Süllü, Çiftçi Malları Koruma Başkanı Hasan Hüseyin İnce’nin de bulunduğu Ziraat Odası ziyaretinde, “AKP iktidarının yanlış tarım politikaları nedeniyle son bir yılda yarı yarıya artan tarımsal üretim maliyetleri karşısında çiftçi üretemez hale getirildi. En büyük gideri, akaryakıt ile gübre olan ve devletten yeterince destek görmeyen, borç içindeki çiftçimize, ‘Sen üretme’ diyen bir iktidar ülkeyi yönetiyor” diye konuştu.

“Üretemiyoruz, bıçak kemiğe dayandı”

Üreticilerin, mısırda ton başına en düşük 10 bin liranın bile kendilerini kurtarmayacağını söyleyen Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Kurtuluş Uzun, “Resmen fiyatları açıklamasınlar diye bekliyoruz. Taban fiyatın üstüne kimse geçemiyor, hep altında alıyor. Taban alttan açıklanınca esnafın da işine geliyor. Bu yıl tohum fiyatları 17 bin 500 lira olarak açıklandı.  Biz mısırda ton başı 9, 10 bin lira bekliyoruz bu sene aslında ama olmaz. En fazla 7 bin lira açıklarlar.” diyerek Süllü’ye dert yandı. Mısır üreticilerinin yaşadıkları sıkıntıları dinleyen Süllü, “Geçen sene TMO’nun mısır çiftçisine maliyetlerin altında açıkladığı 6 bin 100 lira ile üretici büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştı. Bu sene girdi maliyetleri, enerji maliyetleri, akaryakıt, gübre, işçi maliyetlerinde yaşanan büyük artışla çiftçi daha da zor duruma düştü. Bin bir emekle yetiştirdikleri ürünleri çürümeye bırakmak ile yok fiyatına satmak arasında seçim yapmaya zorlanan üreticiler, ülkenin dört bir yanında sesini duyurmaya çalışıyor. Çiftçi artık ‘çiftçilik bitiriliyor, üretemiyoruz, bıçak kemiğe dayandı’ diyor” açıklamasında bulundu.

Veliler okul öncesi ayakkabı tamircilerinin yolunu tuttu Veliler okul öncesi ayakkabı tamircilerinin yolunu tuttu

“Üretici üretemez oldu”

İktidarın tutarlı bir üretim politikası olmamasının, köyleri de köylüyü de paramparça ettiğini söyleyen Süllü, “Üretici memnun değil, tüketici memnun değil, dünyada gıda enflasyonun en yüksek olduğu ülke olduk, gıdaya erişemeyen milyonlarca vatandaşımız, yatağa aç giriyor. Türkiye’nin kapsamlı bir tarım politikasına ihtiyaca var; süreç anlık ve kısa vadeli kararlarla yönetilemez” diye konuştu.

“Çiftçi üretmezse Türkiye aç kalır”

Süllü, “Son dönemlerde yaşanan kuraklık ve dolu yağışı nedeniyle hedeflediği rekolteyi yakalayamayan çiftçilerimiz borcunu ödeyemiyor. Üretici, Tarım Kredi ve TARSİM borcunu ödemek için, tarlasını, traktörünü satmak zorunda kalacağını söyleyen çiftçilerimizin en büyük beklentisi, Tarım Kredi ile devlet bankalarına olan borçlarının ertelenmesi ve tohum desteği” diyerek üreticinin sorunlarını dile getirdi.  “Ülkedeki yanlış tarım politikalarıyla zarar eden, enflasyona ezdirilerek mağdur edilen mısır, şeker pancarı, ayçiçeği, hububat üreticilerimizin üretime devam edebilmesi için, haklı mücadelelerinde yanlarında olacağız” diyen Süllü, “Çiftçi üretmezse, Türkiye aç kalır!” uyarısında bulunarak sözlerini tamamladı.