ESTÜ öğrencilerinin yabancı dil becerilerinin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini dile getiren Özcan, “Hazırlık sınıfındaki öğrencilerin yabancı dil becerilerini daha yukarı çıkarabilmek için geçme notunu 70’e çıkardık. Bu durum öğrencilerimizi zorlayan bir durum gibi gözükse de aslında öğrencilerimiz için çok daha verimli olacak. Çünkü yabancı dil bilmek mezuniyet sonrası iş süreçlerinde öğrencilerimize avantaj sağlayacaktır. Şu aşamada hazırlık sınıflarımızda 100 öğrencimiz eğitim alıyor. Bu yıl Uçak Mühendisliği, Havacılık ve Uzay Mühendisliği bölümlerini, yeni kurulan Bilgisayar ve Bilişim Bilimleri Fakültemiz bünyesinde de Bilgi Güvenliği Teknolojisi ile Bilişim Sistemleri ve Teknolojileri programlarını İngilizce olarak açtık. Yabancı dili önemsiyoruz. Bu nedenle bundan sonra lisans düzeyinde hep İngilizce program açmayı düşünüyoruz” dedi.
“Sosyal imkanları genişletiyoruz”
Öğrencilerin öğrenci kulüplerine üye olmaları ve buralardaki faaliyetlere katılmaları tavsiyesinde bulunan Özcan, öğrenci kulüplerine çok fazla destek verdiklerine vurgu yaptı. 2 Eylül kampüs alanında öğrencilerin ihtiyaçlarını karşılamak için çalışmalar yürüttüklerini belirten Özcan, “Kampüs ihtiyaçlarınızı karşılamak için bir market açıldı. Yakın zamanda bir çarşı inşaatı başlayacak ve bir buçuk yıla kadar hizmete girecek. Bunların yanı sıra kampüs içerisinde farklı noktalarda kafeteryalar açıldı. Ayrıca botanik bahçesi ile ilgili çalışmalar yapıyoruz. Rekreasyon alanımıza yeni nesil spor alanları koyacağız. Bunlar bina şeklinde olmayacak. Yani yeşil alanlarımızı koruyacağız. Bundan sonraki süreçte de nitelikli sosyal tesis alanlarını artırmayı planlıyoruz” diye konuştu.
“ESTÜ akademi programları öğrencilerimizi sektörle buluşturuyor”
Özcan, ESTÜ’nün 2024 yılında üniversite sanayi iş birliği kapsamında yürüttüğü Akademi Program sayısının 14 olduğunu hatırlatarak, “Ford Otosan, NetCad, Başarsoft, Çimsa, Haier Europe, Eczacıbaşı Bilişim, Eczacıbaşı VitrA, Türkiye Genç İş İnsanları Derneği, Eldasoft, ICI Teknoloji, Teknotam, Emsa Jeneratör, Alp Havacılık, Vaillant ve TURASAŞ ile güncel protokollerimiz mevcut. Akademi programları kapsamında, öğrenciler çok sayıda uzun dönemli staja katılmakta, proje tabanlı stajlar, bitirme projeleri ve istihdam olanaklarıyla gerçek iş tecrübesi kazanmaktadır. Ayrıca Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Uçak Gövde ve Motor Bakımı ile Havacılık Elektrik ve Elektroniği programlarında da İşletmede Mesleki Eğitim programı farklı bir formatta devam etmektedir. Sun Express ile istihdam garantili uçak bakım protokolü imzalandı. Bu bağlamda 2024 yılında 607 öğrencimiz 14 akademi programından faydalandı. En son olarak ÇİMSA bir teknoloji ve etki merkezi açtı. Bu binanın tüm duvarları 48 saat içerisinde 3D yazıcı ile yapıldı. Bu merkez önemli, çünkü çok kısa sürede binalar inşa edilebileceğinin en önemli kanıtı” dedi.
