Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, her yıl gerçekleştirdiği ‘hesap veriyoruz’ toplantılarına, belediye başkanı seçilmesinin 4’üncü yılında ‘4. Yıl Faaliyet Değerlendirme Toplantısı’ ile devam etti. 

Turunç Otel’de gerçekleşen ‘4. Yıl Faaliyet Değerlendirme Toplantısı’na CHP Eskişehir Milletvekilleri Utku Çakırözer ve Cemal Okan Yüksel, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, CHP İl Başkanı Sinan Özkar, CHP Odunpazarı İlçe Başkanı Akın Sallarel’in yanı sıra demokratik kitle örgütleri, meslek odaları temsilcileri ile sendika başkanları ve muhtarlar katıldı. Yoğun katılımla gerçekleşen toplantıda Başkan Kurt, 4 yılın hesabını verdi. 

Toplantıda; katılımcılara Odunpazarı Belediyesi’nin 4 yıl boyunca gerçekleştirdiği projelerin yer aldığı kitap ile çeşitli gerekçelerle engellenen proje ve hizmetlerin belgeleriyle yer aldığı 2 ayrı kitap dağıtıldı. 

Başkan Kurt gerçekleştirdiği konuşmada şunları söyledi: 

“2018 yılındayız ve 2018 yılında belediyecilik, artık klasik belediyecilik olmaktan çıktı. Bizim amacımız sosyal demokrat,  toplumcu, katılımcı bir belediye yaratmak. Bunu yaratırken bütün demokratik kitle örgütleriyle işbirliği içindeyiz. Pek çok çalışmamızı demokratik kitle örgütleri ile birlikte yapıyoruz. Hatta bu demokratik kitle örgütlerinin bu işlerin önüne geçmesi gerektiğini savunuyoruz.

4 yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz çalışmaların hepsinde Odunpazarlı hemşehrilerimizin sesine kulak verdik, çoğu zaman da onların sesi olduk.  Bugün gelinen noktada Odunpazarı’nda yaşanan büyük değişim 7’den 70’e tüm insanların yüzlerini güldürüyor, umutlarını arttırıyor. Odunpazarlı hemşehrilerimiz geleceğe daha umutla bakıyor.  Biz, Odunpazarı Belediyesi’ni sosyal demokrat, şeffaf, katılımcı, halkçı bir anlayışla yönetiyoruz. 

Çalışmalarımızda her zaman toplumun dezavantajlı gruplarına öncelik tanıdık. Özellikle kadınlar, çocuklar, engelliler, yaşlılar ve yoksullar ile ilgili dikkat çeken çalışmalara imza attık.

Görme engelli bireyler için bina girişi ve tüm katlara ‘hissedilebilir yüzey’ yerleştirdik. Binadaki tabelaları onların da okuyabileceği gibi değiştirdik. Belediye de çalışan personelin işitme ya da konuşma engelli bireyler ile daha rahat iletişim kurabilmesi için belediye personeline işaret dili dersleri verdik. Her müdürlükten en az bir personelimiz işaret dili biliyor. Gün Sazak Caddesi’nde 6 bin 985 m2’lik bir alana Engelsiz Park yaptık. Ayrıca ilçe genelinde yapılan birçok parkta engelli bireyler için yapılmış özel alanlar bulunuyor. 

Odunpazarı Belediyesi olarak, engelli bireyler ile ilgili çalışmalarımıza devam ediyoruz. Engelli bireyler için hayata geçirmeye hazırlandığımız projelerden biri de “Engelsiz Kültür Sanat Merkezi”. Seramik Park’ta yer alan Engelsiz Kültür ve Sanat Merkezi’nde çeşitli atölye çalışmaları gerçekleştirilecek. Çocuklar bu atölyelere aileleri veya öğretmeleri ile gelirken; bu atölyelerde dans, halk oyunları, seramik, el sanatları ve spor gibi grup etkinlikleri yapılacak. Kütüphane ve kafeteryası da olacak olan Engelsiz Kültür Sanat Merkezi, engelli bireylere istihdam da sağlayacak. Engelsiz Kültür Sanat Merkezi’nde aynı zamanda engelli ailelerine psikolojik danışmanlık hizmetleri verilecek. 

