ÖZEL Nevin Bulut Atak | Eskişehir Ekspres

2017 yılı İktidar ve Ana Muhalefet Partisi’nden çok MHP'nin konuşulduğu bir yıldı. Siz bu durumu neye bağlıyorsunuz?

15 Temmuz sürecinin yaşanılmasından dolayı, Milliyetçi Hareket Partisi Genel Başkanımız Sayın Dr. Devlet Bahçeli'nin devletimizin ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetinin yanında yer alması, ister istemez gündeme getirdi. Ülke siyasetine bu da etki yaptı, o da şehrimizde konuşuldu. Biz halkımızın içinde olduğumuz için ve hepimiz de Eskişehirli olduğumuz için ve daha da önemlisi bizim göreve gelme sürecimiz 13 Temmuz'du. 13 Temmuz'da genç bir ekiple göreve geldik. Çok çalıştık, Eskişehir'de bir tane vekilimiz vardı biliyorsunuz kaybettik Kasım seçimlerinde. Milletvekilimizin eksikliğine rağmen hiçbir ilçede ve merkezde belediyemiz olmamasına rağmen çok çalıştık. Bu da bizim kendi öz eleştirimizdir. Vatandaşımıza temas ettik. 50 yıllık yarım asırlık bir siyasi partiyiz. Biz bunları söylerken her zaman söylediğimiz bir kültür vardır bizde. Bu partinin bir tüzüğü vardır. Bizden önceki insanlara hep teşekkür ettik ama özeleştiri olarak baktığımız zaman da sadece vatandaşa seçim zamanı gitmişiz. Biz bunu siyaset gereği yapmıyoruz. Savunduğumuz değerlerden dolayı Türk Milliyetçisiyiz. Vatandaşa biraz daha zaman ayırmaya başladık.  Özellikle merkez ilçelerimiz bu yükü çok güzel aldılar.

Mahalle temsilcilerimiz tüm sorunlarla ilgileniyor

Göreve gelir gelmez, mahallelerde, köylerde birtakım çalışmalar yapmaya başladınız, bu çalışmaları anlatır mısınız?

Göreve geldiğimizde biliyorsunuz Büyükşehir yasasıyla beraber köylerimiz de mahalle oldu. 91 tane ilçemizde bizim mahallemiz var. Bu mahallelerimizin görevi aldığımızda yaklaşık 40 tanesinde mahalle temsilciliği vardı.  Şu anki mahalle temsilciliği sayımız 300 oldu.  Özellikle büyük mahallelerimiz, Şirintepe, Çamlıca, Uluönder taraflarında 7' şer tane mahalle temsilciliğimiz var. Mahalle temsilcileri genelde seçim zamanları sandık başlarına yazılsın akabinde çıkan seçim sonuçlarının parti ilçe merkezlerinin İl Teşkilatlarına getirilsin gibi bir yapı vardı. Biz bu şekilde çalışmıyoruz. Bizim mahalle temsilcimizin koordinatör sistemi vardır, bölge koordinatörlerimiz vardır. Biz Tepebaşı olarak Eskişehir'i 3’e böldük. Orada Teşkilat Başkanlarımız var. Her mahallede bunu da yeni yeni hayata geçirdik bayan mahalle temsilcilerimiz de var. Ayrıca Kadın Kolları Teşkilatımızı da kurduk. Bizim mahalle temsilcilerimizden koordinatörümüz mahalledeki bütün sorunlarla ilgilenir. Bir arkadaşımız mahalledeki üyelerimizden partililerimizle ilgilenir. Bir arkadaşımız mahallede bulunan Memleket Derneklerimiz var sosyal kültürel derneklerimiz var o derneklerle ilişkiler haline gelirler. Böyle bir sıcak temas yaptık yani vatandaşımıza indik ve Tepebaşı Belediyesinde biliyorsunuz 30 tane meclis üyesi var. Bizim Milliyetçi hareket partisi olarak bir tane meclis üyemiz var. Biz çalışmalarımıza bundan 4 ay önce başladık. Biz vatandaşımızın gidip sohbetini yapıp sorunları neyse dinlemeye çalışıyoruz. Bir tane meclis üyemizle o sorunları Belediye Partimizle, belediyemizle çözmeye çalışıyoruz. O mahalleyle ilgili sıkıntıları çözmeye çalışıyoruz. Onlardan aldığımız sonuçları da bir proje halinde hazırlayıp, inşallah Şubat ayında kendi Belediye Başkan Adayımızla ve Meclis üyelerimizle beraber o konu üzerinde projelerimizi hazırlayıp vatandaşımızın karşısına bu şekilde çıkacağız.

