CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, Milli Eğitim Bakanlığı’nın okullarda “Değerler Eğitimi” vermeleri için protokol imzaladığı Türkiye Gençlik Vakfı’nın (TÜGVA),  “Karşı cinsle konuşmaktan kaçının. Karşı cinsi yok sayın” gibi tavsiyelerin yer aldığı Fikirname isimli dergisini Meclis gündemine taşıdı. Çakırözer, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’a, “Siz bu görüşlere katılıyor musunuz? Çocuklarımızı, onların gencecik zihinlerini bu çağdışı, gerici  anlayışa mı emanet ediyorsunuz?” sorularını yöneltti. Çakırözer bu görüşler ışığında TÜGVA ile yapılan protokolün de iptal edilip edilmeyeceğini sordu.  

KARŞI CİNSİ YOK SAYIN: TÜGVA’nın yayın organı Fikirname dergisinin Aralık-Ocak sayısında yer alan ‘Karşı cins rehberi’ başlıklı yazıda ‘Okullarda kızlı erkekli ortamlardan uzak durun. Karşı cinsi yok sayın’ gibi ifadelere dikkat çeken Çakırözer, yazıyı Meclis gündemine taşıdı. 

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın yanıtlaması talebiyle verdiği soru önergesinde Çakırözer, TÜGVA’nın Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Değerler Eğitimi ve Sosyal Kültürel Etkinlikler’ protokolü ile ‘Milli, manevi, ahlaki, insani ve kültürel değerlerin kazandırılması’ amacıyla okullarda öğrencilere kolaylıkla ulaşabildiğini hatırlattı. Çakırözer, önergesinde TÜGVA’nın yayın organı olan dergide yer alan “Kadınla erkeğin tokalaşmasının caiz olmadığı, karşı cins ile ilişkinin ulaşacağı son tehlikenin zina olduğu, zaruri bir durum olmadıkça karşı cins ile konuşmaktan kaçınmak gerektiği, yok saymak gerektiği çünkü muhabbetin nereye kadar gideceğini kestirmenin zor olduğu...” gibi ifadelere dikkat çekti. 

ÇOCUKLARIMIZI BU ZİHNİYETE Mİ EMANET?Bakan Yılmaz’a “Okullarda kızlı erkekli ortamlardan uzak durun. Karşı cinsi yok sayın” gibi görüşlere katılıp katılmadığı sorusunu yönelten Çakırözer, “Siz çocuklarımızın bu bakış ile mi eğitilmesinden yanasınız? Okullarda milyonlarca çocuğumuzu, gencimizi, onları  sadece cinsel obje gibi gören ve aralarındaki her kardeşçe, arkadaşça iletişimi yok sayarak haram olarak nitelendiren bu yazıdaki gibi çağdışı, gerici zihniyete mi emanet ediyorsunuz?” ifadelerine yer verdi.

PROTOKOL İPTAL EDİLECEK Mi?Çakırözer’in yanıtlamasını istediği sorular şöyle:

  • TÜGVA’nın okullarda faaliyet gerçekleşmesinin önünü açan “Değerler Eğitimi ve Sosyal Kültürel Etkinlikler” protokolü bu yazı sonrasında hiçbir şey olmamış gibi devam mı edecektir?
  • TÜGVA ile yapılan protokolün böyle bir anlayış karşısında Bakanlığınızca gözden geçirilerek iptal edilmesi gerekmez mi?
  • Bu derginin Türkiye’de Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda dağıtımı yapılmış mıdır?
  • Eğer dağıtımı yapıldıysa toplatılmasına ilişkin herhangi bir işlem yapılacak mıdır?
  • TÜGVA’nın yayın organı olarak bilinen bu derginin okullara yakın kafe ve kantinlerde zorla satıldığı, sattırıldığı iddiaları doğru mudur?

KARŞI CİNS REHBERİNDEKi TAVSİYELER: TÜGVA tarafından yayınlanan Fikirname isimli derginin Aralık Ocak sayısında yer alan Karşı Cins Rehberi isimli yazıda şu tavsiyeler yer aldı: 

  • Kadınla erkeğin tokalaşmasının caiz olmadığı; 
  • Karşı cins ile ilişkinin ulaşacağı son tehlikenin zina olduğu;
  •  Zaruri bir durum olmadıkça karşı cins ile konuşmaktan kaçınmak gerektiği çünkü ‘muhabbetin nereye kadar gideceğini kestirmenin zor olduğu; 
  •  Mecburen muhatap olacağımız karşı cinsle gerektiği kadar ve ciddiyetimizi takınarak konuşmamız gerektiği; 
  •  İnternet üzerinden yazışarak yapılan tüm münasebetlerin bizi çekebileceği yer bakımından çok tehlikeli olduğu ve şakasına bile yaklaşılmaması gerektiği;
  • Karşı cins ile ilişkiler konusunda gevşek davranışlarda bulunanları ciddi bir şekilde uyarmak ve hatada ısrar edenle arkadaşlığımızı bitirmemiz gerektiği; 
  • Sınıf ve okullarda zorunlu olarak karşı cins ile beraber bulunma ortamlarımızda onları yok gibi hissedip işimize bakmamızın uygun olduğu;
  •  Fakülte ve sınıflarda yapılan kız-erkek toplu görüşmeler veya programlara katılmaktan sakınmamız gerektiği;
  • Mahrem ve namahrem kavramları tanımlanarak erkekler için ‘Amca, dayı, teyze ve hala kızları ile’ ; kızlar için ise ‘amca, dayı, teyze ve hala oğulları ile’ evlenebileceği ima edilmekte