Çocuklarımız ve gençlerimiz ülkemizin aydınlık geleceği. Onların eğitimi Türkiye için hayati önem taşıyor. Odunpazarı Belediyesi olarak bizler bunun bilincindeyiz ve bu nedenle de Türkiye’nin aydınlık yarınlarına yatırım yapıyoruz.  Ihlamurkent Oyunpazarı Kreş ve Gündüz Bakımevi, Emek Oyuncak Kütüphanesi, Zeytindalı Çocuk Merkezi, Atiye Aykanat Çocuk Kütüphanesi ve Nar Tanem Oyun Evinde; çocukların sosyalleşmelerine, gelişimlerine katkı sağlayacak programlar uyguluyoruz.  Çocuklarımız haklarını öğrenebilsinler diye Resimli Çocuk Hakları Kitabı hazırladık. Bu kitabı hem Eskişehir’de hem de Türkiye’nin birçok ilinde ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çocuklara ulaştırdık. Çocukların gelişimi ve sosyalleşmesi için Çocuk Sinema Günleri, Çocuk Tiyatro Oyunları gibi birçok faaliyet gerçekleştiriyoruz.

Satrancın çocukların zihinsel gelişimindeki öneminin bilincindeyiz. Bu nedenle Çocuk, Halk ve Gençlik Merkezlerinde çocuklara satranç öğretiyoruz ve satranç turnuvaları düzenliyoruz. 

Çocuklar, yaz aylarını daha verimli geçirsin; tatil yaparken de kendilerini geliştirsin diye Spor İşleri Müdürlüğümüz spor okulları açıyor. Voleybol, basketbol, futbol, taekwando gibi çok sayıda branşta açtığımız yaz ve kış okullarına binin üzerinde çocuğumuz katıldı.

Gençlerimiz… 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ülkemizi emanet ettiği gençler bir araya gelsin, birlikte fikir üretsin, araştırsın, okuyup yazsın diye projeler geliştirdik. Emek ve Büyükdere Mahallesi’nde Gençlik Merkezleri açtık. 

Odunpazarı Belediyesi’nin yeni projelerden biri de “Genç Durak”.  Önümüzdeki günlerde açılışı yapılacak olan Genç Durak, Şehit Turgay Topsakaloğlu Spor Parkı’nın yanında bulunuyor. Genç Durak, etrafında bulunan liseler nedeniyle öğrencilerin öğle aralarını değerlendirebileceği, okul çıkışında birlikte vakit geçirebileceği ve hafta sonlarında ise çeşitli aktiviteler ile bir araya gelebileceği bir merkez olacak. 

Değerli dostlar;

Kadınlara yönelik yerel ve sosyal politikalar üretmek, projeler geliştirmek, kadınların yanında tüm dezavantajlı grupların belediye hizmetlerinden eşit olarak yararlanmalarını amaçlayan Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğümüz geride bıraktığımız 4 yılda; rehberlik ve danışmanlık hizmetleri, sosyal yardımlar, eğitim destek programları, kadın sağlığı eğitim programları, sosyal ve kültürel faaliyetler, psiko-sosyal faaliyetler ve sağlık hizmetleri ile Odunpazarlı hemşehrilerimize hizmet veriyor. 

Odunpazarı Belediyesi, kadınların sosyal ve ekonomik hayatta aktif olarak yer edinmeleri için Kadın El Sanatları Pazarı (OKEP), Sanat ve Meslek Edindirme Kursları (OMEK), Halk Merkezleri’nde çalışmalar yürütüyor. 2018 yılında bu çalışmalarına Odunpazarı Kadın Kooperatifi, 0-6 Yaş Grubu Çocuk Bakıcılığı ve Etkinlikleri Sertifika Programı ile Yaşlı ve Engelli Bakıcılığı Sertifika Programı da eklendi.

