Ülkemiz genelinde ticari hayatta aktif olarak yer almak isteyen kişiler farklı özelliklere sahip ticari işletmeler altında faaliyetlerini sürdürebilirler. Başlangıç aşamasında pek çok girişimci farklı nedenlerden dolayı şahıs şirketi kurarak ticari hayata adım atmayı tercih etse de limited şirket kurmak ya da anonim şirket kurmak sürdürülecek olan ticari faaliyetin niteliklerine göre oldukça büyük bir avantaj haline gelebilmektedir.

Bu aşamada girişimcilerin hem limited şirket kurmak hem anonim şirket kurmak hakkında detaylıca bilgi sahibi olmaları çok önemlidir. Ancak bu sayede kendileri için en doğru ve en avantajlı seçimi yapabilmeleri mümkündür. Bu nedenler “Limited şirket nasıl kurulur”, “limited şirket kuruluşu için gereken evraklar nelerdir” gibi birçok sorunun yanıtları alınmalıdır.

Türk ticari hayatında oldukça önemli bir yere sahip olan limited şirket bir ya da daha fazla sayıda gerçek ya da tüzel kişi tarafından kurulabilmektedir. Limited şirketlerin yönetim şeklinin anonim şirketler kadar karmaşık olmasa da şahıs şirketleri kadar basit olmadığı kolaylıkla söylenebilir. Limited şirketler orta ölçekli işletmeler için tavsiye edilen bir şirket türü olup ortaklar taahhüt ettikleri sermaye ile sınırlı olacak şekilde sorumluluk sahibidir.

Limited Şirket Kurmak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

  • Ortaklar için kimlik fotokopisi ve ikametgah belgesi,
  • Şirketin belirlenen unvanı,
  • Şirketin belirlenen sermaye tutarı,
  • Ortakların sahip olduğu sermaye payı,
  • Şirketin belirlenen temsilcisi yani müdürü,
  • Kira sözleşmesi

Belirtilen evraklar hazırlanıp muhasebeci ya da mali müşavire teslim edildikten sonra limited şirket kuruluş süreci başlatılabilir. İlk olarak şirket ana sözleşmesi hazırlanır. Ardından Ticaret Sicil’den randevu alınır ve Ticaret Odası kaydı yapılır. Ticaret Odası kaydı yapıldıktan sonra şirket adına verilen vekaletname ile mali müşavir tarafından vergi kaydı yapılır. Bu işlemler genellikle 2 ile 5 gün içerisinde tamamlanır.

Limited şirket kuruluş süreci şahıs şirketine göre daha zor olduğu gibi kapanışı da tasfiye sürecine tabi bulunmakta ve bu süreç tamamlanmadan limited şirketin fiilen kapanması mümkün olmamaktadır.

Limited Şirket Sermayesi

Kanun’da yapılan yeni düzenlemeler doğrultusunda limited şirket kuruluşu sırasında banka hesabı açılması ve sermayenin en az %25’lik kısmının bloke edilmesi zorunluluğu ortadan kaldırılmış bulunmaktadır. Bu nedenle limited şirket için taahhüt edilmiş olan sermaye, şirketin kuruluşunu izleyen iki yıl içerisinde şirket hesabına yatırılabilmektedir.

2018 yılında yapılmış olan yeni düzenleme kapsamında; yevmiye defteri, yönetim kurulu karar defteri, defter-i kebir, envanter defteri ve ortaklar pay defteri şirket kuruluşu sırasında Ticaret Odası’nda taksip edilip verilir.

Kuruluş işlemleri sırasında limited şirketin ana sözleşmesi Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde tescil olunduktan sonra noterden imza sirküleri ile Serbest Muhasebeci Mali Müşavir’in işlemleri yürütebilmesi için vekaletname çıkarılır. Şirket ortakları noterde şirket unvanı altında imza atmak ve bundan sonraki tüm işlemleri yürütebilmek için bu belgelerden yararlanırlar. İmza sirküleri çıkarmak için ödenmesi gereken ücret şirket ana sözleşmesinin ne kadar uzun olduğuna göre değişiklik gösterebilir.

Limited şirket tescil edildikten sonra;

  • İşe başlama bildirim formu,
  • İmza sirkülerinin aslı ya da fotokopisi,
  • İş yeri tapu fotokopisi ya da kira kontratı,
  • Ticaret Sicil Tasdiknamesi’nin fotokopisi,
  • Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ile yapılmış olan sözleşme gibi belgeler hazırlanarak, kendisine verilmiş olan vekaletname ile birlikte mali müşavir faaliyet alanındaki vergi dairesine başvuruda bulunur.

Limited Şirket Hakkında Merak Edilenler

Limited şirket kuruluşu aşamasında dikkat edilmesi gereken noktaların başında unvan seçimi gelir. Kullanılacak olan unvanın daha önce bir başka şirket tarafından alınmamış olması çok önemlidir. Bu nedenle şirket kuruluş evrakları hazırlanmadan önce seçilecek olan unvanın boşta olup olmadığı mutlaka kontrol edilmelidir.

Vergi beyannamelerinin bir mali müşavir olmadan verilmesi söz konusu olmadığından limited şirket kurmak isteyen kişiler bir mali müşavirle anlaşmak durumundadırlar. Bununla birlikte alanında uzman ve deneyim sahibi bir mali müşavir kuruluş sürecine, hazırlanması gereken belgelere ve atılması gereken adımlara tamamen hakim olduğundan zaman ve maliyet kaybı olasılığını ortadan kaldırıp süreçlerin sağlıklı bir şekilde ilerlemesini sağlar.

İkametgahı farklı yerde olan bir kişinin bulunduğu yerde diğer bir deyişle ikametgahının bulunduğu ilden farklı bir ilde limited şirket kurması konusunda kanunen bir engel yoktur. Aynı şekilde kurulan tek bir limited şirket ile birden fazla sektörde faaliyet gösterilmesi konusunda da kanunen bir engel bulunmaz. Bir başka işyerinde SGK’lı olarak çalışan kişi kendi adına limited şirket kurabilir. SGK’lı olmaya devam ettiği sürece BAĞ-KUR primi ödeme gereksinimi doğmaz. Aynı şekilde emeklilik hakkı kazanan kişiler de şirket kurdukları takdirde BAĞ-KUR primi ödemesi yapmazlar. Kişinin herhangi bir sermaye şirketinde ortak olması limited şirket kurmasını engelleyen bir durum değildir. Limited şirket kuruluşundan sonra;

  • Her ay Katma Değer Vergisi,
  • Çalışan olması durumunda her ay sigorta primi,
  • Her ay BAĞKUR primi,
  • Üçer aylık dönemlerde stopaj,
  • Üçer aylık dönemlerde Kurumlar Geçici Vergisi,
  • Yılda bir yasal defter tasdikleri,
  • Yılda bir meslek odası üye aidatları için ödeme yapılması sorumluluğu doğar.