Son dönemde sizlerin de bildiği gibi pandemi dönemi hayatımıza ‘yeni normal’ kavramı yerleşmiş durumdadır.  Birçok alanda değişimler söz konusu; Sağlık, eğitim, ticaret gibi. 

Hayatımızın önemli bir bölümü olan eğitim alanı içinde aynı bilinmemezlik geçerlidir. Aktif okullu dönemde bile yer yer yaşanan adaptasyon problemleri, yeni normal okul hayatı için de bir bilinmezlik… Ancak bu süreç için en öncelikli yapılması gereken davranışlardan bir tanesi uzun süreli plan kurmamak ve kısa süreli planlarla hareket etmeye gayret göstermek gerekmemektedir. Uzun süreli plan yapmak bazı hayal kırıklıklarına sebep olabilir. Güncel dönemimizde sağlık koşullarımıza uygun hareket etmek öncelik olduğundan davranış çizelgemizi o yönde değiştirmeliyiz. 

Uzaktan eğitim okul sisteminde, öncelikle ailelerin tutum ve davranışları oldukça önemlidir. Aileler bu eğitim sistemine ne kadar hazır ise; çocukları da hazırlamaları o kadar işlevsel olacaktır. Uzaktan eğitim sistemi çok alışık olmadığımız ve teknolojik aletlere eğitim için daha az yer verdiğimiz bir dönemdeydik. Ancak bu süreçle birlikte, televizyon, tablet, telefon kullanımının daha fazla yer alması bazı problemleri beraberinde getirebilir. Teknolojik aletlerin kullanımının yönetimi iyi yapılmazsa hem ruhsal hemde fizyolojik problemler yaşanılabilir. Bu süreç için kullanım alanlarını iyi belirlemek ve kullanım araçlarının anne-baba kontrolünde olması son derece önemlidir. 

Okullu dönemde ki gibi hocasına soru sormak ve yanında ki arkadaşıyla etkileşimde bulunmak olmayacağından, ders öncesi çalışmak ve hazırlık yapmak faydalı olacaktır. 

Ailelerin bu dönemde ki ders başarı ölçütlerinde çocuklarından beklentilerini daha gerçekçi bir seviyede tutmaları gerekmektedir. Beklentilerin aynı şekilde devam etmesi yerine beklentilerin düşürülmesi daha uygun olacaktır. 

Ev içinde ders çalışma sistemi, okullu dönemdeki program gibi uygulanmalıdır. Ders saati, teneffüs saati gibi olmalıdır. Sadece okul programı değil ev içi aktivitelerin de aynı sistemli bir düzende gitmesi için özveri gösterilmelidir. 

Öğrenme şeklinin teknolojik aletleri ne kadar iyi kullandığıyla  ilgisi olmadığı bilinmelidir. Çocukların bireysel davranışlarının öğrenmede en etkili durum olduğu unutulmamalıdır. 

Çocukların okullu dönem gibi onlara bir alan oluşturulmalıdır. Etrafında onu manipüle edecek eşyalar kaldırılmalıdır.