Göreve geldiğimiz günden beri “Kadınları ve çocukları mutlu bir Odunpazarı” sloganını benimsedik. Odunpazarı Belediyesi olarak 11 ayrı mahallede açtığımız 11 Halk Merkezi ve 19 Halk Kütüphanesi ile başta kadınlarımız, çocuklarımız ve gençlerimiz olmak üzere tüm Eskişehirli hemşehrilerimize hizmet vermeye devam ediyoruz. Kütüphanelerimizde yaklaşık olarak 20 bin kişiye hizmet verdik. 

Bu saydığımız halk merkezleri ve halk kütüphanelerimizde çocuklar, kadınlar ve gençler için eğitici atölyeler düzenliyor; çocukların ve gençlerin geleceğine yatırım yaparken, kadınların ise ev ekonomisine katkı sağlamalarına yardımcı oluyoruz. 

Bugün itibari ile Halk ve Gençlik Merkezlerimizde 4 Yılda, yaklaşık 51 branşta yüzde 98’i kadın ve çocuk olmak üzere toplam 18 bin 870 kişi sürekli ve düzenli hizmet aldı. OMEK ile birlikte bu sayı 31 bin 486 kişidir.

Yaşlılarımız, çınarlarımız… 

Gençlerimiz kadar yaşlılarımıza da destek oluyoruz. Sağlık Odunpazarı ile Evinizde (SOBE) projesi ile Odunpazarı sınırlarında yaşayan 65 yaş ve üzeri bireylere yaşadıkları ortamda sağlık hizmeti veriyoruz. Kurulduğu günden bugüne kadar binlerce kişiye ulaşan SOBE, kişisel bakım ihtiyaçları, banyo ve sağlık desteğinin yanı sıra tadilat, boya – badana ve gıda yardımı da yaptı.

Yaşlıların ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için Emek Mahallesi’nde bulunan Zümrüt Park içine inşa ettiğimiz Koca Çınar Yaşam Merkezi’nde yaşlıların fiziksel ve ruhsal durumlarına bağlı olarak; beceri ve el sanatları çalışmaları, sağlıklı yaşam- beslenme desteği, bireylerin hayatına anlam katabilecek programlar, kütüphane, sosyal faaliyetler üzerine çalışmalar yapıyoruz.

Halkçı belediyecilik… 

Bunun en iyi örneklerinden biri de “insan onuruna yakışır bir yardım modeli” olan ve açılmasından bu yana Türkiye’ye örnek olarak gösterilen Halk Market ve Halk Kart uygulaması.  İhtiyaç sahibi vatandaşlara erzak kolisi göndermek yerine, ihtiyaç duydukları ürünleri kendilerinin seçmesinin sağlandığı sosyal yardım modeli olan Halk Marketten her ay 

784 aile düzenli olarak yararlanıyor. Toplumsal dayanışmanın en iyi örneklerinden biri olan Aşevi ile Odunpazarı Belediyesi, günlük 2427 kişiye sıcak yemek yardımı yapıyor. Bir konuya daha dikkatinizi çekmek istiyorum. Odunpazarı Belediyesi kendi imkanları ile inşa ettiği Aşevinde, herhangi bir afet durumunda 15 bin kişiye aynı anda sıcak yemek çıkarabilecek. 

2018 yılında Eskişehir Demiryolu İş Sendikası Mensupları Tüketim Kooperatifi (EDİ-KOOP) ile protokol imzalayarak Odunpazarı Bölgesi’nde yaşayan vatandaşların alışveriş yaparken kasada indirim kazanmasını sağladık. 

