CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer Çiftlik Bank adı kullanılarak binlerce yurttaşın milyonlarca lira dolandırılması olayını Meclis gündemine taşıyarak, ihmali olan kamu kurumlarının ve yöneticilerinin saptanması ve yurttaşların mağduriyetlerin araştırılarak, giderilmesi için Meclis araştırması istedi. 

Çiftlik Bankta 77 bin 843 yurttaşın 511,7 milyon lira dolandırıldığına dikkat çeken Çakırözer, yüksek vaatlerle yurttaşları kandırıp ön görülebilir mağduriyetler yaratan bu sitelerin denetlenmesi sürecinde hükümet yetkililerinin hiçbir şey yapmadığını belirterek, eleştirilerde bulundu. Çakırözer, “ Çiftlik Bank sitesi başbakanın, bakanın herkesin gözü önünde kurulmuştur. Binlerce yurttaşımız milyonlarca lira dolandırılırken SPK, BDDK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı seyretmiştir. Herkes bu dolandırıcılığa göz yummuştur” dedi. 

DEVLET KURUMLARININ İHMALİ VAR: Kamuoyunda Çiftlik Bank olarak bilinen bir sistem kurarak, internet üzerinden topladığı milyonlarca lirayla binlerce kişinin dolandırılması olayını Meclis gündemine taşıyan CHP’li Çakırözer, Çiftlik Bank’ta yaşanan dolandırıcılık sürecinde ihmali olan kamu kurum ve yöneticilerinin saptanarak, yaşanan mağduriyetlerin giderilmesini istedi. 

‘BANKA’ İSMİNİ RAHATLIKLA KULLANABİLDİLERÇiftlik Bank adı altında kurulan bir sistem ile binlerce yurttaş dolandırılırken, hükümet yetkililerinin göz yumduğunu belirten Çakırözer, “Türkiye’de ‘banka’ isim hakkı kadar önemli bir şey yokken bu insanlar banka ismini unvan olarak kullanmıştır. 77 bin yurttaşımızdan 500 milyon lira toplanırken herkes göz yummuştur. Yurttaşlarımızın mağduriyeti araştırılıp giderilmeli, hükümet yetkilileri çıkıp halka hesap vermelidir” dedi.

SANAL ÇİFTLİKLER DEĞİL, GERÇEK ÇİFTÇİLER KORUNMALIÇiftlik Bank adı ile yaratılan binlerce yurttaşın dolandırılması sürecinde olabilirliği ön görülen mağduriyetlere karşı sorumluluğunu yerine getirmeyenler hakkında gereğinin yapılmasını isteyen Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:

 “Çiftlik Bank mağdurları mağduriyetlerinin giderilmesi için yasal mercilere başvuruda bulunmaya başlarken, çok sayıda mağdurun ikinci kez dolandırıldığı ilişkin haberler de kamuoyuna yansıdı. Bu çok vahim bir durum. Tüm bunlar yaşanırken ön görülebilen bu mağduriyetlere karşı önlem alınmadığı görülen hükümet yetkilileri bunun yerine yurtdışından hayvan ihraç etmektedir. Türkiye’nin asıl ihtiyacı sanal çiftlikler değil; mera ve yaylaların korunması, ülke tarım ve hayvancılığının, gerçek çiftçinin desteklenmesidir. ”

DERHAL ÖNLEM ALINMALI: Türkiye’de geçmişte de buna benzer mağduriyetlerin yaşandığını hatırlatan Çakırözer, “500 milyondan fazla para topladığı belirtilen şahsın şu an nerede olduğu bilinmiyor. Binlerce mağdur var. Uzmanlar oyunun sonralarının saadet zincirine dönüştüğünü, sistemin kurucularının kazancın somut olduğunu göstermek adına çeşitli illerde bazı çiftlik ile dükkanlar açtığını aktarıyor. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi Çiftlik Bank’a benzer 11 kuruluş olduğunu belirtti. Bu açıklamalar sonrasında yeni bir dolandırıcılığın ve mağduriyetin yaşanmaması için derhal önlem alınmalıdır” dedi.