu kurumlara seslenen Güngör “Ovayı katledecek bu tesise hangi bilimsel kriterlerle olumlu oy verildi? Tarım alanlarını korumak anayasal bir yükümlülük iken bu karar nasıl açıklanabilir? Birçok kurum bu santrale karşı çıkarken siz nasıl onay veriyorsunuz? Vicdanınız sızlamıyor mu? Tarım alanlarını ve çevresini kirletmeyen bir tane örnek tesis gösterebilir misiniz” diye sordu.

ÜRETİCİLER BÖLGEYİ TERK EDECEK: Güngör açıklamasını şöyle sürdürdü: “Hükümetin baskısıyla hareket eden Tarım İl Müdürlüğü ve DSİ’yi anlamak mümkün ama tamamen bilimi savunması gereken Ziraat Fakültesi’nin tutumu anlamak mümkün değil. Onay veren kişi ve kurumların Eskişehir’in tarihine kara bir leke gibi geçeceğine inanıyoruz. Soma, Elbistan ve Yatağan’da çok net görüldüğü gibi santral kurulmasıyla birlikte burada yaşayan üreticiler bölgeyi terk etmek zorunda kalacaktır. Santral kanser başta olmak üzere birçok hastalığı arttıracaktır.”

9 KİŞİ OLMALIYDI: Alpu’da termik santral kurulmaması için davaları olduğunu söyleyen Başkan Güngör dün ayrıca Toprak Koruma Kurulu’nda bulunan ‘Evet’ diyen kurum ve kuruluşlara karşı dün oda olarak dava açtık” dedi. Kurula 9 kişi katılması gerekirken 10 kişinin katılmasının yanlış bulduğunu bildiren Güngör “Devlet tarafından biri daha ilave oldu” diye konuştu.