Mevsim olarak sonbahara girilmesine rağmen kavurucu sıcaklar sürüyor. Pandemiden dolayı evlerinden çıkmaması önerilen vatandaşlar, sıcaklıklarda dayanmayıp kendileri edata dışarıya atıyorlar. Vatandaşlar, Hamamyolu ve Porsuk Çayı kenarı gibi gölgeliklere akın edip bölgenin serin havasında ferahlamaya, soğuk içecekler ve dondurma gibi yiyeceklerle sıcaklık etkisini azaltmaya çalışıyorlar. Park ve bahçelerde gölgelik alanlar ve banklarda boş yer bulmak adeta imkansız hale gelirken, zorunluk olmadıkça direkt güneşin yansıdığı bölgeler tercih edilmiyor.

Hava tahmini uzmanından önemli uyarı

Türkiye mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklıklarının etkisi altına girdi. Demirören Haber Ajansı'na (DHA) konuşan Meteoroloji Genel Müdürlüğü Hava Tahmini Uzmanı Fevzi Burak Tekin, sıcak hava dalgası nedeniyle Türkiye'de geçtiğimiz 70-80 yılda eylül ayında ölçülen en yüksek sıcaklık değerlerine ulaşıldığına dikkat çekti. Sıcak havanın etkisini sürdüreceğine dikkat çeken Tekin, "Özellikle perşembe ve cuma günü de ülkemizin özellikle büyük bir bölümünde yine sıcaklık rekorlarının kırılmasını tahmin ediyoruz. Bu iller de tahmini olarak Kütahya, Afyonkarahisar, Eskişehir, Isparta, Burdur, Konya, Ankara, Bolu, Karaman, Mersin, Aksaray, Niğde, Kırşehir, Nevşehir, Çankırı, Kastamonu, Çorum, Amasya. Bu illerimizde de özellikle bugün ve yarın (cuma) sıcak hava dalgasının etkisi ile sıcaklık rekorları kırılmasını tahmin etmekteyiz. Ankara'da geçmiş yıllarda Eylül ayında ölçülen en yüksek hava sıcaklığı 37 derece ölçüldü. Ankara'da bugün beklenen hava sıcaklığı 39 derece, yarın 38 derece tahmin ediliyor" dedi.

Hafta sonu düşüş yaşanacak 

Cumartesi gününe kadar Türkiye’nin kuzey kesimlerinde hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin 3-6, güney ve iç kesimlerde ise mevsim normallerinin 8-12 derece üzerinde seyretmesini tahmin ettiklerini belirten Tekin, "Cumartesi günü itibarıyla ülkemiz kuzey kesimlerden gelen yeni bir yağışlı sistemin etkisi altına giriyor. Cumartesi günü ülkemizin kuzey kesimleri ve iç kesimleri hava sıcaklığı mevsim normalleri civarına düşüyor. Güney kesimlerde ise yer yer mevsim normallerinin 3 ile 5 derece üzerinde seyredecek. Daha sonra yeni hafta ile birlikte ise tekrar ve ısınma trendine gireceğiz" ifadelerini kullandı.

Eskişehir'de hava durumu

Öte yandan Eskişehir Ekspres'in Meteoroloji tahminlerinden elde ettiği verilere göre Eskişehir'deki rekor sıcaklıklar yarın (4 Eylül 2020 Cuma) gece itibaren 7 Eylül 2020 Pazartesi gününe kadar yerini serin havaya bırakacak. Sıcaklıkların 7 Eylül 2020 Pazartesi ve 8 Eylül 2020 Salı günü yeniden yükselişe geçmesi bekleniyor.  

 İşte Eskişehir'in beş günlük hava tahmin raporu;