Eskişehir'in Çifteler ilçesi Erbap Mahallesi'nde yaşayan öğrenciler bir sorun yaşıyor. Servis olmadığı için ayaklarına poşet bağlayıp, ilçe merkezindeki okullarına, tarlaların arasından ve Eskişehir-Konya yolundan geçerek giden öğrencilerin velileri de bu duruma isyan etti ve, "Bu bölge boş arazi ve kış aylarında kurt, köpek ve domuz geliyor. Tehlikeli yol. Yolun kenarında kanal var. Bu öğrenciler her gün ölüm tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor" diye tepkilerini dile getirdi.

Haberde de belirttiğimiz gibi Çifteler'e 3 kilometre uzaklıkta bulunan Erbap Mahallesi'nde yaşayan ve ilçe merkezindeki Yakup Kadri Karaosmanoğlu Ortaokulu, Gazi İlkokulu ile Şehit Osman Genç Teknik Endüstri Meslek Lisesi'nde giden öğrenciler, servis olmadığı için her gün ayaklarına poşet bağlayıp, ıssız ve çamurlu arazilerden geçerek, yürümek zorunda kalıyor.

Şimdi konuyla ilgili çeşitli açıklamalar geldi ve bu açıklamaları sizlerle paylaşmak istiyorum ve tek soru soruyorum, eğer bu geçen süreçte sorun çözülene kadar bir çocuğun ya da birden fazla çocuğun başına kötü bir durum gelirse sorumlu veya sorumlular kim olacak? Bu durum çok iyi düşünülmeli ve hemen yarından itibaren yetkililerce tedbirler hızlıca alınmalı. Acı bir tablo ile karşılaşmamak adına yetkilileri göreve davet ediyorum.

Konuyla ilgili ilk açıklama Eğitim-Sen Şube Başkanı Faik Alkan'dan geldi ve "Mevzuat gereği taşımalı sisteme tabi değiller. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün eli kolu bağlanmış durumda. Fakat öğrencinin üstün faydası gereği bu sorun mutlaka çözülmelidir. En kestirme çözüm belediyenin olanaklarının devreye girmesidir. Saat uygulamasının yarattığı olumsuzluk da var. Kışın o çocuklar karanlıkta nasıl okullara ulaşacaklar" diye konuştu.

Kaymakamlıktan yapılan açıklamada ise şu ifadelere yer verildi,

"Son günlerde ilçemizde bir mahallenin taşımalı eğitim kapsamına alınmadığına dair basında çıkan haberler üzerine açıklama yapılma gereği duymuştur. Taşımalı eğitim uygulaması okul bulunmayan uzak köy ve mahalleleri kapsamakta olup mevzuatta belirtilen şartları haiz olmayan bölgelerin bu kapsama alınması mümkün olmamaktır. Basına ve sosyal medyaya yansıyan olay aslen taşımalı eğitimle ilgili olmayıp, bir grup velinin özel servis talebinden ibarettir. Velilerin talepleri Kaymakamlığımızca titizlikle değerlendirilmiş olup söz konusu ailelilerin maddi durumlarının iyi olduğu, herhangi bir kamu kaynağının bu amaçla kullanılmasının mümkün olmadığı anlaşılmıştır. Konunun çözülmesi için alternatif arayışlar devam etmektedir" denildi.

İYİ Parti Eskişehir Milletvekili Dr. Arslan Kabukcuoğlu, çocukların 5 gün boyunca yaklaşık 4 kilometrelik güvenli olmayan yolu yürümek zorunda kalmasının insanın vicdanını titrettiğinin belirterek, "Devletimizin şefkat elinin, bu çocuklarımıza uzanması lazım. Bu çocuklar her gün toprak yollardan, tarlalardan geçip okullarına ulaşmak için bin bir zahmete katlanıyor. Bu durum, çocuklarımızın motivasyonunu azaltıyor. Ziyaretimiz sırasında bir ilkokul öğrencisiyle karşılaştım. Neden okula gitmediğini sorduğumda, yavrumuz, okula yürüyerek gittiği için bacaklarının ağrıdığını söylüyor. Tek bir çocuğumuzun eğitiminden mahrum kalması bizleri derinden yaralar. Durumu iyi olan birkaç ailemiz çocuklarını kendi imkânlarıyla okula bırakıyor. Lakin mali durumu iyi olmayan bir çocuğumuzun dahi taşınması devletimizin görevidir. Mevzuat takılıp, bu çocuklarımızı sistemin dışına itmek olmaz. Ailelerinin ve çocukların devletimize ulan güveni, itimadı sarsılmamalı. Çocuklarımızın eğitim sistemi içinde kalmasının ülkemize kazancının yanında okullara taşınma masrafının lafı bile olmaz. Böyle bir durumda bir de güvenlik sorunu doğuyor. Veliler, birkaç defa çocuklarının kaybolduğunu, başkaları tarafından evlerine getirdiğini söylediler" dedi.

Çifteler Belediye Başkanı Kadir Bıyık ise "Okul Servis Araçları Yönetmeliğinin 8.maddesinin 4.fıkrası gereği, veliler istemeleri halinde çocuklarını bu yönetmelikte belirtilen şartları taşıması kaydıyla herhangi bir taşımacıyla taşıtabilirler hükmü çerçevesinde taşıma işi gerçekleştirebilirler. Öğrenci taşıma işi Milli Eğitim Müdürlüğünün yetkisindedir.6360 sayılı kanun gereği şehir içi ulaşım Büyükşehir Belediyesinin uhdesi ve kontrolündedir. Yolcu taşınması servis hattı oluşturulması Eskişehir Büyükşehir belediyesi yetkisindedir. Her ne kadar önceki yıllarda İlçe Belediyemize ait 1983 model araçla öğrencilerimiz okullara taşınmış ise de bugüne gelindiğinde gerek aracın öğrenci taşıma standardına uygun olmaması gerekse de konunun belediyenin görev alanına girmiyor oluşu nedeni ile bu uygulamaya son verilmiştir. Öğrenci velileri ile görüşmelerimizde çözüm arayışlarımız devam etmekte olup, talep ettikleri özel öğrenci servisi yapmaya uygun bir aracın temini ile maddi durumu yerinde olmayan ailelere şahsımın maaşından yardımcı olunması dahil tüm alternatifler değerlendirilmektedir" dedi.