Bal Ormanı projesi hakkında bilgi veren AK Parti Milletvekili Prof. Dr. Emine Nur Günay “19 Haziran 2020 yılında yani tam bir yıl önce İnönü Bal Orman Ağaçlandırma Projesini sahada ziyaret etmiş, Belediye Başkanımız Kadir Bozkurt ve Orman Bölge Müdürü Recep Temel ile ıhlamur fidanları dikimi yapmış ve alanı birlikte gezmiş, bilgi almıştım. Bir yıl sonra İnönü Bal Ormanı meyvelerini vermeye başladı. İnönü Bal Ormanı’na ilk etapta 200 kovan yerleştirilmiş durumda, Orman Bölge Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilecek plan doğrultusunda alana 10 bin kovan yerleştirilmesi planlanıyor. İlçe ekonomisine büyük katkı sağlayacak projede arıcılar yer talep etmek için sıraya girmiş. Bu projenin başarılı olması bir tesadüf değil. Bal verim kalitesi yüksek ağaçlarının yanı sıra arıcıların her türlü ihtiyacı düşünülmüş, alana kovan koyma yeri, arı sağım evi ve arıcıların kalacakları kulübeler de inşa edilmiş, arıların su ihtiyacını karşılamak üzere damlama yöntemi ile su tesisatı tesis edilme çalışmaları devam ermektedir. Demek ki hiç bir şey hedef olarak belirlenince ve çalışınca, hayal olarak kalmıyor. Bu projeyi gerçekleştiren İnönü Belediye Başkanımız Kadir Bozkurt ve Eskişehir Orman Bölge Müdürümüz Recep Temel’in şahsında ekiplerine teşekkür ediyor, yerel yönetim ve kamu işbirliğinde başarı örneği olan ‘Bal Ormanı’ projesi için tebrik ediyorum" dedi.

İnönü Belediye Başkanı Kadir Bozkurt “Eskişehir Orman İşletme Müdürlüğü ile 6 yıl önce ortak ‘Bal Ormanı’ projemiz kapsamında 421 dekarlık alanda 2019 yılının sonbaharında 12 bin fidan diktik. Fidanlar bal verimliliği yüksek arıların uzun süre konaklamalarını sağlayacak ağaçlar olarak seçildi. Bunlar iğde, söğüt, akasya, badem, ıhlamur, sofora, züfa otu, güvey kandili gibi ağaçların yanı sıra, adaçayı, kekik ve lavanta türlerinden oluşuyor. Ayrıca bölgede arıcılar için kovan koyma yeri, arı sağım evi ve kameriye yapıldı. Eskişehir Orman İşletme Müdürlüğünce 3 yıl bakımı yapılacak olan bal ormanını arıcıların doğrudan kullanımına açma aşamasına geldik. İlçeye yakın olan Kütahya, Afyonkarahisar gibi illerin yanı sıra Antalya gibi uzak illerden de arıcılardan ilçede bal üretmek için büyük bir talep var.” diye konuştu. 

"İnönü ormanlarından bal damlayacak"

Prof. Günay “Bal Ormanlarının kurulması Orman ve Tarım Bakanlığı tarafından 'Ormanı Eylem Planı' kapsamında hedef olarak belirlenmiştir. Arıcılık ve ormancılık birbiri açısından stratejik öneme sahip iki konu olarak belirlenmiştir. Bu nedenle, arı ve orman birbirinden ayrı düşünülemez. Diğer taraftan ortak değeri olan ormanların sürdürülebilir kırsal kalkınma açısından yeri ve değeri çok önemlidir. Verimsiz ormanların verimli hale getirilmesi, ekonomik ve ekolojik açıdan  daha etkin ve verimli hale getirilmesi ormancılığımızın geleceği açısından da çok önemlidir. Ülkemizin bu alanda rekabet üstünlüğü bardır. Türkiye 8 milyon 100 bin kovanla arı kovanı varlığında dünyada Çin'den sonra ikinci sıradadır. Bal üretiminde ise yıllık 114 bin tonla Çin ve Hindistan’dan sonra üçüncü sırada. İnönü Bal Ormanı bölgedeki doğal eko-sisteme önemli katkılar sağlarken, ilçeye ekonomik getirisi yüksek önemli bir gelir kaynağı olacak. Şimdiden Türkiye’nin en kaliteli bal üretim sahaları arasında gösterilen İnönü Bal Ormanı için üreticiler, “Artık bu bölgenin her yerinden bal damlayacak” yorumunda bulunması bizleri sevindiriyor" dedi.