Gereksiz çağrı alıyor musunuz?

Çağrıların onda biri gerçek

Eskişehir 112 Komuta Kontrol Merkezi Nöbetçi Hekimi Kaan Hemen 2006’dan beri yapmış görev ve karşılaştıkları sıkıntılı çağrılarla ilgili önemli değerlendirmelere bulundu. 

Günlük olarak bin iki yüze yakın çağrı aldıklarını belirten Hemen, “Bin iki yüz günlük çağrı ancak, vaka olarak gönderdiğimiz sayı 140’a yakın,  yani onda biri diyebiliriz. Bunlardan bir kısmı danışma olarak arıyorlar, okul çocukları arayabiliyor, gençlerden arayıp küfredenler oluyor, dalga geçenler oluyor, asılsız ihbar yapabiliyorlar, burada hasta var deyip kapatanlar olabiliyor. En büyük sorun ise bir yerde kaza oluyor, bir anda 15 kişi birden birbirinden habersiz arıyor. Bizim her çağrıyı teyit etmemiz gerekiyor. 15’inden bir tanesi bile başka bir vakayı söylüyor olabilir. Her çağrıyı dinlememiz gerekiyor. Ekiplerimizle görüşüyoruz bu durumda. Müdahaleden sonra bilgi alıyoruz mutlaka. 

Böyle bir durumda ne yapılmalı?

Organize hareket edilmeli

Atatürk Caddesi mesela bir kaza oldu. Oradan bir kişinin çıkıp ben 112 arıyorum dese organize olunabilse çok daha iyi olur. Vatandaş caddede ama evinden pencereden gören de haklı olarak arayabiliyor, o kişi kimse aramadı zannedebiliyor . Hiç aramamasından araması daha iyi ama yoğunluk oluyor. Meşgule düşmemek için gereksiz aranmamak bunun için de organize olmak en iyisi.

Almış olduğunuz ilginç çağrılardan örnek verir misiniz?

Asansörde kalan da arıyor

Bazen hayvan rahatsızlıkları için arıyorlar. Kaza oldu diye aradıklarında kaç yaralı var diyoruz. Bir tane köpeğe çarptılar diyorlar. Bu durumda belediyenin zabıta ekipleri ile görüşülmeli. Veteriner klinikleri araç ayarlayabilir. Biz insan taşıdığımız için hayvanları ne yazık ki taşıyamıyoruz. Onların ambulansa alamıyoruz. Alabileceğimiz hasta zarar görebilir çünkü, mikrop kapabilir. Asansörde kalanlar arıyor. Kar kışta olsa herkes ulaşabiliyor 112’nin öyle bir güzelliği var. Telefonunuzda kontör olmasa bile ulaşabiliyorsunuz. Sarıcakaya tarafları kışın çok kapandığı zaman yolda kaldıkları zaman bizden destek istiyorlar. Bizler de karayolları belediye onlara ulaşıyoruz. Yerini konumunu söylüyoruz.  Asansörde kalan için 110’u arıyoruz. Yaralı olmasa da yardımcı oluyoruz. 

Keyfi olarak 112’yi arayanlara ne söylemek istersiniz?

Bir gün sizin için meşgul çalabilir

Bir gün 112 kendilerine ve yakınları için ihtiyaç olabilir. Ve aradıklarında meşguliyet olduğunda ulaşamayabilirler bunu düşünmeleri gerekiyor. Kendi burayı gereksiz ararken,  annesi babası akrabası 112’yi aramaya çalışıyor olabilir. Biraz vicdanlarına bırakıyorum insanların. Telefon tamircileri kontrol için bizi arıyordu bir ara. Ne yazık ki böyle. Alo deyip kapatıyorlardı. Kontör gitmeden telefonun çalışıp çalışmadığını 112’den kontrol edenler vardı. 

112 arandığında en önemli detay nedir?

Adres mutlaka doğru verilmeli

Bize verdikleri adres çok önemli. Sokak mahalle ismi çok önemli. İlçelerdeki mahalleler karışabilir. İlçe ismi mutlaka verilmeli. Eskişehir merkezindeki sokak ismi ilçedeki sokakla aynı olabiliyor. Müsait olan ekibi doğru yönlendirmek için adres bilgisi çok önemli. Bir de vatandaşlar yolların kapanmamasına özen göstermeli.  Belediye karayolları yol çalışması olursa bize bilgi veriyorlar zaten. Ama tabi bizim bilmediğimiz inşaat çalışmaları oluyor. İnşaat kumları ile yolu kapatabiliyorlar. Bu bizim için sorun. Ambulans giriş yapamıyor yürüyerek ulaşamaya çalışıyor ve hastaya ulaşım zorlaşıyor. 