“Meslek Yüksek Okulu öğrencilerimiz İME programlarından faydalanabiliyor”
İşletmelerde Mesleki Eğitim (İME) programları ile ilgili de bilgiler veren Özcan, “İME programlarımızdan Porsuk Meslek Yüksekokulunun Bilgisayar Programcılığı, Elektrik Enerjisi Üretim İletim ve Dağıtımı, Mekatronik ile Makine Resim ve Konstrüksiyonu programlarında öğrenim gören öğrenciler faydalanabiliyor. Bu kapsamda 2024 yılında Şişecam’da 15, Eczacıbaşı Vitra’da 17, Ford’da 29, Haier’da 18, Güz döneminde Ford Otosan’da 29, Haier Europe’da 6, Çimsa’da 5, ve Eczacıbaşı’nda 25 öğrenci olmak üzere toplam 144 öğrencimiz İME programlarından faydalandı” diye konuştu.
“Doluluk oranımız yüzde yüz”
2024-2025 eğitim-öğretim yılında ESTÜ’ye 2 bin 500’ü aşkın öğrencinin kayıt yaptırdığını ve ESTÜ’deki programların doluluk oranının yüzde 100 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Özcan, “Eskişehir Teknik Üniversitesini tercih eden adayların yüzde 18’i ilk tercihinde, yüzde 58’i ilk beş tercihinde, yüzde 84’ü ise ilk 10 tercihinde üniversitemiz programlarını tercih etti. Yeni kayıt yabancı uyruklu öğrenci sayımız 51, yatay geçişle gelen öğrenci sayımız ise 181’dir. Şu anda 4 bin 75 ön lisans, 9 bin 207 lisans, 2 bin 155 lisansüstü olmak üzere ESTÜ’de 15 bin 437 öğrencimiz var” dedi.
“En çok akredite edilen programa sahip üniversitelerden biriyiz”
Ülkemizin en fazla akredite programına sahip üniversitelerinden birinin ESTÜ olduğuna vurgu yapan Özcan, “FEDEK, MÜDEK, ENTAK, MİAK, SPORAK gibi yapılara akredite olan programlar dünyanın her yanında nitelikli olarak algılanıyor. Yeni açılan 4 program ile üniversitemizdeki toplam 26 programın 18 tanesi buralara akredite olmuş durumda. 5 havacılık programımız ise kendi içinde akredite olmuş durumda. Ülkemizde 30 bin program var. Akredite olan program sayısı ise sadece 980. Biz yüzde olarak en yüksek akredite programı oranına sahip üniversitelerden biriyiz” diye konuştu.
“Meslek Yüksekokullarımız yeni binalarına kavuşacak”
Özcan, ESTÜ’ye bağlı meslek yüksekokullarının 2 Eylül Kampüsüne alınma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Porsuk, Ulaştırma ve yeni kurulan Bilişim Bilimleri Meslek Yüksekokullarımız için 2 Eylül kampüsümüzde her meslek yüksekokulumuz için 2 bin metrekare olmak üzere toplam 6 bin metre kare alana, gereksinim duyulan donanımlar ile birlikte 3 meslek yüksekokulu binası yapacağız. Binanın temellerinin önümüzdeki Nisan ayı gibi atılması ve iki yıl içerisinde de çalışmaların bitirilerek meslek yüksekokullarımızın 2 Eylül kampüsümüze taşınması planlanıyor” dedi.
“Ocak 2025’ten itibaren kendi yemeklerimizi kendimiz pişireceğiz”
Rektör ÖZCAN, yemek hizmetlerinin kurum dışından temin edildiğini hatırlatarak, “Ocak ayından itibaren yemek hizmetlerini kendi bünyemizde vermeye başlayacağız. Yani öğrencilerimiz daha leziz yemekler yeme şansına kavuşacak. Ayrıca Fen Fakültemizin bulunduğu Anadolu Üniversitesi kampüsünde Eczacılık Fakültesinin bulunduğu yerde öğrencilerimiz için yemekhane tahsis edildi. Artık hem Fen Fakültesi öğrencilerimiz hem de diğer fakültelerdeki öğrencilerimiz burada yemek yiyebilecek.” diye konuştu.
Etkinlik soru cevap bölümünün ardından sona erdi.