On bir ayın sultanı huzur ve bereket ayı Ramazan’ı coşkuyla karşılıyoruz. İlk teravih namazı bu akşam. Müslümanlar için büyük öneme sahip olan üç aylardan Ramazan’ın ilk orucu için bu gece sahura kalkılacak. Eskişehir'de sahur vakti saat 04.08’de bitip oruç başlarken ilk iftar yarın (6 Mayıs Pazartesi) saat 20.03’de yapılacak. İmsak vakti Kütahya'da saat 04.12’de girerken iftar saat 20.04’te yapılacak. Afyonkarahisar'da ise imsak saat 04.13, iftar saat 20.01’de gerçekleşecek. Bilecik'te de imsak 04.09'da, iftar ise saat 20.06'da yapılacak. 

Eskişehir imsak ve iftar vakitleri

İmsak vakti girdiği an oruç başlar

Ramazan ayında sabah ezanının okunmasının öne çekilmesi nedeniyle oruç süresinin uzamasına yönelik sorular geldiğine işaret eden Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Astronomu Hümeyra Nur İşlek, şunları anlattı: “Oruca başlama zamanı imsak vaktiyle başlar, akşam ezanıyla sona erer. Ramazan harici dönemde güneşe daha yakın olarak sabah ezanı okutulup sabah namazı kıldırılıyor. Fakat Ramazan harici dönemde dahi oruç tutulsa imsak vaktiyle oruca başlanması gerekiyor. Ramazan ayında insanlar gece sahura kalkıp ayakta oldukları için imsak vaktiyle sabah namazının vakti de girdiği için ezanlar imsak vaktine çekilmekte. Bunun zamanın öne çekilmesi veya kısaltılması gibi bir durumu söz konusu değil"

Sağlıklı bir Ramazan için 9 kural

Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Öz, Ramazan ayını sağlıklı geçirmek için dikkat edilmesi gereken 9 önemli noktayı şöyle anlattı:

MUTLAKA SAHURA KALKIN: Açlık metabolizma hızını yavaşlatır. Sahura kalkmadan oruç tutulduğunda metabolizma hızı iyice yavaşlar. Ramazan’da kilo alan kişiler genelde sahura kalkmayanlardır.
ANA YEMEK İÇİN BEKLEYİN: Ana yemek için bir süre beklemek gerek. Hafif bir çorba sonrasında 15 dk. bekledikten sonra ana yemeğe geçmek sofradan çok daha rahat kalkılmasına yardımcı oluyor.
TATLI YERİNE MEYVE: Tatlı yerine mevsim meyveleri tercih edilmeli. Meyve yetmez diyenler, en hafif tatlılardan olan dondurma yiyebilir, sütlü tatlı tercih edebilir.
10-12 BARDAK SU: Oruçlu geçen süre uzadıkça vücut da susuz kalır. Bunu önlemenin yolu ise iftarla sahur arasında 10-12 bardak su içmek.
KALORİLİ KAHVALTILIKLARA YÖNELMEYİN: Kalorili kahvaltılıklar yerine salatalık, domates, biber ve maydanoz, dereotu, tere, roka gibi lif oranı yüksek besinler yiyin. Tok tutan yumurtayı ihmal etmeyin.
ÇAY VE KAHVENİN YANINDA SU İÇİN: Kahve ve çay vücuttan su atımını hızlandırır. Vücudun susuz kalmasına neden olabilir. Tansiyon sorunu olmayan kişiler soda da tercih edilebilir.
LİFLİ YİYECEKLERİ TERCİH EDİN: Uzun süre açlık kabızlığa neden olabiliyor. Lifli gıdalar tüketin. Kefir, probiyotik yoğurt, kuru kayısı, kuru incir ve armut tercih edin.
SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİNE YER AYIRIN: Protein kaynağı olan yoğurdu ve ayranı tüketebilirsiniz. Meyveli yoğurtla tatlı ihtiyacınızı da giderebilirsiniz.
YÜRÜYÜN: Ramazan’da yavaşlayan metabolizmayı hızlandırmak ve sindirimi rahatlatmak için iftardan sonra 20-25 dakika yürümeye çalışın.

Ramazan ayının önemi nedir?

Ramazan ayı, ay takvimine (aya göre hesaplanan) göre, dokuzuncu ayın adıdır. Ramazan ayının dinimizde büyük bir önemi ve diğer aylar arasında seçkin bir yeri vardır. Çünkü kutsal kitabımız Kur'an bu ayda indirilmeye başlanmıştır. Kur'an'da bin aydan daha hayırlı olduğu bildirilen "kadir gecesi" yine bu ay içinde kutlanır. Ayrıca İslam'ın temel ibadetlerinden olan oruç da bu ayda tutulur. Bu nedenle Ramazan ayı, Müslümanlar için en kutsal aydır ve ona "on bir ayın sultanı" denilmiştir.