24 saat burada çalışıp, üzücü ihbarlar aldıktan sonra normal hayatınıza dönüş zor oluyor mu?

Beş dakika sonra arayan hasta da önemli

Buradan çıktığımızda he an bir kaza olacakmış hissiyle başlıyorsunuz güne. Beni en çok çocuk yaralanmaları ve vefatları üzüyor. Diğerleri de üzüyor ama çocuklar daha çok etkiliyor. O psikolojiyi bir anda atamıyorsunuz. Nöbeti devrettim deyip unutamıyorsunuz. Bir süre sonra alışmak değil ama soğuk kanlılık kazanıyorsunuz. Çünkü ben her ölen hastayla yıkılsam beş dakika sonra arayan, can çekişen hastayla ilgilenemem. 

En geniş lojistik destek

Lojistik Birim Sorumlusu Okan Gergin ise, Türkiye genelinde Eskişehir’de verilen lojistik hizmetlerin daha kapsamlı olduğunu belirterek, bilgilendirmelerde bulundu. Gergin, “Birimin ana görevi 7 /24 çalışan ekiplerimize her türlü desteği sağlamak. Araç arızalarında müdahale etmek,  yedek aracı temin etmek. Ekipmanı tamir etmek, değiştirmek ilaçları temin etmek, bir istasyonun neye ihtiyacı varsa 7 /24 burada da nöbet tutularak gideriliyor. Bu birim diğer illerde de var ancak her yerde Eskişehir’de ki gibi kapsamlı çalışma yok.  Ekibimizin bir kısmı araç takibi araç tamiri ile uğraşıyor. Her ay ekiplere ilaç dağıtımı yapıyoruz. Önceden buradan alıyorlardı şimdi biz götürüyoruz. Depo kısmı var. Teknik servisimiz var tıbbi cihazlarla ilgili. Lojistik birimimizin diğer illerden farkı, depo,  araç teknik destek anlamında her şeyin aynı anda yapılabildiği tek merkez.  Türkiye’de bu şekilde çalışan başka bir lojistik birim yok. Profesyonel bir ekiple çalışıyoruz ve hemen müdahale ediyoruz.  Hiçbir ekibi şu ana kadar ambulanssız bırakmadık” 

29 istasyonla hizmet veriyoruz

İdari İşler ve Tesis Sorumlusu Özgür Boyraz da, istasyonların daha kaliteli hizmet verebilmesi için organize bir şekilde çalıştıklarını ifade ederek, “İstasyonların daha kaliteli hizmet verebilmesi için ekstra yüklerden kurtarmak için buradayız. İstasyonların, ambulansların temizliği bakımı ile ilgili bizim birimiz ilgileniyor. Eskişehir’de 29 istasyon var. Türkiye geneline göre bu sayı çok iyi. Normalde 50 bin kişiye bir ambulans düşmesi gerekirken 25 bin kişiye bir ambulansla hizmet ediyoruz. Bu son 2-3 yıldır böyle. Başhekimimiz, il sağlık müdürümüzün bu konudaki çalışmaları bizi bu noktalara getirdi. Yine bugün bir istasyonumuz daha açıldı. Eskişehir sıkışık bir şehir. Belli yerlerde kalabalıklar daha fazla. Buradaki iş yoğunluğu ve sosyalitenin yüksek olması daha çok istasyon açılmasını gerektiriyor. Yöneticilerimiz de daha büyük bir gayret göstererek bunu şehre sağlamaya çalışıyorlar. 

112 çalışanlarının işi zor ancak Eskişehir’de de elde edilmiş bir başarı var, bunu neye bağlıyorsunuz?

Ekip çalışması çok önemli

112 Ambulans Servisi Başhekimi Dr. Veli Görkem Pala da, 112’nin Eskişehir’de elde ettiği başarının nedenini güçlü bir ekiple çalışmak olduğunu ifade ederek, “Ekip çalışmasının gücüne çok inanan bir idareciyim. 112’de başhekimlik bir idarecilik değil, bir yol arkadaşlığı yapmak. Ekip arkadaşlarımla birlikte olmaktan gurur duyuyorum. Arkadaş gibiyim onlarla. Ambulansın arkasında, komutada çok çalışmış, sahayı bilen, 112 ekibinin nelerle karşılaşabileceğini bilen biri olarak bu başarıyı elde ettik diyebilirim” diye konuştu.