Değerli arkadaşlar;

Odunpazarı Belediyesi olarak, insana olduğu kadar doğaya, çevreye ve hayvanlara saygı duyan bir anlayışı benimsiyoruz. 4 yılda gerçekleştirdiğimiz ve gerçekleştireceğimiz projelerde de bu anlayış doğrultusunda hareket ettik, etmeye de devam edeceğiz. Bizim dönemimizde kurulan Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ve gerçekleştirdiği çalışmalar bu anlayışın en güzel örneklerinden biri. Göreve geldiğimiz günden bu güne kadar Kırsal Hizmetler Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren Hayvan Sağlık Merkezi tarafından 5 bin 606 hayvan kısırlaştırılmış, gerekli tedavisi yapılmış ve rehabilite edilmiş, 4 yılda bin 474 sokak hayvanı sahiplendirilmiştir. 2016 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan protokol kapsamında Odunpazarı ilçe merkezi ve Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı 12 ilçe ile merkez ve mahallerinde; sokak hayvanları toplanmış, kısırlaştırılmış, aşılanmış, gerekli tedavileri yapılmış ve rehabilite edilmiştir. Büyükşehir Belediyesi ile imzalanan bu protokol gereği; talepte bulunan Han, Mahmudiye, Sivrihisar, Mihalıççık, İnönü, Seyitgazi, Sarıcakaya, Alpu ile de protokol imzalanarak bu ilçelerdeki sahipsiz sokak köpeklerinin kısırlaştırılması rehabilitasyonu ve kayıt altına alınmasına yönelik çalışmalar yapıyoruz.

Güvercinköy…

75. Yıl Mahallesi’nde yer alan EMKO Sanayi Sitesi içine inşa edilen Güvercinköy’de 2018 yılında çalışmalar tamamlandı. Dünya’da ilk olma özelliği de taşıyan Güvercinköy, 23.600 m2 alan üzerine inşa edildi. Güvercinköy’de 136 kümes ve yaklaşık 3 bin güvercin bulunuyor.Solucan Gübresi Üretim Tesisi…

Örnek gösterilen çalışmalarımızdan biri de Solucan Gübresi Üretim Tesisi. Kimyasal gübre kullanılması sonucunda artan toprak kirlenmesinin önüne geçilmesi için hazırlanan Solucan Gübresi Üretim Tesisleri’nde yüzde 100 organik gübre olan solucan gübresi üretiliyor. Odunpazarı Belediyesi, solucan gübresini çöpe giden meyve sebzenin geri dönüşümünde, kırsal mahallelerde ciddi sıkıntı olan hayvansal gübrelerin geri dönüşümünde bir çözüm olarak kullanmayı planlıyor.

Arıköy…

Bir ilke daha imza atarak “ARIKÖY” projesini hayata geçireceğiz. Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği ve Kırsal Hizmetler Müdürlüğümüzün ortak yürüttüğü bir proje olan “ARIKÖY” de 350 metrekarelik bir eğitim binası, 5 dekar alan üzerine kurulu çiçek deneme alanları, arıcılık alanları ve Apiterapi merkezi yer alacak. Vadi içerisinde oluşturulacak Bal Ormanları’nda 1600 kovana kadar arı beslenebilecek.

Fidan Üretim Merkezi…

Çavlum Mahallesine Fidan Üretim Merkezi yaptık.  230 bin 116 m2’lik bir alanı kaplayan merkezde, hazır rulo çim üretim alanı, 2 bin 100 m2 kapalı bitki üretim alanı (sera), elektrik-su tesisatı ile birlikte idare binası, sulama kuyuları ve açık bitki üretim alanı bulunuyor. Fidan Üretim Merkezi’nde ilk olarak 29 bin m2 hazır rulo çim üretildi. Üretilen bu hazır rulo çim ise  Odunpazarı Belediyesi’nin park ve yeşil alan çalışmalarında kullanılıyor.