Töresi olan bir hareket

Sizce Partinizde MHP küskünleri diye bir kavram var mı? Varsa bu kişiler için neler söylemek istersiniz?  

Küskünler demek çok farklı bir konu. Bu hareket bir siyasi hareket ama töresi olan bir hareket. Rahmetli Başbuğumuzun kurmuş olduğu bir siyasi partidir. Başbuğumuzun bir sözü vardır '' İki emanetten birisi'' dir. Bunlardan birisi Ülkü Ocakları, birisi de MHP'dir.  Siyasi olarak bazı konularda yöneticileri eksik görebilirsiniz, söylemleri, projeleri eksik görebilirsiniz ama başta Genel Başkanımız ve Genel Merkezimiz olmak üzere, bu düsturda yetişen hiçbir yöneticiyi bu şekilde ülkücü diye tabir eden insanlar eleştirme hakkına sahip değildir. Başarısı varsa takdir edilir, başarısı varsa bu siyasi parti içerisinde bunun mücadelesi yapılır. 1992 yılında bizden ayrılan Büyük Birlik Partisi örneğini verebiliriz. Bize göre küskün diye bir şey yoktur, bizde küskün de yoktur. Herkes partidedir. Teşkilatlar dimdik ayaktadır. Sorduğunuz gibi, Eskişehir’de ne oldu da 1 senede MHP konuşulmaya başladı? Tüzük aynı tüzük,  Genel Başkanı aynı Genel Başkan, sadece yönetimlerin değişmesi. Biz de olaya şu açıdan bakıyoruz, daha önce görev yapan herkese çok teşekkür ediyoruz. Siyaset çok farklı bir yapı ama ilk defa Eskişehir’de ve Türkiye’de, tabandan gelen, teşkilatlardan gelen arkadaşlarımız göreve geldiler. Bu birlik ve beraberlik içerisinde oldu. Bütün teşkilatlarımız bir, bize bağlı olan sendikalarımız da. Biliyorsunuz Ülkü Ocaklarımızla her zaman beraberiz. Uygun bir çalışmamız var.

Hiçbir şey değişmedi

Siz MHP’de her şey aynı dediniz ama dışarıda bazı kesimlerce Devlet Bahçeli’nin çok değiştiği söyleniyor. Sizce değişti mi?

Hayır,  Devlet Bey değişmedi aslında. Devlet Beyi biz anlamaya başladık diye düşünüyorum. Çünkü söylemiş olduğu sözlerin hepsinde bir derinlik, ileri görüşlülük var. Gündemi hepimiz takip ettik ve 15 Temmuz süreciyle karşılaştık. 15 Temmuz sürecindeki Devletin içerisindeki yapılanmayı, Genel Başkanımız geçmiş tarihlerde dile getirmişti, uyarmıştı. Ama maalesef bu süreci yaşadığında bizim haklı olduğumuz süreci ortaya çıktı. Akabinde biliyorsunuz bir çözüm süreci adında bir çözülme süreci olduğunu değerlendirdik biz memlekette. O konuda da dediğimiz yere gelindi. İşte son günlerde Amerika’da görülmekte olan bir duruşma var Rıza Zarrab olayı. Bunu sosyal medyadan da Ülke siyasetinden de takip ediyoruz. O şahıs hakkında da gereken şeyi yaklaşık 1 sene 1 buçuk sene önce kendisi dile getirmişti. Aslında Devlet Bey’in dediği şeyler çıkmaya başladı diye değerlendirebiliriz.

Trafik en büyük sorun

Sizce şehrimizin en önemli sorunu nedir?

