UKOME kararı ile gün içi saatlerde araç trafiğine kapatılan Zeytinoğlu Caddesi esnafının karara ilişkin endişelerini dinleyen CHP Eskişehir Milletvekili Süllü, geçmişte İki Eylül Caddesi ve İsmet İnönü Caddesi esnafının da benzer kaygılar yaşadığını hatırlatarak şunları söyledi: “Hafif raylı sistem nedeniyle İki Eylül ve İsmet İnönü Caddesi’nin trafiğe kapatılarak yayalaştırılması konusu gündeme geldiğinde esnaf, ticaretlerinin olumsuz etkileneceği yönünde büyük tepki göstererek karşı çıkmıştı. O zaman da biz, tam tersine yayalaştırılan bölgelerde ticaretin çok daha canlı olacağını söylemiştik. Zaman, bu kararın haklılığını ortaya koydu. Bugün o caddeler trafiğe açılacak olsa, ilk başta esnafımız karşı çıkar. Hatırlayalım, İki Eylül ve İsmet İnönü Caddesi’nde nasıl bir trafik karmaşası vardı. Karşıdan karşıya geçilemiyordu; her yer lastik tekerlekli araçların işgali altındaydı. Odunpazarı bölgesinde de büyük bir karmaşa vardı; araçlardan yürünemiyordu. Arabadan inmek için bile, iki dakika aracınızla duramıyordunuz. Yayalaştırma sonrası nasıl İki Eylül ve İsmet İnönü Caddesi’nde vatandaşlarımız rahatça yürüyüp, alışveriş edebiliyorsa, nasıl ticaret daha da canlandıysa Odunpazarı’nda da aynısı olacak.”

Tüm dünyada yayalaştırılan yürüme akslarında ticaretin çok daha canlı olduğunu belirterek bölge esnafına bu konuda endişelenmemelerini, bunu zaman içinde deneyimleyerek daha iyi anlayacaklarını söyleyen Süllü, “Ayrıca, tüm dünyada şehirlerin tarihi bölgelerine araç girişi yasaktır ki, daha rahat araç karmaşası olmadan gezilebilsin. Odunpazarı da bizim tarihi, kültürel değerlerimizi barındıran; Eskişehirlilerimizin anılarında yer edinmiş büyük kıymete sahip bölgemiz. Eskişehir’imiz, Yılmaz Hocamızın şehre kattığı değerle bir turizm şehri haline geldi. Bir turistin yolunu kaybetmese uğramayacağı bir şehir iken artık sokaklarımızda, caddelerimizde turist kafileleri dolaşıyor.  Odunpazarı da turistler için bir çekim merkezi haline geldi. Geçmişte kiracılık oranı yüksek, yerlilerin tek ettiği; tüm canlılığını yitirmiş bir bölge iken yapılan yatırımlarla, açılan müzelerle bölge canlandı. Yapılanlar, sadece badana boya da değil; tarihi değere sahip binalara yapılan restorasyonlar, rekonstrüksiyonlarla, dokuya   uygun restitüsyon çalışmaları ve yapılara yeni işlevler kazandırılmasıyla bir cazibe merkezi haline gelen bölgeyi korumak her birimizin görevi. Yapılanlar bitmiş de değil; Büyükşehir ve Odunpazarı Belediyemizin bölgeye değer katma çalışmaları sürüyor” dedi.

Dr. Jale Nur Süllü, yıllar önce yapılması gereken, ancak, alınan kararın sürekli ertelenmesi ve yasal süreçlerin sona ermesiyle uygulanmaya başlanan karar ile gerçekleşen yayalaştırmanın, bir trafik düzenlemesi olmadığının altını çizerek bölgeye değer katacak bir çalışma olduğunu vurguladı. Alışkanlıkların değişmesi ve yeni uygulamalara geçiş süreçleri biraz sancılı olsa da ilerleyen süreçte bölge esnafının ve halkının da memnuniyetinin görüneceğini söyleyen Süllü, “bölgeyi ziyaret eden turistler de nefes almak için Odunpazarı’na giden Eskişehirlilerimiz de uygulamadan hoşnut kalacaktır. Nitekim, kahvelerde sohbet ettiğimiz dostlarımız daha şimdiden sakinlikten ve araç karmaşasından kurtulmaktan duydukları memnuniyeti bizlere aktardılar” açıklamasında bulundu.

Süllü, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik koşullarda esnafların ne denli zor durumda olduklarını yakından bildiklerini, ancak Eskişehir’in gerek bir turizm gerek ise eğitim şehri olması yönünde Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’in katkısını hiç kimsenin yadsıyamayacağını söyleyerek hizmet sektörü canlılığının Eskişehir esnafına bu zor günlerde can suyu olduğunu belirtti ve esnafın kaygılarını anladığını, ancak endişelenmemelerini söyledi. Odunpazarı esnafının bölgenin trafiğe kapatılmasının sabah biraz daha geç, akşam biraz daha erkene alınması talebini, Büyükşehir yetkililerine ileteceğini de söyleyen Süllü, Kasım ayı itibari ile zaten sabah yasağın 21:00-akşam 21:00 saatlerini kapsadığı bilgisini paylaştı.