Ramazan ayını değerli kılan nedenlerden birisi, Kutsal kitabımız olan Kur'an'ın bu ayda indirilmiş olmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da " Ramazan ayı insanları kurtuluş yolan götüren, doğruyu yanlıştan ayıran Kur'an'ın indiği aydır. "(Bakara suresi, ayet 185) buyurmuştur. 

Kur'an', Allah tarafından insanlara öğüt vermek ve yol göstermek için gönderilmiştir. Bu nedenle Kur'an insan için hayati değer taşır. Kur'an okumak bir ibadettir. Peygamberimiz Allah'ın bildirdiği görev ve sorumluluklarımızı sıkça hatırlamamız için Kur'an'ı çok okumayı teşvik etmiştir.

Müslümanlar, ramazan ayında Kur'an okumaya her zamankinden daha çok özen gösterirler. Bunun için evlerde veya camilerde bir araya gelerek, her gün Kur'an'dan yirmi sayfa okurlar. Ramazan ayının sonuna gelindiğin de ise Kur'an'ı baştan sona bir kez okumuş olurlar. Buna hatim denir. Daha sonra hatim duası yapılır. Müslümanlar yüzyıllar boyu bu geleneği devam ettirmişlerdir.

Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden olan orucun bu ay içinde tutulmasıdır. Yüce Allah Kur'an'da "…Kim Ramazan ayına ulaşırsa oruç tutsun" (Bakara suresi, 185. ayet) buyurarak, ramazan ayında oruç tutulmasını emretmektedir. Bu nedenle Müslümanlar ramazan ayı boyunca oruç tutarlar.

Ramazan ayı oruç, ibadet ve sabır ayıdır. Allah'ın rahmet ve bağış kapılarının açıldığı aydır. Sevgili Peygamberimiz, ramazan ayında içtenlikle yapılan dua, ibadet ve iyiliklerin Allah katında daha değerli olacağını bildirmiştir.

Ramazan ayı ile ilgili bilinmesi gerekenler

RAMAZAN: Ramazan, hicri takvime göre yılın dokuzuncu ayı olup İslam dinince en kutsal sayılan aylardan biridir. Ramazan ayının kutsal sayılmasının sebebi sahip olduğu özelliklerdir. Kur’an-ı Kerim, Ramazan ayında indirilmiştir. Ramazan, Kur’an’da ismi geçen tek aydır. Kur’an’da “bin aydan daha hayırlı” olarak nitelenen Kadir Gecesi bu aydadır ve bu ayda oruç tutulur. İtikaf, fitre, teravih namazı gibi ibadetler bu ayda yerine getirilir. Peygamber Efendimiz bir hadisinde : “Size bereket ayı Ramazan geldi. Bu ayda Allah sizi kuşatıp rahmetini indirir. Günahları bağışlayıp duaları kabul eder. Allah bu ayda sizin hayır hususundaki yarışmanıza bakar ve sizinle meleklerine karşı övünür. Allah’a hayırlı ameller takdim ediniz. Şaki*, günahkâr, bu ayda Allah’ın rahmetinden mahrum olan kimsedir” şeklinde müjdelemiştir. Türkiye’de 2019 Ramazan Ayı 6 Mayıs-3 Haziran tarihlerine denk gelmektedir.

ORUÇ: Oruç, Allah’a kulluk niyetiyle tan yerinin ağarmasından güneş batana kadar kişinin kendisini orucu bozan davranışlardan sakındığı ibadet şeklidir. Peygamberimiz bir hadisinde “Kim iman ederek ve sevabını sadece Allah’tan umarak Ramazan orucunu tutarsa önceki günahları affedilir” buyurmuştur.

SAHUR: Sahur, imsak vaktinden önce, oruca hazırlık amacıyla yenilen yemektir. Bir hadiste “Sahur yiyiniz çünkü sahur yemeğinde bereket vardır” buyurulmuştur. Peygamber Efendimiz sahur yemeğini çok önemsemiş, bir yudum suyla dahi olsa sahur yapılmasını tavsiye etmiştir.

İMSAK: İmsak, orucun başladığı vakittir. Yani, kişinin yeme içme ve orucu bozan davranışlardan kendini uzak tutma şartı bu zamanla birlikte başlar. İmsak vakti sabah ezanının okunmasıyla başlar. Hadislerde, sahur yemeğinin imsak vaktine yakın bir zamanda yenilmesi tavsiye edilmiştir.