En büyük sorun trafik. Bölge bölge ayırırsak Odunpazarı ilçesinin dokusuyla Tepebaşı ilçesinin dokusu farklı ama şehir merkezindeki sorunlardan bir tanesi trafik sorunu. Biz ilçelerimizde sorumluluk alanımızdaki mahallelere gittiğimizde siyasi olan bazı sıkıntılarımız da var. Bu sıkıntılarda İktidar Partisindeki yönetim ile belediye yönetimi arasındaki sıkıntıyı vatandaş çekiyor görüyoruz. Bunu biz önceden biliyorduk ne kadar gerçekçi olur bilmiyorum ama gittiğimiz mahallelerde birebir yaşıyoruz söylemlerle. Burada o siyasi partiye az oy çıktıysa, o siyasi partinin oraya eğilimi olmadığını, yönetimin oraya ağırlık vermediğini görüyoruz. Trafik sorunu var, otopark sorunu var. Şehirde Belediyecilik anlamında elimizde bir sihirli değnek yok. Her şeyi değiştiremeyebiliriz ama yapılması gereken lokal çalışmalar da var. Biz de MHP olarak ondan dolayı bölge bölge lokal olarak çalışma yapıp ona göre bir program belirlemeye çalışıyoruz. İl başkanlığımızda yerel hizmetlerden sorumlu bir komisyonumuz var. Onlar bu planlamayı hazırlayacaklar ve hangi siyasi partiye sorarsanız sorun onlar da aynı şekilde trafik diyorlar. Mesela biz ilçemizde özellikle şunlara şahit olduk. Büyükşehir yasasından dolayı köylerimiz hala köy durumunda. O çok büyük bir sıkıntı. Sadece Belediyeye hizmet olarak ne yapmışlar, oraya otobüs seferi koymuşlar, çöp tenekesi koymuşlar, şebeke suyunda sıkıntı var. Bu ülkenin Tarım Politikası sıkıntısı olabilir ama mesela oradaki vatandaş bir çivi çakamıyor, hayvanının barınağını yapamıyor, inşaat işi yapamıyor bu da çok büyük bir sıkıntı. Birden olan bir yasaydı, yollarında bir bozukluk var ayrı bir konudur. İçme suyunda şebekede bir sıkıntı vardır sadece mahal olarak gözüküyor ve bunlar da şehre en yakın mahalleler. Çünkü Türkiye’de bildiğim kadarıyla şehir nüfusunun toplandığı tek bir il var o da Eskişehir. İlçelerimiz çok ufak. Aynı sıkıntı ilçedeki arkadaşlarımızda da var ama bizim özellikle bu bölgede gördüğümüz Tepebaşı bölgesindeki köylerimizde yeni nesil mahallelerde gördüğümüz hayvancılık üzerine Belediye’nin ruhsat vermemesi, herhangi bir şeye izin vermemesinden dolayı vatandaşımız ister istemez kaçak yapılanmaya doğru yöneliyor, vergiden de uzak olmuş oluyor, bu da hepimizi etkiliyor.

Her yere talibiz

MHP’nin önümüzdeki süreçte projeleri hedefleri nelerdir?

MHP’nin Eskişehir’deki hedefi, Kasım seçimlerinde kaybettiğimiz bir tane vekilimiz vardı, o vekilimizi tekrardan almak, ikinci vekilimizi çıkartmak, onun mücadelesini vermek. Eskişehir’de 14 ilçemizin, 14’ünde  Büyükşehir başta olmak üzere bütün Belediye Başkanlıklarına talibiz. Bu konuda kendimizi özellikle merkez ilçelerde biraz daha şanslı görüyoruz. Belirttiğim gibi her mahalle lokal olarak eksikleri nedir, bu konuyla ilgili planlama yapıp biz Tepebaşı Belediye Başkanlığını almak istiyoruz. Bu konuda gerçekten azimle çalışıyoruz. Çünkü insanların doğumunda hatta doğum öncesinden ölümüne kadar bütün hizmetlerin Belediyede olduğunu düşünüyoruz. Türkiye’de yaklaşık 400 tane MHP’nin Belediyesi var, Büyükşehirler, ilçeler olmak üzere ve araştırdığımıza göre de bu belediyelerin çok iyi çalıştıklarını görüyoruz. Bu konuda da Genel Başkanımız daha önce bir program yapmıştı, bütün Belediye başkanlarımızı bir araya toplamıştı. Biz sadece Ülkücü hareket Milliyetçi hareket tamam devletimizin yanındayız, milletimize sevdalı değil kara sevdalıyız ama sadece Ülkenin milli konularında hassasiyet gören bir parti değiliz, yetişmiş kadrolarımız var, sağlık politikalarımız ona göre. Milli eğitim politikalarımız ona göre. Yer hizmetleri hep örneğini söylüyoruz çok güzel çalışmalar var Belediye Başkanlığımızda. Biz her yere talibiz. O konuda da bundan sonraki çalışmalarımızı hem basınımız hem hemşehrimizle paylaşacağız. MHP Eskişehir’de belediye yapamaz anlayışı var. Projelerimizle bu anlayışı yıkacağız.