Araç satın alırken renginden lastik türüne, klimalı olup olmadığından şehir içi ve dışında ne kadar yakıt tükettiğine kadar birçok şeyi araştırırız. İkinci el araç almaya karar verdiğimizde ayrıca aracın daha sonra ek masraflara neden olmaması için daha bir dikkat kesilir; aracın her bir noktasını en ince detayına kadar inceleriz. Bu noktada aklımıza bir soru daha takılır: Araç hasarlı mı?

Araç hasar kaydı ne için gereklidir?

Bir aracın hasar kayıt bilgileri; aracın yaptığı kazalar, bu kazalarda aldığı hasarlar, hasarın büyüklüğü ve araçta yapılan değişiklikleri gösterir.  Bu bilgiler de gerek aracın sahibi, gerek sigorta şirketleri, gerekse de aracın alıcısı için oldukça önemlidir. Aracın sahipleri hasar ve onarım kaydı ile ilgili bilgilere tek bir yerden ulaşmak ister. Bu bilgiler sayesinde alışverişi yapılacak aracın kasko ve ikinci el satış fiyatının belirlenmesi en uygun biçimde yapılarak alıcının da satıcının da mağdur olmaması sağlanır.

Araç plaka hasar kaydı ile tam olarak hangi bilgilere ulaşılabilir?

Araştıracağınız aracın plaka bilgilerini girerek o araba ile ilgili aşağıdaki bilgilere ulaşabilirsiniz:

  • Aracın kaza yapıp yapmadığı
  • Kazanın büyüklüğü
  • Aracın geçirdiği servisler
  • Ödenen hasar tutarı
  • Aracın kaç kere sahibinin değiştiği
  • Aracın değişen parçasının olup olmadığı
  • Olduysa değişen parçaların orijinal ya da sahte olduğu
  • Sigorta poliçesi bilgileri
  • Aracın yaptığı kazalardaki tutanak bilgileri

Araç plaka hasar kaydı nasıl yapılır?

Hasar kaydına 4 şekilde ulaşabilirsiniz:

e-Devlet: turkiye.gov.tr internet sitesine girdikten sonra Emniyet Genel Müdürlüğü online araç sorgulama ekranından aracın plakasını girerek bahsedilen tüm bilgilere ulaşmak mümkün.

EGM sitesi: emniyet.gov.tr internet sitesine girilir. Daha sonra “Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama” bağlantısına tıklayarak açılan ekrana ad, soyad ve T.C. kimlik numarası girilip aracın son bir yıllık trafik cezaları görülebilir.

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBGM): Hasar kaydına ulaşmak için en iyi kaynak SBGM’dir. SBGM resmi web sayfasında T.C. kimlik numaranızı ve aracın plakasını yazarak hasar kaydı durumu hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

SMS ile sorgulama: Aracın geçmişi ile alakalı bilgiler aynı zamanda tüm operatörlerden 5664’e SMS gönderilerek elde edilebilir. Ücretlendirmeler sorgu başına 7TL’dir. Plakayı yazıp 5664’e göndererek aracın plakası değişmiş olsa bile hasar kaydını elde edebilir ya da detaylı bilgi için DETAY boşluk plakayı yazıp trafiğe çıkış tarihi, son sahibi, son sahiplik süresi, kaskolu olup olmadığı, kaskolu ve kaskosuz toplam süresi; araç türünün, plakanın ilinin ve plakanın kendisinin değişip değişmediği bilgilerini elde edebilirsiniz.