Değerli dostlar;

Kentlerimiz giderek betonlaşıyor, yeşil alanlarımız da giderek azalıyor. Odunpazarlı hemşehrilerimizi betonlaşmadan kurtararak, rahat bir nefes almalarını sağlamak için Park ve Bahçeler Müdürlüğü 4 yılda 809 bin m2 yeşil alan yaptı, 370 bin m2 yeni ağaçlandırma alanı yaptı ve ıslah etti. 4 yılda; 69 adet çocuk oyun alanı, 69 adet spor alanı, 986 adet sokakta mevsimsel budama çalışmaları, kırsal mahallelere ise 28 adet park ve spor alanı yaptık. Uğur Mumcu Parkı, Vadişehir Mahallesi Tekinalp Sokak Parkı, Basın Parkı, Öğretmenler Parkı, Türkmentokat Cafer Sayılır Parkı, Köy Enstitüleri Parkları, Noterler Parkı, Selami Vardar Halk Merkezi ve Parkı, Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldiğimiz 4 yıl boyunca Odunpazarı’na kazandırdığımız parkların başlıcaları…

En önemli projelerimizden biri; Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi.   

Hamamyolu Caddesi’nde bulunan Sebahattin Günday Parkı, uygulanan Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi sonrasında yenilendi. 2017’de Londra’da yapılan dünyanın en önemli mimarlık yarışmasında “Yılın Kentsel Tasarım Projesi” seçilen Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projesi ile Hamamyolu Caddesi şehrin yeni cazibe merkezi haline geldi. Eskişehir’de yaşayan vatandaşlarımıza ve şehri ziyarete gelen yerli ve yabancı turistlere hizmet veren parkta; oturma alanları, kafeteryalar, müze alanı ve havuzların yanı sıra, interaktif çocuk oyun alanları ve trambolin ile farklı yaş gruplarına hitap eden alanlar oluşturuldu. Çeşitli peyzaj ve zemin düzenlemeleriyle çalışma sonrasında Hamamyolu Caddesinin ve Sebahattin Günday Parkı’nın bütünlüğü sağlandı. Ayrıca Hamamyolu Caddesinde yer alan anıt ağaç, özel projelendirme çalışması yapılarak korundu.

Her zaman altını çizerek vurguladığımız ve iddiamızı ortaya koyduğumuz diğer önemli bir alanda temizlik çalışmaları. Daha temiz bir Odunpazarı için geniş bir hizmet alanında büyük bir ekiple çalışıyoruz. 15 mahallemizde Eskişehir’in ilk yeraltı çöp konteynerleri ile hizmet veriyoruz. 75. Yıl Mahallesi Selami Vardar Bulvarı’na 14 grup atığın vatandaşlarımızca bırakabileceği Atık Getirme Merkezi yaptık. Bugüne kadar Odunpazarı ilçesi sınırları içerisinde elimizin değmediği yer kalmadı. 4 yılda 494 bin 521 ton çöp toplayan Odunpazarı Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 30 bin 518 ton inşaat molozu ve atığı topladı. Az önce de dediğim gibi Odunpazarı ilçesi sınırları içerisinde elimizin değmediği yer kalmadı. Ekiplerimiz geride bıraktığımız 4 yılda; 8 bin 890 cadde, 59 bin 681 sokak, 20 bin 270 boş arsa ve 21 adet de çöp ev temizliği yaptı. Hedefimiz vatandaşlarımıza sağlıklı ve temiz bir yaşam alanı sunmak. Bunun için teknolojik gelişmeleri de yakından takip ediyoruz.  

Değerli arkadaşlar; tüm bu çalışmaları yaparken kamu yararını hiçbir zaman göz ardı etmiyoruz. Çünkü sunulan hizmetlerin sürekliliği bizim için çok önemli.  Kamu kaynaklarını en doğru biçimde kullanmak için planlamalarımızı yapıyoruz. Kurduğumuz araç filomuzda şuanda 170 adet aracımız var. Bu araçların tamamı belediyemize ait ve en önemlisi bu araçlarının tamamının bakım ve onarımını da biz yapıyoruz. Böylelikle belediyemizde bir yandan kiralık araç dönemine son verirken diğer yandan hizmetlerin daha hızlı ve etkin olarak sunulmasına katkı sağlıyoruz.  

