Temel görevi, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkeler arasındaki siyasî diyaloğu parlamenterler düzeyine de taşımak olan AGİTPA’nın 27. Dönem Türk Grubu Başkanlığı’na Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı seçildi.  

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yapılan ve AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, AK Parti Kars Milletvekili Ahmet Arslan, AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Sait Kirazoğlu, CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, CHP Kocaeli Milletvekili Haydar Akar ve MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın’ın hazır bulunduğu toplantıda Nabi Avcı, oybirliğiyle, AGİTPA Başkanı seçildi. Nabi Avcı, AGİTPA Türk Grubu üyelerine gösterdikleri teveccühten ötürü teşekkür ederek, yeni dönemdeki çalışmalarında başarılar diledi. 

Nabi Hoca, daha önce kabinelerde de görev almış ve Milli Eğitim ile Kültür ve Turizm Bakanı görevlerine getirilmişti. 

NABİ AVCI KİMDİR?

  • Nabi Avcı, 8 Ekim 1953 yılında Bilecik'te doğdu.
  • Orta Doğu Teknik Üniversitesi İdari Bilimler Fakültesi'nden mezun olduktan sonra,  Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri alanında doktora yaptı.
  • Kültür Bakanlığı'nda memuriyete başlamasının ardından, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi'nde öğretim görevlisi oldu.
  • İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi2nde profesör olan Avcı; Milli Eğitim Bakanlığı Müşavirliği ve Başbakanlık Müşavirliği görevlerinde bulundu.
  • TÜBİTAK Bilim Teknoloji Yüksek Kurulu Üyeliği ve UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkanlığındda bulundu ve 24. 25. 26. ve 27. dönemde Eskişehir AK Parti Milletvekili seçildi.
  • Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan Nabi Avcı, 65. Hükümette Kültür ve Turizm Bakanı olarak görev aldı.
  • Nabi Avcı, çok iyi düzeyde İngilizce bilmekte olup, evli ve beş çocuk babasıdır.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Parlamenter Asamblesi (AGİTPA) Nedir? 

1991 yılında İspanya Parlamentosu’nun davetiyle, AGİT üyesi ülkelerin temsilcileri, AGİT Parlamenter Asamblesi’ni (AGİTPA) kurmak amacıyla Madrid’de bir araya gelmişlerdir. Sözkonusu toplantıda, AGİT Parlamenter Asamblesi’nın içtüzüğü ve çalışma metotları belirlenmiş ve Parlamenter Asamble’nin ilk resmi toplantısı 1992 yılında Budapeşte’de gerçekleştirilmiştir. 

AGİTPA Türk Grubu da 1992 yılında kurulmuştur ve 8 üyesi bulunmaktadır. AGİT Parlamenter Asamblesi, 56 AGİT katılımcısı ülkeden toplam 323 milletvekilinden oluşmaktadır. 

Temel görevi, AGİT ülkeleri arasındaki siyasi diyaloğu parlamenterler düzeyine de taşımak olan AGİTPA’nın diğer amaçları arasında; AGİT ülkelerinin mevcut AGİT belgeleri çerçevesindeki yükümlülüklerinin yerine getirilmesinin sağlanması, çatışmaların önlenmesi ve mevcut olanların çözülmesi için mekanizmalar geliştirmek, AGİT’in kurumsal yapıları ile mevcut AGİT kurumları arasındaki işbirliğinin ve ilişkilerin geliştirilmesine katkıda bulunmak ve katılımcı ülkelerdeki demokratik kurumların güçlendirilmesi de yer almaktadır.