Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin Mayıs 2021 Kuraklık Raporu’nun açıklamasında 2020-2021 üretim sezonunda kuraklığın ciddi oranlarda baş gösterdiği, kuraklığın üretimi ciddi oranda etkileyen afetlerin başında geldiğini bildirdiğini anımsatan Milletvekili Kabukcuoğlu "Rapora göre, Türkiye’de son yıllarda kış yağışlarının yetersiz olduğunu belirterek, bu yıl da sezonun başından itibaren ülke genelinde beklenen yağışlar gerçekleşmemiş olup, bunun sonucunda meteorolojik ve tarımsal kuraklığın yanı sıra bir de hidrolojik kuraklıkla karşı karşıya kalınmıştır. Rapora göre, mayıs başında kuraklıktan etkilenen il sayısını 41 olmuştur. Nisan ve mayıs ayında aşırı sıcak esen rüzgâr, toprak yüzeyini kurutmuştur ve başta Konya olmak üzere Çankırı, Aksaray, Ankara, Afyonkarahisar, Çorum, Denizli, Nevşehir, Niğde, Kayseri, Kütahya, Eskişehir, Kırıkkale gibi illerde kuraklık zararını artırmıştır" dedi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Arslan Kabukcuoğlu, yaşanan kuraklık hakkında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. 

Kabukcuoğlu, “Yaşanan kuraklığın üretim sezonunda harcanan emeğin, kullanılan tohumun, atılan gübrenin ve ilacın karşılıksız kalmasına neden olmuştur. Bu durum üretim maliyetlerini de arttırmış, özellikle gübre fiyatlarında yüzde 90’a varan artışlar olmuştur” dedi.

Bu mağduriyetin telafi edilmesi için 2008 yılında olduğu gibi, bu yılda da kuraklıktan zarar gören çiftçilere dekar başına nakdi hibe kuraklık desteği verilmesi gerektiğini ifade eden Kabukcuoğlu’nun Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye sorduğu sorular ise şöyle:

"1-Kuraklıktan etkilenen 41 il içerisinde yer alan başta Eskişehir olmak üzere, çiftçi ve üreticilerimizin kuraklıktan yaşanan zararlarını karşılamaya yönelik Bakanlığınız ne gibi tedbirler alacaktır?

2-Türkiye’deki kuraklık durumuna ve kuraklığın açığa çıkardığı risklere ve nedenlerine ilişkin Bakanlığınızın bir araştırması mevcut mudur?

3-Kuraklık nedeniyle hayvancılık alanında yaşanacak yem, ot, saman vb. besi gıdaları açığını karşılamak amacıyla yürütülen çalışmalar nelerdir?

4-Kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilerin zararlarını karşılamak amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile birlikte bir çalışmanız mevcut mudur? Çalışma yoksa bu konuda bir planlama mevcut mudur?

5-Çiftçilerin bilinçli sulama ve su kullanımı amacıyla yapılan çalışmalarınız mevcut mudur?

6-Su kuyularının sayısının çok hızlı artmasının açığa çıkaracağı risklere karşı hangi tedbirleri alıyorsunuz?

7- Kuraklık nedeniyle zarar gören çiftçilerin borçlarına dair af, yapılandırma ve nakdi hibe kuraklık desteği ile ilgili çalışmalarınız mevcut mudur?