Söz ettiğim bütün bu hizmetleri hayata geçirirken, vatandaşlarımıza nitelikli yaşam alanları kazandırmayı ihmal etmedik. Göreve geldiği tarihinden bu güne kadar geçen süreçte Odunpazarı’nın üst yapı sorununa el atarak adeta devrim yaptık. 15 yılda hizmet gitmeyen tüm mahallelere üst yapı hizmeti götürerek, Odunpazarı’nın kanayan bir yarasını iyileştirdik. Fen İşleri Müdürlüğü ekiplerimiz, Odunpazarı Belediyesine bağlı 52 köyün 36’sında yol çalışmalarını tamamlandı. Kalan 16 köy yolunun ise 2018 sonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz. 

Bu kadar gerçekleştirdiğimiz işten ve projeden bahsedip de tüm bunları hayata geçiren işçilerimize teşekkür etmeden geçmeyeceğim. Emek en yüce değer. Bunu gittiğim her yerde, katıldığım tüm toplantılarda söylüyorum. İşte bu nedenle de Odunpazarı Belediyesi işçi dostu bir belediye olma noktasında emin adımlarla ilerliyor. Toplu iş sözleşmesi, sendikasız işçinin kalmayışı ve bunların yanı sıra memurlarımızla imzaladığımız sosyal denge sözleşmesi,  Odunpazarı Belediyesinin işçiye, memura ve iş sağlığına verdiği değerin en önemli göstergesidir. 

AK Parti Hükümeti, 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile taşeronu kaldırdık dedi. Bu kararname ile belediyelerde çalışan işçilerin, çalıştığı anonim şirketi değişti. Daha önce Odunpazarı Belediyesi’nde çalışan 1250 taşeron işçi, başka anonim şirketlerinin işçisiyken, şimdi Odunpazarı A.Ş’nin işçisi oldu. Üstelik 150 işçi arkadaşımızı bu düzenleme yüzünden işten çıkarmak zorunda kaldık. Eğer taşeronun çözümü bu ise ben bunu Odunpazarı Belediyesi’nin yönetimine geldiğimde yaptım. Kısacası Odunpazarı Belediyesi’nde taşeron meselesi 4 yıl önce çözüldü.

Değerli arkadaşlar;

Odunpazarı denildiğinde akla ilk gelen kavramların tarih ve sanat olduğunun bilincindeyiz. Rutin belediyecilik faaliyetlerinin yanı sıra kültürde, edebiyatta ve sanatın her alanında projelere imza atıyoruz. Hayata geçirdiği projelerle Eskişehir ve Türkiye’de parmakla gösterilen ve örnek alınan bir belediye haline geldik. Bu 4 yılda birbirinden başarılı kültür sanat çalışmalarına imza attık. 

2016 yılında Odunpazarı Belediye Tiyatrosu’nu kurduk. Tiyatromuz, 286 gösterim ile 70 bin seyirciye ulaştı. Dahası, 4 yılda tiyatrodan sinemaya, konserlerden konferanslara, aydınlanma toplantılarından festival ve sergilere binlerce etkinliğe imza atarak, on binlerce hemşehrimizi kültür merkezlerimizde konuk ettik.

Sanatseverleri muhteşem sergilerle buluşturan Çağdaş Sanatlar Galerisini de unutmamak gerek. Odunpazarı Belediyesi olarak Hasan Polatkan Kültür Merkezimizin arkasındaki alanı Sanat Galerisi’ne dönüştürdük. 20’inci yüzyılın en önemli sanatçılarından Salvador Dali'nin eserleri ile Eskişehirlilere kapılarını açan Çağdaş Sanatlar Galerisi; Hanefi Yeter, Suluboya Günleri, Şehrin Ateşi, Camın Büyüsü, Gürbüz Doğan Ekşioğlu ve Uğur Çalışkan sergileriyle 2017 yılındaki sanat yolculuğunu birbirinden özel 7 sergiyle tamamladı. 2018 yılına Ahmet Telli’nin "Renkler/İmgeler/Sözcükler" Resim ve Heykel Sergisi ile başlayan Çağdaş Sanatlar Galerisi’nde şimdilerde Dünyanın dört bir yanını gezen "Mandela’nın Bavulu ve Dünyadan Renkler" Resim Sergisi yer alıyor.

Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğümüz düzenli olarak konserler düzenliyor. Bu konserler ya Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından yetiştirilen sanatçılar ya da kurulan korolar tarafından veriliyor. Konserlere vatandaşlarımız da yoğun ilgi gösteriyor. Halk Merkezlerine gelen hemşehrilerimiz müzik eğitimi alıp konser veriyor. Yine Halk Merkezlerimizde kadınlarımız ve çocuklarımız tiyatro eğitimi alıp sahneye çıkıyor. Bunlar önemli çalışmalar. 

Gurur duyduğumuz bir diğer çalışmamız bu yıl başladığımız Oda Müziği Konser ve Resitalleri. Her ayın son cumartesi günü Çağdaş Sanatlar Galerimizde, Oda Müziği Konser ve Resitalleri düzenliyoruz. Sanat, insan olmanın gereğidir. Sanata ve sanatçıya destek olmak, sahip çıkmak da Odunpazarı Belediyesi’nin görevidir.

Sadece ulusal bazda sanatsal çalışmalar yapmıyoruz. Odunpazarı Belediyesi olarak her yıl 3 uluslararası festivale imza atıyoruz. Ahşap Heykel Festivali, Cam Festivali ve Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı, 2018 yılında da festivallerimiz devam edecek. 7-13 Mayıs’ta Uluslararası Ahşap Heykel Festivali’ni gerçekleştireceğiz. Ayrıca Odunpazarı Belediyesi, 2018 yılında yeni bir festivale imza atacak. Eskişehir’in marka değerlerinden lületaşının daha çok duyulması, bilinmesi için 21-24 Haziran arasında Lületaşı Festivali düzenleyeceğiz. Odunpazarı Tarihi Bölge’nin kültürel zenginliğine katkı sağlamak istedik. Bunun için galeriler açtık. Galeri sözü size yabancı gelebilir, müzelerimizden bahsediyorum. Ancak Odunpazarı Belediyesi Müzeleri, özel müze statüsüne girdiği, bizim müzelerimiz de Kurşunlu Külliyesi’nin içinde olduğu için bir kısmı şartlara uygun değilmiş. Bu nedenle müze adını kullanmamız gelen resmi bir yazı ile yasaklandı.  Ahşap Eserler Galerisi, Daktilo Galerisi, Fotoğraf Galerisi, Lületaşı Galerisi… Odunpazarı Belediyesi’nin bu galerilerinde sadece geçtiğimiz yıl 520 bin ziyaretçiyi kabul ettik. 

Çarşı’da gezen Eskişehirlilerin ücretsiz dinlenme alanı olsun; konsere, panele gelen hemşehrilerimiz aralarda burada zaman geçirsin diye Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’ne Kültür&Müze Kafe’yi açtık.  

Uluönder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Türk gençliği, sağlıklı yetişip spor yaparsa ulusumuzun geleceği güvence altındadır” sözü bize ışık oldu. Gökmeydan Mahallesinde yıllardır kullanılmayan Açık Pazar Yerini çocukların ve gençlerin daha rahat spor yapabilmeleri için spor kampüsü olarak yeniden tasarladık. Yenikent Kartopu Caddesi üzerine 12 bin metrekare alana sahip Eskişehirli şehidimiz Şehit Jandarma Üstçavuş Turgay Topsakaloğlu parkını yaptık. 

Türkiye’nin ilk ücretsiz halı sahası, Odunpazarı’nda. Selami Vardar Halk Merkezi içerisinde bulunan halı sahayı, gençler ve çocuklar olmak üzere herkes ücret ödemeden kullanabiliyor. 

