Kiralık araç kazaları araç kiralamada kafaları kurcalayan durumların başında geliyor. Kaza sonrasında neler yapılacağı pek çok kişi tarafından ya hiç bilinmiyor ya da yanlış biliniyor. Özellikle birçok araç sahibi bu olumsuz durumun yaşanmasından çok çekinse de her daim olabilecek bir durum olarak öne çıkıyor. 

Hemen hemen birçok maddi kazada araç kiralama şirketleri yaptırdıkları kaskolar sayesinde olası zararları tazmin ettirmektedir. Siz de bu konu hakkında daha detaylı bilgi sahibi olmak için İzmir araç kiralama fiyatları sayfasına göz atabilirsiniz. 

Kiralık Araç ile Kaza Anında Neler Yapmalısınız?

Kiralık araçla kaza yapılması kaza anında yapacaklarınızı değiştirmez. Kaza olduktan sonra kendinizin ve çevrenizdekilerin sağlık durumundan emin olmalısınız. 

Arabadan inebilecek durumdaysanız inip çevreye reflektör ve işaretçileri koyarak kaza yerini işaretleyebilirsiniz. Böylece çevrede yeni kazaların olmasının önüne geçebilirsiniz.

Kiralık araçla kaza yaptığınız pozisyonu hiç değiştirmeden hemen polisi aramalısınız. Polis gelene kadar kaza mahallinde herhangi bir değişiklik olmamalıdır.

Polis geldikten sonra zabıt tutturmalı ve alkol testi yaptırmalısınız. Alkollü olmadığınızı ispatlamanız sonradan kasko ödemeleri açısından gereklidir. 

Araba kiralama fiyatları içerisinde trafik sigortası ve kasko ücreti de bulunmaktadır. Bu sayede olası maddi çaplı kazalar için endişe etmenize gerek yoktur. 

Dolayısıyla kaza sonrasında siz ve aracınız kaskonun avantajlarından faydalanabilirsiniz. Bunun için kaza alanının fotoğraflarını çekmelisiniz. Buna ek olarak kaza tespit tutanağı da doldurmalısınız.

Kazaya başka bir araç karıştıysa bu aracın sürücüsünün kimlik ve ehliyet fotokopisini de alıp evrakların arasına koyabilirsiniz. Bu aşamada araç kiralama şirketini arayarak durumu onlarla da paylaşmalı ve bilgi alışverişinde bulunmalısınız.

Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?

Kiralık araçla kaza yapılırsa kim öder sorusunun cevabı çeşitli durumlara göre değişiklik göstermektedir. Öncelikle bilinmelidir ki eğer kazayı alkol ya da uyuşturucu etkisi altında yaparsanız yüzde 100 suçlu kabul edilirsiniz ve hiçbir şekilde kasko ya da sigortadan yararlanamazsınız.

Bunun dışında kazada kusurlu taraf sizseniz kiralama şirketi aracın tamirde olduğu süre boyunca sizden arabanın elde edeceği kira gelirini isteyebilir. Buna “Kira Kaybının Tazmin Edilmesi “denir.

Eğer kazada karşı taraf sorumluysa tamir ve diğer masrafları karşı tarafın sigorta ve kaskosu öder. Sizin bir sorumluluğunuz olmaz.

Eğer kiralık aracınızın sözleşmesini her şey dahil olarak yaptıysanız hiçbir ücret ödemezsiniz. Aracın tüm sorumluluğu kiralama firmasına ait olur. Tabi bu tarz sözleşmelerin kiralama bedelleri diğerlerine göre daha farklı bir ücretlendirmeye sahiptir.

Kazada kimin kusurlu olduğu ile ilgili olarak trafik polisinin tuttuğu tutanak ve taraflara verilen hata puanları esas alınır. Burada suçlu siz olursanız ödeme yapmanız gerekebilir. 

Kiralık araçla kazada sorumluluk kiralama sözleşmesini yapan kişidedir. Eğer arabayı kaza anında başka birisi kullanıyorsa kiralayan hukuki olarak suçlu sayılır. Bunun önüne geçmek için aracı başkası kullanacaksa eğer ek sürücü olarak sözleşmeye dahil edilmesinde fayda vardır.

Kiralık Aracın Değer Kaybını Kim Öder?

Kiralık araçla trafik kazası yapıldığında aracın maddi değerinde kazanın büyüklüğüne bağlı olarak bir düşme meydana gelir. Kiralık araçta meydana gelen değer kaybını kimin ödeyeceği ile ilgili mevzuat son derece açıktır.

Kiralık araçlarda kaza sonrasında meydana gelen değer kaybını sigorta şirketi öder. Değer kaybı ile ilgili olarak sürücüden herhangi bir bedel talep edilemez.

Herhangi bir sorun yaşamamak adına aracın sigortasının olduğundan emin olmanızda fayda vardır. Siz de kiralık araç sigortaları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için Çanakkale araç kiralama  sayfasından detaylı bilgileri elde edebilirsiniz.