İFTAR: Akşam ezanı okunması ile oruçlarınızı açabilir, yiyip içebilirsiniz. İftar vakti akşam ezanı saati ile aynıdır.

TERAVİH NAMAZI: Teravih Namazı, yatsı namazı ile vitir namazı arasında kılınan namaza verilen isimdir ve Ramazan ayı boyunca kılınır. Teravih namazı genellikle camide kılınmakla birlikte, evde de kılınabilir.

FİDYE: Fidye, oruç ibadetini yerine getirmeyen Müslümanların tutamadıkları her 0 fakirlere verdikleri para veya yiyeceği ifade eder. Ramazan’da orucunu tutamayan Müslüman, tutamadığı oruçları sonra kaza ederek tutarsa fidye vermesine gerek yoktur. Bir Müslüman, orucunu Ramazan’da tutamaz da daha sonra kaza ederek tutarsa fidye vermesine gerek kalmaz. Ancak oruç tutması zor olan ve kaza orucu tutamayan yaşlılar, fidye verebilirler.

FİTRE (FITIR SADAKASI): Fitre, temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları her kişi için vermeleri gereken sadakadır.

MUKÂBELE: Kur’an-ı Kerim’i karşılıklı olarak okumak demek olup, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ile Cebrâil (a.s.)’ın fiili sünnetlerinin günümüze intikâlidir. Özellikle Ramazan-ı Şeriflerde Camilerde cemaate karşı okunan Hatimlere isim olmuştur.

KADİR GECESİ: İslam inancına göre Kur'an'ın, Allah tarafından Cebrail aracılığıyla Muhammed'e vahyedilmeye başlandığı gecedir. Kadir Gecesi Ramazan ayının 27. gecesi olarak kabul edilir.

Orucun faziletleri

Bu ayda, emri altında bulunanların, işlerini hafifleten, onların ibadet etmelerine kolaylık gösteren âmirler de affolur, Cehennemden azat olur. Ramazan-ı şerif ayında, Resulullah, esirleri azat eder, her istenilen şeyi verirdi. Bu ayda ibadet ve iyi iş yapabilenlere, bütün sene bu işleri yapmak nasip olur. Bu aya saygısızlık edenin, günah işleyenin bütün senesi, günah işlemekle geçer.

Bu ayı fırsat bilmeli, elden geldiği kadar ibadet etmelidir. Allahü teâlânın razı olduğu işleri yapmalıdır. Bu ayı, ahireti kazanmak için fırsat bilmelidir.

Kur'an-ı kerim, Ramazanda indi. Kadir gecesi, bu aydadır. Ramazan-ı şerifte, iftarı erken yapmak, sahuru geç yapmak sünnettir. Resulullah bu iki sünneti yapmaya çok önem verirdi.

İftarda acele etmek ve sahuru geciktirmek, belki insanın aczini, yiyip içmeye ve dolayısıyla her şeye muhtaç olduğunu göstermektedir. İbadet etmek de zaten bu demektir.

Hurma ile iftar etmek sünnettir. İftar edince, (Zehebez-zama' vebtellet-il uruk ve sebet-el-ecr inşaallahü teâlâ) duasını okumak, teravih kılmak ve hatim okumak önemli sünnettir.

Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur. Bu ayda, Cennet kapıları açılır. Cehennem kapıları kapanır. Şeytanlar, zincirlere bağlanır. Rahmet kapıları açılır. Allahü teâlâ, bu mübarek ayda Onun şanına yakışacak, kulluk yapmayı ve Rabbimizin razı olduğu, beğendiği yolda bulunmayı, hepimize nasip eylesin! Âmin. (Mektubat ,1.c. 45.m.)

Açıktan oruç yiyen, bu aya hürmet etmemiş olur. Namaz kılmayanın da, oruç tutması ve haramlardan kaçınması gerekir. Bunların orucu kabul olur ve imanları olduğu anlaşılır.

2019 Ramazan Bayramı ne zaman?

3 Haziran Ramazan Bayramının arefesidir. Ramazan bayramının birinci günü 4 Haziran Salı günüdür. 6 Haziran Perşembe günü ise Ramazan bayramının 3.günüdür. İslam alemi Ramazan ayı için gün sayıyor. İlk oruç için sabırsızlıkla bekleyen vatandaşlar, internet üzerinden tarih araştırması yapıyor. Ramazan ayında gündüzleri oruçlar tutulacak, iftar ardından vakit namazları ve teravih namazı kılınacak. Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yayımladığı bilgilere göre Ramazan ayı, bu yıl 6 Mayıs Pazartesi günü başlayacak. Ramazan ayının içerisinde eda edilen Kadir Gecesi ise 31 Mayıs Cuma gününe denk gelecek.