Eskişehir tarihi Odunpazarı bölgesinde çini atölyesinin işletmeciliğini yapan Serpil Işık, oğlu gibi özel eğitim gören çocuklar için geliştirdiği projesi için yetkililerden destek bekliyor. 

İlk olarak özel eğitim alan oğlunu çini sanatı ile tanıştıran girişimci Serpil Işık, bundan sonraki süreçte Eskişehir’deki otizmli ve engelli çocuklara ‘gönüllü eğitimler’ vererek, onlarla birlikte sergi açmak istiyor.

Kendinizden kısaca bahseder misiniz?

İsmim Serpil Işık. 1980 doğumluyum. Lületaşı ustasının kızıyım. Eskişehir Cumhuriyet  Lisesi mezunuyum. Çeşitli özel şirketlerde çalıştım. 2000 yılında evlendim. 2001’de oğlum Melih dünyaya geldi. 8 aylık erken doğum prametüre bebek olarak doğdu. Yaşıtlarına göre gelişimi hep geriden oldu. Özel bir çocuktu, hayatımı oğluma göre yönlendirdim…

Bu işe oğlumun gelişimi için başladım

Yaptığınız işe nasıl karar verdiniz ve ürünleri işleme aşamalarınızı anlatır mısınız?

Yaptığım mesleğe oğlumun gelişimi için başladım. Eskişehir Büyükşehir  Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen hocamızın açtığı el sanatları kurslarına katılarak kendimi seramik  alanında sürekli geliştirerek çalışmalarımızı sürdürdüm.  Bu alanda 2 belge aldım ve Kaymakamlığa proje sunarak kadın girişimci olarak atölyemizi kurduk. 

Çini sanatı nasıl yapılıyor?

Yapım aşamasından da bahsedeyim  biraz. Kil çamurumuzu şinyalle kovada boza kıvamında hazırlıyoruz. Sonrasında kalıplara döküm  yapıyoruz. Döktüğümüz karışım yarım saat bekledikten sonra kalıbı ters şekilde boşaltıyoruz. Tekrar yarım saat bekledikten sonra kalıbı açıp oda sıcaklığında kuruması için bekletiyoruz. Kuruduktan sonra ise rütüşleyip bin 50 derecede seramik fırınında 4 buçuk saat  piştikten sonra seramiğimizi elde ediyoruz. Zımpara ile tozunu aldıktan sonra seramik boyalarımızla desen süsleme yapıyoruz. Sırlama dediğimiz renkli cam tozuyla 850 derecede 4 buçuk saat pişiyor ve 30 saat sonra hangi renk kullandıysak o renkte ürünlerimiz hazır oluyor.

Çamurla enerjilerini atabilirler

Özel bir çocuğa sahipsiniz ve onlar için hayata geçirmek istediğiniz projeler var, bu projeleri sizden dinleyebilir miyiz ve bu konuda yetkililere sesinizi duyurabildiniz mi?

Otizm ve engelli çocuklarımıza aileleriyle birlikte seramik  eğitimi verip onların sergilerini açmak istiyorum. Amacım onları sosyalleştirmek, yeteneklerini ortaya çıkarmak ailelere destek olmak, onları halkla iç içe getirmek. Turizm bölgesinde olmanın avantajlarını onlara sunmak. Çamurla enerjilerini atmaları ve ortaya güzel şeyler çıkarmalarını sağlayarak, gelişimlerine destek olmak. Sayın Cumhurbaşkanımıza, Sayın Valimize, Sayın Kaymakama, Turizm ve Milli Eğitim Bakanımıza, belediye başkanlarımıza kadar herkese ulaştım projemi anlattım, çok beğenildi. Sözler verildi maalesef halen bir adım atılmadı, beklemedeyiz.

Projeme destek bekliyorum

Kadın girişimci olmak şehrimizde zor muydu, siz destek gördünüz mü çevrenizden? 

Kanun kurallar çerçevesinde yapılan her şeye destek aldım, zorluklar da yaşadım tabi ki… Çevrem tarafından başarılarım kıskanıldı. Meyve veren ağaç misali taşlandım. Kadınların her zaman maddi gücünün kendi elinde olması lazım. Kendilerini sürekli geliştirip başkalarına da bilgi aktarmaları gerekir ve herkese kendi ayaklarının üzerinde durmalarını  tavsiye ederim. O zaman ailemize ve topluma faydalı olabiliriz. Bundan sonraki süreçte projeme destek bekliyorum yetkililerden. Türkiye’de tek olacak bu proje. Bu zamana kadar bana destek veren tüm yetkililere de teşekkür ederim.   

Gazete Eskişehir Ekspres'in Ağustos sayısından...