Farklı spor dallarında şehrimizi temsil eden spor kulüplerine destek veriyoruz. Basketbol Süper Ligi'nde Eskişehir’i temsil eden Eskişehir Basket'e, Hentbol Süper Ligi'nde Eskişehir’i temsil eden Selkaspor'a ve Eskişehirspor altyapı takımlarına otobüs desteği veriyoruz.  Belediye meclisimizden çıkan kararla Eskişehirspor ve Eğitim Vakfına Billboard ve CLP reklam alanlarını tahsis ederek Eskişehirspor Kulübüne önemli bir destek sağladık. 

Odunpazarı Belediyesi, amatör spor kulüpleri ve sporculara da destek veriyor. Nakdi yardım, malzeme yardımı ve ulaşım sorununu çözmeye birçok noktada spor ve sporcunun yanında olan Odunpazarı Belediyesi, bu desteğine devam edecek. Odunpazarı Belediyesi, 11 ayrı mahallede bulunan Odunpazarı Belediyesi Halk Merkezleri, Gençlik Merkezleri, Hasan Doğan Spor Tesisi ve Mehmet Terzi Salonunda kadınlar ve gençler için spor dersleri veriyor. 

Değerli dostlar;

Anlattığım projeleri hayata geçirirken projelerin her aşamasında şeffaf olduk. Aldığımız her kararı yazılı ve görsel medya başta olmak üzere sosyal medya ve meclis toplantımızın da içinde bulunduğu canlı yayınlarla halkımızla paylaştık ve paylaşmaya devam edeceğiz. 

Ben sözlerimin sonunda şunu net bir biçimde ifade etmek istiyorum, Odunpazarı 4 yılda sosyal demokrat bir yönetimin neler yapabileceğini; katılımcılığın, örgütlenmenin ve toplumsal duyarlılığın önemini yaşayarak öğrendi. Bu sayede geleceğe daha umutla bakmaya başladı. 

İşçi, memur, sözleşmeli arkadaşlarımız, idareci arkadaşlarımız var. Odunpazarı’nda belirli bir disiplin içinde planlamayla ve dayanışma içinde çalıştık. Hayata geçirdiğimiz tüm proje ve çalışmaları birlikte ürettik. Bunu da Belediye Meclisi Üyesi arkadaşlarımızın bize vermiş olduğu yetkilerle tamamladık. O nedenle tüm Meclisi Üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Önümüzdeki süreçte çok daha başarılı ve çok daha iyi işler üreten bir Odunpazarı Belediyesi yaratacağımızdan kuşkum yok. 

Değerli muhtarlarım, sendika temsilcilerimiz, meslek odaları, derneklerimizin kıymetli temsilcileri… Her birinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü de Odunpazarlı hemşehrilerime ediyorum. Birlikte yaptık, birlikte başardık. Bundan sonra da birlikte başarmaya devam edeceğiz.  

28 Nisan’da en büyük yatırımlarımızdan, en önemli işlerimizden Hamamyolu Park ve Meydan Düzenleme Projemizin açılışını yapacağız. Buradan bunu da duyurmak isterim. Siz değerli dostlarımı orada görmek bizlere onur verecektir.  

Şimdi kürsüyü siz değerli dostlarıma bırakmak istiyorum. Bizlere sormak istediklerinizi sorun, eleştirilerinizi sunun. Biz, sizlerin eleştirileri ve düşünceleriyle yolumuzu daha iyi çizeceğimizi biliyoruz.

Hepinize teşekkür ediyorum. Sağ olun, saygılar sunuyorum.”

Başkan Kurt’un konuşmasının ardından toplantıya katılan katılımcılar, Kazım Kurt’a sorularını iletti. Katılımcıların sorularını yanıtlayan Başkan Kurt, toplantı sonunda katılımcılarla birlikte toplu fotoğraf çektirdi.