ÖZEL Ecem Firzeviç | Eskişehir Ekspres

2017 yılını değerlendirmek için önce 2016 yılına bakmak lazım. 2015-2016 yılında gerçekten bizim ülkemiz çok sıkıntılı günler geçirdi. Dolayısıyla 2017’ye ümitle baktık. Hassas ve duygusal olan halkımız bu hassaslığını ülkenin genel gidişatından etkilenmeyerek ticaretini yapar diye ümitle 2017 yılına girdik. Bu yıl ülkemizde kayda değer ciddi bir sıkıntımız olmadı. Dolayısıyla halkımıza da bir güven geldi.”

DIŞ GÜÇLERİN BASKISI: Şöyle bir sıkıntı yaşadık; dünyadaki ekonomik gelişmelerden ve Türkiye’nin dünyadaki konumundan dolayı bu gerek siyasi konumu gerekse ekonomik konumundan dolayı dış güçlerin ekonomik alanda ülkemize çok ciddi manada baskıları oldu. Türkiye gerçekten kendisine yetmeye çalışan gelişmeye çalışan büyümeye çalışan bir ülke.  Bunu fark eden bir takım dış unsurlar ekonomik olarak Türkiye’yi de bir baskı altına almaya çalıştılar. Tabi bunun etkisi dövizde girdilerde çok ciddi manada hissedilmeye başladı. Dış güçlerin baskısı nedeniyle dövizin, altının beklenmeyen yükselmesi gerçekleşti. Dolayısıyla bizim hammadde girdilerimizi, Ülkemizdeki ekonomik durumu belli olan orta tabakadaki vatandaşlarımızın gelir düzeyini de ciddi manada etkiledi. Hatta bunun 3’üncü çeyrekteki enflasyonun yüksek çıkması  bunun en büyük sebeplerinden biri. Dolayısıyla halkımız da alışverişte zorlanmaya başladı.

ESNAFIMIZIN İŞİ STABİL: İlkbaharda, yazın ve son bahara doğru esnafın durumu fena değildi, ama yine de bizim istediğimiz düzeyde olmadı. 2015-2016 yılına baktığımızda, ona göre nispeten ticaretimiz oldu. Kışın insanların birtakım masrafları artıyor, okul, doğalgaz ısınma, kışlık gıda masrafları gibi daha farklı eksende harcamaları gerçekleşiyor. Bunun neticesinde de esnafımızın işi kış sezonunda çok rantabıl değildi. Okullar açıldıktan sonra kış mevsimine evrilmeye başladığımızda da esnafımızın işi hakikaten durgun vaziyetteydi. Şuanda da durgun stabil. İnsanlar alması gereken ihtiyaçlarını alıyorlar, onunla gününü geçiriyorlar. Fiyatlar yükseldi ama insanların geliri de standart.

ESNAF TATİLLERDEN ETKİLENDİ: Esnafımızın işi şuanda çok istediğimiz gibi değil ama yazın düğünlerin olması, iki bayramın yaza gelmesi nedeniyle de işlerimiz biraz kıpırdadı. Bu sene şöyle bir şey oldu; birtakım insanlar kızacak ama hükümetimizin yaptığı 10 günlük gibi uzun bir bayram tatili uygulaması, bir de bu tatiller bayramdan öncesine denk gelmesinden dolayı insanlar bayram tatillerinde bayram alışverişlerinde de şehir dışına gittiler. Bu nedenle bizim esnafımızdan ciddi manada bir alışverişimiz oldu diyemeyiz ama diğer günlere göre yine de biraz farklılık arz etti. Yaz sezonu düğünlerde; düğün alışverişlerinde fiyatlar yükselince birtakım kısıtlamalara gittiler, alışverişlerini minimize ettiler. 2017 yılında umduğumuzu bulduk diyemem ama 2017 öncesi son iki yılda o kötü dönemlerin haricinde esnafımız yine de cüzi miktarda da olsa kazanç sağladı.

BİLEN ESNAF: Esnafımızın işlerinin geçen yıllara göre daha iyi olmasının sebeplerini söylerken şunu da etken olarak görmek lazım; Eskişehir esnafı ve Eskişehir halkı diğer illere göre kültür seviyesi çok farklı bir şehrimiz. Esnafımız da Eskişehir halkına uygun, halkın mantığına uygun, giyebileceğine uygun ürünleri de hep getirdi. Ürünlerini getirirken neyi göz önünde tuttu? Kaliteye baktı, günün modasına konseptine uygun ürünleri getirdi. Bunun yanında fiyat kalitesine, fiyat ederine, fiyat politikasına da çok ciddi manada uydu.

ESNAF DİRENİYOR: Bizim Eskişehir esnafımız çok yerleşik bir esnaf, bilen bir esnaf kaliteli de bir esnaf. Dolayısıyla halkın ne istediğini çok iyi bilebilen, takip edebilen de bir esnaf.  Bugün Türkiye’nin her yerinde AVM’ler olduğu gibi, Eskişehir’de de yürüyüş mesafesinde AVM’ler var. Buna rağmen; Eskişehir esnafı AVM’lere direniyor, iş yapmaya çalışıyor, para kazanmaya çalışıyor.

ZAFERE ULAŞACAK OLAN KÜÇÜK ESNAF: Eskişehir’de yürüme mesafesinde olan AVM’lere karşın bizim esnafımız da politikasından dolayı güçlenerek büyüyerek devam ediyor. Bu işte en sonunda kazançlı çıkacak, zafere ulaşacak olan da benim küçük esnafım.